Îmbrăcat în port popular, un elev din clasa a XII-a la Liceul Teoretic ”Aurel David” aleargă în direcția scenei pentru a recita o poezie compusă de el despre Republica Moldova:
,,Luptăm, dorim și mai sperăm să înflorești în primăvară,
Un viitor mai bun noi toți visăm, să te vedem mireasă iară,
Dar milă mi-i și rău îmi pare, Moldovă, că ești prada unor hoți
Și durerea capăt n-are. Știu, Moldovă, știu că poți”.
Așa s-a sărbătorit în satele din Republica Moldova Centenarul Unirii Basarabiei cu România. Cu poezie, cântece patriotice și coruri de copii. În Bardar, momentul are o încărcătură cu atât mai deosebită cu cât, în urmă cu mai puțin de două săptămâni, localitatea a semnat o declarație simbolică de a se uni cu România, exasperată că politicienii nu fac destul pentru a integra țara în Uniunea Europeană sau că nu fac pași decisivi pentru a o reuni cu ,,țara-mamă”.
,,Greutăți eu nu întâmpin, pentru că, aicea, viziunea populației este foarte clară. Din străini, mă rog… ei să se uite la ei acasă. La noi, asta este o axiomă”, spune primarul Petru Plugaru, care conduce comuna din 2007.
Liceul în care se desfășoară serbarea legată de Centenar a fost reabilitat cu bani de la Guvernul SUA. ,,Suntem un sat cu o populație de 5.100 de persoane, liceul teoretic cu 527 de elevi, 2 grădinițe de copii, una renovată cu banii Guvernului României, cu suma de 170.000 euro”, explică edilul.
Urmărește cu mândrie de român cum, rând pe rând, elevi de toate vârstele ai liceului s-au îngrămădit într-o sală mică pentru a sărbători o dată istorică. Fie că sunt profesori, părinți sau femeile de serviciu care privesc spectacolul pe geam, toți cei prezenți văd acest eveniment minor și local ca pe o bornă importantă pe drumul spre noua unire, cea care, speră ei, va urma curând.
,,Trăiască întreg poporul,
Domnească al său grai,
Căci nu au ucis vrăjmașii
Dragostea de plai”.
Un adolescent slab flutură un steag mare al României. Sub pânza lui stau cinci fete care fredonează, cu emoție vădită, cântece despre România Mare.
,,Zbuciumat de urma mare, neamul nostru românesc
N-are liniște și frații între ei se dușmănesc.
Doamne, Tu ne-ai dat poruncă demnitatea s-o păstrăm
Să iubim pământul țării, slavă ție să cântăm”.
Pentru a încuraja Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova să facă pași în acest sens, 130 de localități de peste Prut au semnat, în urmă cu aproape două luni, declarații simbolice de unire.
,,Voi fi sincer. Mai că nici nu am discutat. Am pus în ordinea de zi, comisia a fost unanimă, fără discuții. Unanim s-a votat. Avem un sentiment de mândrie că suntem români”, mărturisește primarul Petru Plugaru.
Întrebat ce părere are despre faptul că niciun înalt oficial de la Chișinău nu a participat la evenimentele dedicate Centeneralui, Petru Plugaru oftează lung și cântărește un răspuns.
,,Serioasă întrebare. Partidul de guvernământ susține tacit declarațiile noastre”, afirmă el.
Problema ar fi la președintele Igor Dodon. Potrivit primarului, la scurt timp după votul simbolic din Consiliul Local, un reprezentant al Președinției a făcut o vizită în sat și a vorbit cu oamenii, pentru a se convinge că decizia luată de conducere nu este contrară voinței populare.
Cu toate astea, patriotismul și tentativele unioniste, recunoaște edilul, nu sunt suficiente pentru a susține economia comunei.
,,Eh, nivelul de trai…. Vrem mai bine. La moment, să terminăm cu instituțiile școlare, să creăm condiții bune pentru ca tinerele generații să poată continua, să aibă condiții mai bune decât până acum, să poată ajunge cetățeni demni ai României și să lucreze pentru bunăstarea statului român”, crede Petru Plugaru.
Citește și:
VIDEO/Vadim, student la Chișinău. ”Învăț în clădirea unde s-a decis unirea și asta-mi dă avântul să spun că sunt român”