Sub denumirea pompoasă de sindrom premenstrual se ascund o serie de schimbări fizice şi emoţionale care te pot da peste cap în zilele premergătoare menstruaţiei. Trei din patru femei aflate la vârsta reproducerii se confruntă cu sindromul premenstrual, care devine mai puternic către 30 de ani.
Cum se manifestă sindromul premenstrual
Sindromul premenstrual se manifestă diferit ca simptome şi intensitate, atât de la o femeie la alta, cât şi de la lună la lună. Simptomele emoţionale: stare de tensiune, anxietate, depresie, crize de plâns, schimbări de dispoziţie, pofte alimentare, nevoia de singurăte, lipsa de concentrare. Simptome fizice: dureri musculare şi articulare, dureri de cap, oboseală, retenţie de lichid în ţesuturi, balonare, dureri de sâni, constipaţie sau diaree, îngrăşare uşoară.
De ce ai sindromul premenstrual
Cauzele exacte nu se cunosc, mai ales că nu toate femeile se confruntă cu simptomele SPM, dar se vorbeşte de anumiţi factori care ar contribui la declanşarea lui. E vorba în special de fluctuaţiile hormonale ce au loc în timpul ciclului menstrual, însă simptomele sunt agravate de stres, depresie şi alimentaţia greşită.
Cum scapi de sindromul premenstrual
Dacă simptomele sunt uşoare, ajunge să iei calmante pentru durerile musculare sau crampele abdominale. Mai greu de tratat sunt simptomele emoţionale, dar dacă încerci să te relaxezi, iar cei din jur sunt înţelegători, zilele respective vor trece mai uşor. Pentru cazuri grave de sindrom premenstrual medicii recomandă contraceptive pentru a evita flutuaţiile hormonale sau, în cazuri rare, chiar antidepresive luate doar câteva zile pe lună.
Citeşte pe unica.ro cum scapi de sindromul premenstrual