Casey Johnson, logodnica Tilei Tequila
Casey Johnson (foto), moştenitoarea imperiului Johnson&Johnson şi logodnică a vedetei bisexuale Tila Tequila, a fost găsită moartă în locuinţa sa din Los Angeles, pe 4 ianuarie, la doar 30 de ani. Conform surselor din poliţia americană, decesul tinerei a survenit din cauze naturale.
Scriitorul J.D. Salinger
Scriitorul american Jerome David Salinger, cunoscut pentru romanul „De veghe în lanul de secară”, a decedat la New Hampshire la vârsta de 91 de ani, la sfârşitul lunii ianuarie a acestui an.
Creatorul de modă Alexander McQueen
Celebrul creator de modă britanic Alexander McQueen, în vârstă de 40 de ani, s-a sinucis pe 11 februarie. Designerul s-a spânzurat în locuinţa sa din Londra, la trei ani după ce prietena sa apropiată, Isabella Blow – care l-a scos din anonimat şi l-a ajutat să devină celebru, s-a sinucis, la rândul său. De asemenea, mama creatorului de modă murise pe 5 februarie.
Rihanna şi Lady Gaga se numără printre celebrităţile care au purtat frecvent ţinute create de McQueen, în viaţa de zi cu zi sau în videoclipuri. Printre alte vedete, McQueen a fost condus pe ultimul drum de Naomi Campbell şi Kate Moss.
Conform unui raport dat publicităţii la aproximativ două luni de la sinucidere, Alexander McQueen ar fi consumat un amestec de cocaină, tranchilizante şi somnifere înainte de a-şi lua viaţa.
Actorul John Forsythe
Actorul american John Forsythe, care s-a bucurat de o lungă carieră pe scenă, în film şi seriale de televiziune ca „Dynasty”, a murit la începutul lunii aprilie, la vârsta de 92 de ani, după o luptă lungă cu cancerul.
John Forsythe a cunoscut celebritatea în urma rolului din serialul „Dynasty”, unde a interpetat rolul lui Blake Carrington, între anii 1981 şi 1989. El a avut o contribuţie importantă şi în filmul „Charlie’s Angels”, unde a fost vocea lui Charlie, din 1976 până în 1981.
Preşedintele polonez Lech Kaczynski
Avionul la bordul căruia se află preşedintele polonez Lech Kaczynski (60 de ani) şi soţia sa, Maria, s-a prăbuşit, pe 10 aprilie, la aterizarea pe aeroportul din Smolensk, în Rusia. Niciuna dintre cele 96 de persoane prezente în aeronava Tupolev 154 nu a supravieţuit.
Preşedintele şi oficialii care au pierit în dramaticul accident se deplasau la Smolensk să comemoreze 70 de ani de la masacrul de la Katin, o altă tragedie a poporului polonez. În 1940, în aceeaşi pădure, au fost executaţi mii de ofiţeri polonezi de către armata secretă a lui Stalin.
La bordul avionului se aflau şi alţi politicieni importanţi polonezi, precum liderii a două partide, ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Andrzej Kremer, şi guvernatorul băncii centrale, Sławomir Skrzypek.
Lech Kaczynski a fost, între 1990 şi 1995, principalul consilier al preşedintelui de atunci, Lech Walesa. În 1995 a fost desemnat ministru al justiţiei, iar în 2001 a fondat împreună cu fratele său geamăn Partidul Conservator Dreptate şi Justiţie. Peste un an a fost ales primar al Varşoviei, capitala Poloniei, iar pe 23 octombrie 2005 a câştigat alegerile prezidenţiale. Lech Kaczynski era căsătorit cu economista Maria Kaczynska, în vârstă de 67 de ani, şi aveau împreună o fată de 30 de ani.
La alegerile prezidenţiale ulterioare accidentului, polonezii nu l-au ales ca şef al statului pe fratele geamăn al lui Lech Kaczynski, Jaroslaw, preferându-l pe liberalul Bronislaw Komorowski.
Juan Antonio Samaranch, preşedintele de onoare al Comitetului Olimpic Internaţional
Juan Antonio Samaranch, preşedintele de onoare al Comitetului Internaţional Olimpic, a încetat din viaţă pe 21 aprilie, la vârsta de 89 de ani, într-o clinică din Barcelona. Fostul preşedinte CIO fusese internat de urgenţă cu o zi înainte din cauza unei insuficienţe coronariane acute. Samaranch a fost internat de mai multe ori în ultimul an din viaţă, din cauza diferitelor probleme de sănătate.
Juan Antonio Samaranch a fost cel de-al şaptelea preşedinte al Comitetului Internaţional Olimpic între anii 1980 – 2001. În 2001 nu a mai candidat la şefia CIO, Jacques Rogge devenind noul şef. Samaranch a fost numit atunci preşedintele de onoare al forului olimpic.
Drasius Kedys, tatăl care i-a împuşcat pe violatorii fiicei lui
Lituanianul Drasius Kedys, în vârstă de 37 de ani, a devenit un adevărat fenomen social în 2010, după ce a i-a ucis pe violatorii fiicei sale, în vârstă de numai patru ani. Cel care se transformase în cel mai iubit criminal din lume a fost descoperit însă mort pe 24 aprilie, la doar 30 de kilometri de casa lui din oraşul Kaunas.
Cauza morţii sale nu este încă ştiută cu siguranţă, fiind vehiculată atât varianta uciderii sale de către alţi membri ai reţelei de pedofilie, cât şi cea a asfixierii cu propria vomă din cauza stării de ebrietate în care s-ar fi aflat.
Kedys a intrat în atenţia opiniei publice internaţionale după ce nu a mai rezistat tentaţiei de a-i pedepsi cu mâna sa pe cei care i-au batjocorit fetiţa. După execuţia violatorilor, Kedys a fost dat în urmărire generală şi a fost căutat pe întregul continent însă nu a fost de găsit.
Drama lui Drasius a început în 2008, când a depus plângere la poliţie, susţinând că fiica sa, Deimantela, de doar patru anişori, a fost violată şi abuzată de judecătorul Jonas Furmanaviczius, 47 de ani, şi de politicianul Andrius Usas. Întâlniri în care cei doi o abuzau pe micuţa Deimantela erau puse la cale chiar de soţia lui Kedys şi de sora ei, Violeta Naruseviciene, care a fost şi ea ucisă de Drasius. Oamenii legii au suspendat ancheta, sub pretextul lipsei probelor, scoţându-i pe pedofili basma curată.
Atunci, Kedys nu a mai putut răbda şi i-a urmărit pe violatorii fiicei sale şi, pe 5 octombrie 2009, i-a împuşcat mortal pe judecător şi pe propria cumnată, iar politicianul Andrius Usas a scăpat ca prin urechile acului de răzbunarea lui Kedys. Usas nu a scăpat teafăr pentru prea mult timp însă, el fiind găsit de autorităţi mort, în luna iunie, într-o mlaştină unde căzuse cu ATV-ul abia cumpărat.
După moartea lui Kedys, zeci de lituanieni au început să o păzească pe Deimantela, din proprie iniţiativă, după ce o instanţă a hotărât să-i acorde custodia fetiţei, din nou, mamei acesteia, despre care se presupune că ar fi închiriat-o pedofililor.
Simon Monjack, soţul regretatei actriţe Brittany Murphy
Scenaristul Simon Monjack, 39 de ani, a fost găsit mort, pe 23 mai, în locuinţa sa din Los Angeles, SUA. Decesul acestuia a survenit la cinci luni după ce soţia lui, actriţa Britanny Murphy, a murit în urma unei pneumonii.
Bărbatul se confrunta cu probleme cardiace de mai mult timp, însă cauza decesului a fost, conform raportului legiştilor, pneumonia, la fel ca în cazul soţiei sale, şi o anemie severă.
Actorul Gary Coleman
Actorul Gary Coleman a încetat din viaţă pe 28 mai, la vârsta de 42 de ani. Artistul a murit din cauza unei hemoragii intracraniene, provocată de o căzătură în locuinţa sa din Utah, cu două zile înainte de deces.
Coleman, copilul vedetă din filmul „Different Strokes”, mai fusese spitalizat de două ori în acest an şi a fost în atenţia presei în ianuarie, când a ajuns după gratii, fiind acuzat de violenţă domestică.
Actorul Dennis Hopper
Actorul şi regizorul american Denis Hopper s-a stins din viaţă pe 29 mai, la vârsta de 74 de ani, fiind răpus de cancer. Celebrul actor a aflat în anul 2002 că este bolnav de cancer, însă după un tratament strict, boala a stagnat. Din nefericire pentru Hopper, cancerul de prostată a revenit într-o formă care i-a fost fatală.
El a fost internat într-un spital la sfârşitul lunii septembrie a anului trecut şi de atunci a dus o luptă continuă cu boala, luptă pe care într-un final a pierdut-o.
Dennis Hooper a jucat în peste 80 de filme şi a obţinut şi două nominalizări la Premiul Oscar, în 1970 cu filmul Easy Rider şi 1987 cu pelicula Hoosiers.
Nutriţionistul Michel Montignac
Nutriţionistul francez Michel Montignac, autorul celebrei cure de slăbire care îi poartă numele, s-a stins din viaţă, pe 22 august, la vârsta de 66 de ani.
Fost copil obez, ajuns director în industria farmaceutică, Michel Montignac a decis în anii ’70 să facă cercetări în domeniul nutriţiei ca să-şi rezolve problemele cu greutatea. Astfel, francezul a pus astfel bazele regimului disociat – lipidele şi glucidele nu trebuie amestecate în timpul aceleiaşi mese -, şi l-a testat chiar pe el însuşi. Regimul a dat rezultate şi Michel a slăbit 15 kilograme în doar câteva luni.
De-a lungul timpului, Michel Montignac a publicat 20 de cărţi despre slăbit, diete şi sănătate, a participat la numeroase congrese şi seminarii şi a lansat o gamă de produse nutriţionale bio, asociată celebrei sale metode de slăbit.
Cineastul Claude Chabrol
Regizorul de origine franceză Claude Chabrol a încetat din viaţă pe 12 septembrie, la vârsta de 80 de ani. Cineastul a fost un reprezentant marcant al Noului Val Francez. Născut la 24 iunie 1930 la Paris, Claude Chabrol a fost regizorul unor filme precum ‘Frumosul Serge’, ‘Ceremonia’, ‘Mulţumesc pentru ciocolată’, şi a fost premiat în 2009, la Festivalul de la Berlin, pentru întreaga sa activitate.
Gloria Stuart, interpreta vârstnicei Rose, din filmul „Titanic”
Gloria Stuart, actriţa care a interpretat versiunea mai în vârstă a protagonistei filmului Titanic, Rose, a murit pe 26 septembrie, la venerabila vârstă de 100 de ani.
Actriţa fusese diagnosticată cu cancer la plămâni, cu cinci ani în urmă. Gloria Stuart avea 86 de ani atunci când a filmat pelicula Titanic, însă a fost machiată pentru a arăta de 101 ani, vârsta pe care ar fi avut-o un supravieţuitor de pe celebrul vapor.
Actorul Tony Curtis
Legendarul actor Tony Curtis, pe numele său adevărat Bernard Schwartz, a murit pe 29 septembrie, la vârsta de 85 de ani. Curtis suferea de o boală pulmonară cronică, iar în 2006, de Crăciun, a fost la un pas de moarte şi a stat câteva zile în comă.
Actorul american putea să meargă doar pe distanţe scurte şi se deplasa de obicei cu ajutorul unui scaun cu rotile.
Apogeul carierei sale a fost interpretarea rolului Joe, în filmul „Unora le place jazzul”, alături de Marilyn Monroe şi Jack Lemmon.
Tony Curtis a fost înhumat, având alături obiecte personale la care a ţinut mult: o pălărie Stetson, o eşarfă Armani, o pereche de mănuşi de maşină şi un iPhone. În sicriu s-a mai pus un exemplar din romanul său preferat, „Anthony Adverse”, de unde s-a inspirat când şi-a ales numele de artist.
Actorul Leslie Nielsen
Actorul canadian Leslie Nielsen, cunoscut mai ales pentru rolul din seria de parodii Naked Gun, a încetat din viaţă, pe 28 noiembrie, la vârsta de 84 de ani. Nielsen a murit din cauza unor complicaţii survenite în urma pneumoniei de care suferea.
Leslie Nielsen s-a născut pe 11 februarie 1926 în Regina, Saskatchewan. S-a înrolat imediat ce a terminat liceul în Forţele Aeriene din Canada pentru a scăpa de tatăl său, care a abuzat fizic de el, de fraţii săi dar şi de mama sa. Leslie a reuşit să facă parte din Forţele Aeriene deşi a fost declarat surd, actorul purtând de altfel aproape toată viaţa aparat auditiv. Înainte de a debuta în actorie, Nielsen a mai lucrat ca DJ la un post de radio din Calgary, imediat după ce războiul a luat sfârşit.
Leslie Nielsen a fost căsătorit de patru ori, cu Monica Boyer, între 1950 şi 1955, cu Sandy Ullman, între 1958 şi 1974, cu Brooks Oliver, între 1981 şi 1985, şi cu Barbaree Earl Nielsen, din 2001 până în momentul decesului său. Din a doua căsnicie, Leslie Nielsen are două fete, Thea şi Maura.
Blake Edwards, creatorul „Panterei roz”
Realizatorul şi scenaristul american Blake Edwards, cunoscut mai ales datorită comediilor ‘The Pink Panther’, a încetat din viaţă pe 16 decembrie, la vârsta de 88 de ani. Blake Edwards a fost unul dintre marile nume ale comediei mai bine de 30 de ani, iar în 2004 a primit chiar şi un Oscar pentru întreaga sa carieră.
Pe lângă celebra serie ‘Pantera Roz’, Blake Edwards a mai semnat cu peste 50 de filme ca realizator sau scenarist. Printre peliculele cele mai cunoscute se numără şi ‘Breakfast at Tiffany’s’, cu Audrey Hepburn, şi ‘The Party’, cu Peter Sellers.
Contesa Celia von Bismarck
Contesa Celia von Bismarck a încetat din viaţă, pe 17 decembrie, la doar 39 de ani, din cauza cancerului.
Contesa (foto) a aflat că suferă de maladia care avea să-i aducă sfârşitul la începutul lunii octombrie, tot atunci fiind şi ultimul eveniment la care Celia von Bismarck a participat. Tânăra nu se confrunta pentru prima dată cu îngrozitoarea boală, acum 16 ani fiind diagnosticată cu cancer la piele însă atunci organismul Celiei a reuşit să învingă. Contesa nu a mai băut alcool, nu a fumat niciodată, a evitat razele soarelui şi a crezut că a scăpat de cancer pentru totdeauna.
Cu opt săptămâni înainte să moară, Celia s-a dus la medic pentru că acuza dureri abdominale puternice iar medicii au dat verdictul: cancer la pancreas, metastază.
Celia von Bismarck a fost măritată între 1997 şi 2004 cu Calle von Bismarck, iar după divorţ s-a întors în Elveţia, la Geneva, locul în care s-a născut.
Enzo Bearzot, cel mai longeviv selecţioner al naţionalei Italiei
Enzo Bearzot, celebrul antrenor italian şi cel mai longeviv selecţioner al squadrei azzurra, a încetat din viaţă pe 21 decembrie, la vârsta de 83 de ani. Bearzot a fost tehnicianul cu care italienii au câştigat Campionatul Mondial din 1982.
În cariera sa, în afară de naţionala Italiei, cu care a participat la trei ediţii ale Campionatului Mondial (Argentina 1978, Spania 1982, Mexic 1986), Bearzot a mai antrenat doar micuţa echipă Prato, între 1968 şi 1969, şi naţionala de tineret a Italiei, între 1969 şi 1975. Enzo Bearzot a stat pe banca tehnică a Squadrei Azzurra 104 meciuri, un record absolut pentru fotbalul italian.
Citeşte şi: „Ei ne-au părăsit în anul 2010 (I)”
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!