Ediția 2019 a Festivalului Internațional „George Enescu” a început pe 31 august și se încheie azi. Pentru această ediție, organizatorii au ales ca temă centrală “Lumea în armonie”.
Cele șase mari secțiuni ale evenimentului au fost “Mari orchestre ale lumii”, “Concertele de la Miezul Nopţii”, “Recitaluri şi concerte camerale”, “Muzica secolului XXI”, “Mozart Week in Residence” şi “Forumul Internaţional al Compozitorilor”.
Actrița franceză Marion Cotillard, 43 de ani, a interpretat-o joi pe Jeanne dArc, pe scena Ateneului Român, în opera “Jeanne dArc au bucher”, de Artur Honegger, sub bagheta dirijorului Alexandre Bloch, de la Orchestre National de Lille. A participat și corul Filarmonicii George Enescu.
Pentru rolul din “La vie en rose”, unde o interpretează pe Edith Piaf, a fost recompensată cu Premiul Oscar. Puțini știu că actrița este și cântăreață. Cotillard face rolul figurii legendare din istoria Franței din 2015.
Peste 2.500 dintre cei mai importanţi artişti din 50 de ţări au adus la Bucureşti 84 de concerte şi de recitaluri în cele 23 de zile de festival. 25 dintre aceşti muzicieni şi nouă orchestre vor fi în premieră în România.
George Enescu a început să cânte la vioară la 4 ani, iar un an mai târziu apărea în primul său concert. Tot de atunci datează și prima lui compoziție, “Țara Românească”, o operă de 12 măsuri pentru pian și vioară.
Festivalul de la Salzburg, “rivalul” Festivalului George Enescu, a luat naștere în 1950, cu 8 ani înaintea celui de la București. Mai există un festival care se numește tot George Enescu, are loc la Stuttgart și este organizat cu sprijinul Festivalului George Enescu de la Heidelberg!
Compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor. Considerat cel mai important muzician român, George Enescu s-a născut în zodia Leului, pe 19 august 1881, la, Liveni-Vârnav, Botoșani (decedat pe 4 mai 1955, Paris). În aceeași dată, dar în ani diferiți, s-au mai născut și Bill Clinton și Coco Chanel.
În casa memorială a lui Enescu de la Liveni (Botoșani) se află pianina pe care el a compus prima operă și prima lui vioară – o jucărie primită în dar de la părinți. Enescu are o casă memorială și la Sinaia.