Două dintre cele trei loturi de autostradă care ar urma să fie inaugurate în această vară fac parte din autostrada A10. Aceasta ar urma să facă legătura între autostrăzile A1 și A3, pe traseul Sebeş – Turda. În vara lui 2013 a fost anunţată licitaţia, iar câştigătorii au fost desemnaţi abia după şase luni. Autostrada A10 ar trebui să aibă, în total, 70 de kilometri, iar în următoarea lună ar trebui inauguraţi 36,8 kilometri, ca parte a loturilor 2 şi 3. Lotul 2 măsoară 24,3 kilometri şi cuprinde porţiunea dintre pârâul Iovului şi localitatea Aiud. Lucrările au fost câştigate de asocierea Aktor SA – SC Euroconstruct Trading SRL, pentru un cost total de 549.332.494 de lei fără TVA.
Cel de-al treilea lot din A10 are 12,5 kilometri şi leagă localitatea Aiud de aşa-numitul „nod de la Decea”, de lângă Turda. Aici ar urma să se “conecteze” două autostrăzi şi un drum naţional. Lotul a fost câştigat de asocierea Tirrena Scavi SpA – Societa Italiana per Condotte d’Acqua SpA, pentru un cost de 420.511.921 de lei fără TVA. Ambele loturi au ca termen de finalizare în luna iunie 2018.
“Ciotul” din Voluntari
Şi tronsonul autostrăzii București-Ploiești, dintre Centura Capitalei şi Şoseaua Petricani, ar trebui finalizat în aceasta vară. Porţiunea de aproape șase kilometri ar urma să fie gata în luna august. Potrivit Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, pe o porțiune de 3,3 kilometri, A3 va dispune de iluminat public și parcări. Porțiunea către zona Pipera va avea trei noduri rutiere: unul la intersecția cu str. Petricani, unul la intersecția cu str. Gherghiței și unul str. Popasului.
Între Șoseaua Petricani și str. Gherghiței, autostrada A3 este proiectată ca bulevard cu trei benzi pe sens. Viteza maximă admisă între str. Petricani și str. Gherghiței, pe cele trei benzi, va fi de 80 km/h, iar între str. Gherghiței și str. Popasului va fi de 100 de km/h. Lucrările la acest tronson, între Șoseaua Petricani și Centura Capitalei trebuiau să fie gata în 2015, dar contractul a fost reziliat de CNAIR. Noul contract a fost semnat în februarie 2016, cu asocierea SC Aktor SA – SC Euroconstruct Trading 98 SRL, iar lucrările aveau ca termen de finalizare data de 30 noiembrie 2017.
Citește și:
Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute
Interviu cu Adrian Coman, românul care se luptă pentru recunoașterea cuplurilor gay. A obținut o primă victorie la Curtea Europeană de Justiție