MENIU CAUTĂ
14 Iul. 2018 08:21 , de Valentina Postelnicu

Vom avea TVA de 9% la alimentarea cu apă și la canalizare; Legea a fost promulgată de Iohannis și intră în vigoare din 2019

Distribuie

Vom avea TVA de 9% la alimentarea cu apă și la canalizare. Pe 20 iunie, Camera Deputaţilor a votat proiectul care prevede ca serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare să beneficieze de cota redusă de TVA de 9%, față de 19%, cât este în prezent, adoptând în unanimitate prevederea. Președintele Klaus Iohannis a promulgat lege,a care intră astfel în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

Proiectul modifică şi completează în acest sens art. 291 alin. (2) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare extinderea sferei operaţiunilor pentru care se aplică o cotă redusă a taxei pe valoarea adăugată. Astfel, cota redusă de 9% urmează să se aplice şi serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare şi pentru livrarea apei pentru irigaţii în agricultură.

Legea intră în vigoare la 1 ianuarie 2019.

Proiectul de lege a fost inițiat de parlamentari ai PSD și UDMR.

În forma inițială depusă în Parlament, el prevedea o cotă redusă de TVA și pentru energia termică, livrarea de electricitate și gaze naturale, dar Guvernul a dat un aviz negativ, arătând atât că s-ar încălca o Directivă europeană, cât și faptul că o astfel de măsură de reducere a TVA ar implica „influențe negative asupra veniturilor din TVA estimate la -1,4 miliarde lei, respectiv 0,1% în PIB pentru anul 2019”.

În plus, românii nu vor mai avea dreptul de a se debranșa de la sistemele centralizate de încălzire. Mai exact, vor fi interzise debranșările de la sistem pentru cei aflați în zonele unitare de încălzire. Aceste zone unitare sunt practic monopoluri și sunt decretate de către primării.

Citește și: Primarii și pensiile speciale – banii, viața și DNA. ”Primarul e cel mai deștept pe Pământ”

Citește mai multe despre canalizare, proiect de lege și promulgare pe Libertatea.

Comentarii