Pe 9 noiembrie, americanii vor ști cine îi va conduce în următorii patru ani. Cetățenii Statelor Unite își vor fi exprimat preferințele, iar electoriiîși vor fi făcut treaba. Donald Trump sau Hillary Clinton își vor începe mandatul pe 20 ianuarie. Printre cei cu drept de vot pe tărâmul american se numără și Anamaria Prodan, cetățean cu acte în regulă din 2008. Soția lui Laurențiu Reghecampf a urmărit campania electorală din ziua 1 și este foarte determinată în ceea ce privește opțiunea ea. ”Îmi place Trump ca om de afaceri, dar este foarte radical. America este recunoscută ca o țară liberă. Nu poți să reacționezi așa, dacă dorești să conduci America. Trebuie un diplomat în fruntea Americii, un om abil, nu un dictator. America nu are nevoie de un dictator”, ne-a declarat Prodanca.
Dezbateri aprinse în casa de la Snagov
De când a început campania, în casa ei de la Snagov se țin adevărate prelegeri și dezbateri politice aprinse, chiar dacă ea este singura cu drept de vot pe teritoriul american (n.r. Reghe este rezident).
”Românii cetățeni americani dezbat totul foarte aprins”, recunoaște Prodanca. Iar analiza ei personală sună cam așa: ”SUA cu Hillary va fi o țară prosperă, puternică, democrată, cu libertate de exprimare, o țară unde femeia este egală bărbatului, drepturile omului sunt respectate, iar diplomația primează. SUA cu Trump va fi o țară puternică, unde democrația este moartă, dictatura este la rang de cinste, drepturile omului grav încălcate, femeia inferioară bărbatului. O întoarcere in timp”.
În aceste condiții, Prodanca recunoaște că o va susține pe Hillary Clinton. ”Votul meu merge a Hillary. Eu votez cu ea pentru că are vederi mai liberale, poziția ei pe immigration e opusa față de a lui, el vrea să construiască zidul la graniță să țină mexicanii afară, pe musulmani la fel, ea vrea sa ridice salariul mediu pe economie, el vrea să anuleze tot ce a facut Obama, inclusiv Obamacare pe sănătate, dar de fiecare dată când e întrebat de lucruri concrete, nu are un răspuns la nimic, nu are un plan concret. Plus că nu are experiență politică, e pe dinafară în multe subiecte, iar americanii care vor schimbare îl votează pe el cu argumentul: nu e politician și nu e corupt, si are banii lui, așa că nu a fost cumpărat de unul și altul care i-au sponsorizat campania. Așadar, votez cu libertatea de exprimare pentru ca drepturile omului să nu fie încălcate”, susține americanca noastră.
Alți români cu drept de vot în SUA
Printre vedetele care își vor exprima opțiunea cu privire la candidatul pe care îl doresc la Casa Albă se numără Maria Ciobanu și fiul ei, Ionuț Dolănescu, Elena Cârstea, Carmen Harra sau actorul Sebastian Stan. Proaspăt cetățean american este și cântărețul Gheorghe Gheorgiu care însă mai are puțin de așteptat pânăc când va avea și drept de vot.
Alegerile din SUA vor avea loc pe 8 noiembrie. Secțiile de votare se vor deschide în cele 50 de state americane și Washington DC. Programul diferă, însă, din cauza diferențelor de fus orar. Totodată, programul variază de la stat la stat. Primele secții de votare se deschid la ora 13, ora României. Peste 120 de milioane de americani sunt așteptați să voteze.
Citește mai mult: Cum decurge ziua alegerilor. La ce oră este cunoscut numele viitorului președinte al SUA
Sistemul de vot din SUA este unul vechi de 200 de ani, iar alegerea președintelui SUA se face prin sufragiu universal indirect. Pe 8 noiembrie, de fapt, americanii vor desemna un grup de mari electori reuniți în cadrul unui “Colegiu Electoral”, amintește AFP. Mai precis, ei aleg un număr de electori la nivelul fiecărui stat, iar ei aleg mai departe președintele.
Colegiul Electoral, creat prin amendamentul 12 al Constituţiei, în 1804, numără 538 de membri care vor alege preşedintele şi vicepreşedintele.
Câștigătorii alegerilor prezidențiale, fie tandemul democrat Hillary Clinton – Tim Kaine, fie cel republican Donald Trump – Mike Pence, vor fi cei care vor obține 270 de electori.
Citește mai mult: Cum funcționează sistemul de vot din SUA, pentru alegerea președintelui american. HARTA colegiilor electorale
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!