MENIU CAUTĂ

UPDATE. Viorica Dăncilă, încă o gafă. Premierul a încurcat momentele istorice în mesajul pentru Ziua Imnului Național

Distribuie

Premierul Viorica Dăncilă a transmis în mesajul de Ziua Imnului Național că imnul ”i-a mobilizat pe cei care, la 1 decembrie 1918, s-au adunat pe Câmpia Libertăţii de la Alba-Iulia”, dar, de fapt, evenimentul s-a petrecut pe Câmpul lui Horea din Alba Iulia, în timp ce Câmpia Libertăţii se află la Blaj. Evenimentul este legat de momentul 1848, când s-a strigat ”Noi vrem să ne unim cu țara!”.

UPDATE. Mesajul transmis de premierul Viorica Dăncilă a fost modificat pe site-ul Guvernului, astfel încât greșeala legată de „Câmpia Libertății” a fost corectată, fiind scoasă cu totul precizarea.

A rămas în schimb o nouă greșeală, o virgulă pusă greșit în finalul mesajului: ”La mulți ani, Imnului Național! La mulți ani, români! La mulți ani, România!”.


”Marcăm astăzi Ziua Imnului Naţional al României, sărbătoare cu o încărcătură aparte în Anul Centenar al Marii Uniri. „Deşteaptă-te, române!” le-a insuflat curaj românilor în multe momente ale istoriei moderne. I-a mobilizat si pe cei care la 1 decembrie 1918 s-au adunat pe Câmpia Libertăţii de la Alba-Iulia, acordurile sale exprimând atunci bucuria voinţei împlinite a românilor de unitate”, a scris Viorica Dăncilă în mesjaul ei cu ocazia Zilei Imnului Național.

Adunarea de la 1 decembrie 1918 nu a avut loc pe Câmpia Libertății din Alba Iulia, ci pe Câmpul lui Horea din Alba Iulia, unde episcopul unit al Gherlei, Iuliu Hossu, a rostit un discurs.

Pe Câmpia Libertății din Blaj, județul Alba, au avut loc, în 1848, două adunări naționale, în lunile mai și septembrie, când zeci de mii de oameni au strigat ”Noi vrem să ne unim cu ţara!”.


CITEȘTE ȘI: O mireasă a fugit de la nuntă pentru un concert Iris! Solistul a chemat-o pe scenă, motocicliștii au aplaudat-o


 

Citește mai multe despre Mesaj pe Libertatea.

Comentarii