Cuprins:
De ce să păstrăm alimentele la congelator
Congelarea este o modalitate excelentă de a păstra alimentele. Ne ajută să economisim bani și timp și să avem produse sezoniere pe tot parcursul anului. În plus, este utilă pentru a reduce cantitatea de mâncare pe care o risipim. Putem congela inclusiv mâncare gătită și astfel își va păstra proprietățile o perioadă mai lungă decât dacă am ține-o la frigider.
Dacă alimentele sunt înghețate corespunzător, acestea vor rămâne în siguranță pentru a fi consumate un timp îndelungat, deși după un timp gustul și textura pot avea de suferit.
Congelarea alimentelor, chiar și la temperatură destul de scăzută, nu înseamnă absența completă a proceselor de deteriorare. Dimpotrivă, alimentele congelate pot suferi modificări de calitate, însă rata reacțiilor este în general mai lentă la alimentele congelate.
Studii ample privind efectul congelării asupra produselor, întreprinse în anii 1960, au arătat un raport direct între temperatura de depozitare și durata timpului de păstrare și reducerea calității alimentelor (pierderea unor anumite vitamine, pierderea culorii sau pierderea scorului organoleptic).
Concluzia logică a acestor studii ar putea fi că o temperatură mai scăzută de depozitare duce întotdeauna la păstrarea unei calități mai bune.
Cât de sănătoase sunt fructele și legumele congelate
Frigiderele joacă un rol crucial în încetinirea deteriorării cauzate de bacterii și în prelungirea duratei de valabilitate a numeroase produse alimentare. Când punem fructele și legumele în frigider sau congelator, le salvăm practic din zona de temperatura în care bacteriile se dezvoltă.
Mai multe studii au examinat impactul refrigerarii asupra compoziției nutriționale a fructelor și legumelor, dezvăluind că acest efect variază în funcție de produsul specific. De exemplu, refrigerarea morcovilor le poate crește conținutul de beta-caroten, în timp ce în cazul fasolei verzi, poate duce la o scădere cu 10% a nivelului de beta-caroten.
Fructele și legumele congelate sunt de obicei recoltate la maturitatea lor maximă și apoi sunt supuse unui proces de blanșare, care implică o fierbere scurtă pentru a minimiza pierderea de nutrienți. Similar cu refrigerarea, congelarea fructelor și legumelor le prelungește semnificativ durata de valabilitate, păstrând în același timp aromele originale.
Calitatea produselor congelate nu trebuie exagerată, deoarece acestea sunt adesea preprocesate (decojite, feliate și gata de gătit). Este adevărat că pot fi o salvare atunci când ești în criză de timp. În plus, produsele congelate sunt adesea mai ieftine. Cu toate acestea, congelarea produselor poate modifica conținutul nutrițional. Vitaminele solubile în apă, cum ar fi vitamina C și B, se pot pierde în timpul procesului inițial de blanșare.
Vezi și ce fructe și legume nu se țin împreună.
Cât timp se țin alimentele la congelator
La întrebarea cât timp se țin alimentele la congelator răspunsul este un diferit în funcție de fiecare grupă de alimente în parte. În plus, duratele sunt estimative și sunt mulți factori care contează atunci când congelăm alimente. Un factor esențial este starea acelui aliment în momentul congelării. Este foarte important să congelăm alimentele proaspete, aflată în stare bună.
Cât timp poate fi ținută carnea la congelator
Aceste sunt estimări generale și pot varia în funcție de calitatea cărnii, modul în care este ambalată și condițiile de depozitare. Întotdeauna verificați starea cărnii când o scoateți din congelator și asigurați-vă că respectați bunele practici de igienă alimentară pentru a asigura un produs sigur și de calitate.
Carne de vită
Durata optimă: 8-12 luni.
Temperatura optimă: -18 grade Celsius.
Carne de porc
Durata optimă: 6-8 luni.
Temperatura optimă: -18 grade Celsius.
Carne de pui
Durata optimă: 9-12 luni
Temperatura optimă: -18 grade Celsius.
Carne de miel
Durata optimă: 6-9 luni.
Temperatura optimă: -18 grade Celsius.
Carne de vânat
Durata optimă: 8-12 luni.
Temperatura optimă: -18 grade Celsius.
Carne tocată
Durata optimă – 2-4 luni
Temperatura optimă – 18 grade Celsius.
Pește și fructe de mare
Durată optimă: Aproximativ 2-3 luni pentru pește gras și până la 6 luni pentru pește slab.
Temperatura optimă: -18 grade Celsius.
Cât timp se țin fructele și legumele la congelator
Legume
Durată optimă: Majoritatea legumelor pot fi păstrate timp de 8-12 luni.
Temperatura optimă: -18 grade Celsius.
Fructe:
Durată optimă: Fructele pot fi păstrate în congelator timp de 8-12 luni.
Temperatura optimă: -18 grade Celsius.
Pâine și produse de panificație
Durată optimă: 2-3 luni pentru pâine, produse de patiserie și prăjituri.
Temperatura optimă: -18 grade Celsius.
Produse lactate
Durată optimă: Produsele lactate, cum ar fi brânza și untul, pot fi păstrate între 6 și 12 luni.
Temperatura optimă: -18 grade Celsius.
Mâncăruri gătite
Durată optimă: 2-3 luni.
Temperatura optimă: -18 grade Celsius.
Supă și sosuri
Durată optimă: Aproximativ 2-3 luni.
Temperatura optimă: -18 grade Celsius.
Cât timp pe țin mezelurile la congelator
În general, mezelurile pot fi păstrate în congelator timp de 1-2 luni, dar acest interval poate varia în funcție de tipul de mezel. Consultă instrucțiunile producătorului sau eticheta produsului pentru recomandări specifice.
Temperatura optimă: -18 Grade Celsius
Descoperă și ce alimente nu se țin la frigider
Ce fructe și legume nu ar trebui congelate
- Ridichi, țelină, salată verde, castraveți și alte legume cu un conținut ridicat de apă nu trebuie congelate, deoarece, odată dezghețate, nu vor mai fi bune de consum.
- Ceapa și usturoiul pot dezvolta un gust amar sau pot să-și schimbe aroma în timpul congelării.
- De asemenea, fructele cu conținut foarte ridicat de apă, precum pepenele verde, se vor deteriora rapid atunci când le decongelați.
- Nu înghețați ouăle în coajă, se vor sparge și vor lăsa mizerie în congelator. Fie separați gălbenușul de albuș, fie bateți ouăle înainte de a le congela.
Sfaturi utile pentru a congela alimentele
- În primul rând, asigurați-vă că îngheață corect congelatorul şi are temperatura potrivită. Temperatura optimă a congelatorului este -18C.
- Congelatoarele funcționează mai eficient când sunt umplute – totuși, aveți grijă să nu le supraîncărcați deoarece aerul trebuie să poată circula cu ușurință pentru a menține temperatura corectă.
- Nu depozitați niciodată alimente calde în congelator, deoarece acestea vor provoca o creștere a temperaturii. Răciți mai întâi alimentele în frigider înainte de a le pune în congelator.
- Când congelați cantități mari, utilizați setarea „înghețare rapidă”, dacă aparatul are una.
- Cea mai bună metodă de a congela alimentele este în pungi sigilate pentru a evita contactul umezelii cu alimentele. În plus, cu cât mai puțin aer în interiorul ambalajului, cu atât sunt mai mari șansele ca alimentele să rămână proaspete
- Când înghețați lichide, nu umpleți recipientele până sus, lăsați puțin spațiu pentru a permite extinderea.
- Împărțiți alimentele care s-ar putea lipi cu pergament de copt, folie sau hârtie pentru congelator.
- Etichetați întotdeauna recipientele cu detalii despre conținut, data și cantitatea/numărul de porții.
Sfaturi pentru a decongela alimentele corespunzător
- Nu recongelați alimentele gătite după ce s-au dezghețat. Alimentele crude decongelate pot fi congelate încă o dată, numai dacă au fost gătite după decongelare și înainte de recongelare.
- Nu lăsați niciodată alimentele să se dezghete într-un loc cald (decongelarea în frigider la 5 C este cea mai sigură modalitate de a face acest lucru), acoperiți-le ușor și asigurați-vă că sunt dezghețate complet înainte de gătire. Speciaiștii recomandă gătirea alimentelor decongelate în 24 de ore de la decongelare.
- Planificați în avans mesele și orele de dezghețare pentru a vă asigura că alimentele sunt dezghețate corect înainte de gătire.
- Pentru a dezgheța carnea, puneți-o pe o tavă sau farfurie pentru a prinde sucurile. Bucățile mici ar trebui să se dezghețe în aproximativ șase ore, dar cele mari pot dura până la 48 de ore.
- Pentru a dezgheța într-un cuptor cu microunde, utilizați setarea de dezghețare: aceasta vă va asigura că exteriorul alimentelor nu se gătește în timpul decongelarii. La intervale de timp, spargeți/rupeți sau amestecați alimentele în timp ce se dezgheță. Asigurați-vă că gătiți mâncarea imediat, arată goodhousekeeping.
Ce se întâmplă dacă lași un castron cu bicarbonat de sodiu în frigider. Efectul uimitor se va simți în câteva ore
Sursă foto – 123rf.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Vale25 • 14.12.2023, 20:58
Multă informație utilă in articol..o să încerc să țin cont de sfaturi pentru viitoare congelari..