Măsura va fi luată pentru a nu distruge autenticitatea satului, a declarat consilierul județean Caroline Fernolend, expert la Consiliul Europei pentru Convenția de la Faro-Portugalia.
‘În acest an un număr de 35.000 de turiști au vizitat satul Viscri, în creștere față de anul trecut. Acești turiști au creat probleme infrastructurii satului, animalelor care merg sau vin de la pășunat, având în vedere că mașinile sunt parcate pe marginea drumului, iar spațiul de deplasare s-a îngustat. Animalele nu mai pot bea apă din locurile special amenajate la marginea drumului din cauza mașinilor. Acesta a fost motivul pentru care am apelat la specialiști de la Comisia Europeană pentru a ne ajuta să facem un fel de Regulament care să fie acceptat atât de comunitate, cât și de turiștii care vor ajunge la Viscri, pentru a nu distruge autenticitatea satului, pentru a nu distruge acele lucruri pentru care vin oamenii să le vadă. Intenționăm să nu mai dăm voie mașinilor să intre în sat, în perioada aprilie-octombrie, când vin turiștii la Viscri”, a explicat Caroline Fernolend.
Ea a spus că în prezent se află în lucru o parcare privată cu 150 de locuri la marginea satului, iar de aici turiștii vor fi transportați cu 25 de căruțe spre obiectivele turistice. Spre Cetatea din Viscri, înscrisă în Patrimoniul UNESCO din 1999, va fi un traseu mai scurt și va exista și o hartă în care vor fi cuprinse pensiunile, magazinele și meșteșugarii.
Regulamentul va fi trimis agențiilor de turism după ce va fi aprobat, va fi postat pe site, iar turiștii vor fi rugați să respecte dorința locuitorilor pentru ca și peste 10 ani Viscri să mai fie o atracție.
Satul Viscri se află în zona Rupea, în apropierea DN 13, care leagă Brașovul de Sighișoara. Prințul Charles al Marii Britanii și-a cumpărat aici o veche gospodărie săsească și vine aproape în fiecare an în zonă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro