Lui Vasile, destinul i-a fost frânt, nedrept, la şase luni, când în urma unei injecţii a fost infectat cu virusul poliomielitei. Boala i-a afectat neuronii motori ai şirei spinării, paralizându- i şi atrofiindu- i muşchii piciorului stâng. La 14 ani a încercat să repare greşeala asistentei care l-a condamnat, când era în scutece, la o viaţă în cârje.
A mers în Anglia, pentru o operaţie la piciorul afectat de poliomielită. Intervenţia a reuşit pe jumătate, aşa că românul nu a scăpat de cârje. Vasile a rămas însă în Regat, stabilin- du-se în Brighton, la 85 km de Londra, la o familie de englezi, prieteni cu părinţii săi. A terminat gimnaziul, a intrat la liceu, după care a urmat facultatea de marketing şi afaceri din cadrul Universităţii din Brighton, pe care a absolvit- o în 2006. În paralel cu studiile, Vasile a început să lucreze: “Când eram la liceu, m-am angajat într-o fabrică de CD-uri. Am stat un an acolo. Lucram între orele 18.00 şi 22.00, după cursurile de la liceu”.
O injecţie i-a distrus nervul piciorului stâng
Din 2006 s-a angajat la hotelul The Old Ship din Brighton, ca manager de rezervări pentru grupuri de turişti. După opt luni, i s-a ivit ocazia de a lucra la banca American Express, unde activează şi acum, ca investigator financiar. În vară, i-a venit o idee de necrezut: să urce pe Kilimanjaro (5.893 metri), cel mai înalt vârf din Africa, într-un picior. Marea încercare e programată pentru februarie anul viitor.
Dacă va reuşi, Vas, cum îi spun prietenii din Anglia, va deveni a doua persoană cu handicap din Marea Britanie care cucereşte vârful din Tanzania, şi prima din România! “Doresc să demonstrez că, fiind în cârje, nu înseamnă că sunt incapabil să reuşesc în viaţă. Pe lângă asta, vreau să inspir şi să motivez cât mai multe persoane să-şi învingă handicapul”, şi-a explicat Vasile decizia.
“Am contactat o organizaţie caritabilă, Leonard Cheshire Disability, care se ocupă cu sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi fizice şi mi s-a promis ajutor. Mai trebuie doar să strâng 4.000 de lire sterline. În plus, a trebuit să trec un test de rezistenţă. Asta am reuşit deja să fac, urcând pe vârful Snowdon (1.085 de metri), cel mai înalt punct din Anglia şi din ţara Galilor”, ne-a spus Vasile Onică. Acum, românul se antrenează mer-gând la sală de trei ori pe săptămână. În plus, parcurge, în fiecare weekend, câte 10 km urcând şi coborând dealuri.
L-a cunoscut pe Dan Petrescu
Vasile Onică e înnebunit după sport. A obţinut un loc doi într-un concurs de tenis pentru persoane cu handicap, ţinut la Londra, şi o diplomă pentru o întrecere de înot de 3.000 de metri. E fan înfocat al echipei Chelsea, iar din România ţine cu Universitatea Craiova. În 1995 l-a cunoscut pe Dan Petrescu, antrenorul Unirii Urziceni, pe vremea când acesta juca la Sheffield Wednesday. Asta după ce înainte cu un an, în 1994, îl întâlnise pe Ilie Dumitrescu, la acea vreme jucător la Tottenham.
Televiziunea ITV e interesată să filmeze încercarea românului
Reprezentanţii televiziunii engleze ITV şi-au manifestat interesul pentru încercarea lui Vasile de a ajunge pe Kilimanjaro. Există posibilitatea ca o echipă de filmare să-l însoţească pe român în Africa. De intenţia clujeanului au aflat şi ziarele din Marea Britanie, care au scris despre expediţia sa.