– Pentru congelare alege fructe şi legume proaspete, bine coapte, care să nu fie pătate, zdrobite sau ofilite.
– Toate fructele sau legumele trebuie spălate în apă rece (eventual, opărite după aceea şi răcite), uscate şi curăţate înainte de a fi puse la congelat.
– Încearcă să foloseşti pungi din plastic speciale pentru congelat (sunt mai groase şi nu se rup atât de uşor, fiind rezistente la temperaturi scăzute). Ambalajul trebuie să fie impermeabil la aer, la apă şi intact.
– Ambalează alimentele în cantităţi mici, cât ai nevoie la o singură masă sau pentru a prepara o mâncare.
– Pentru supe, ciorbe şi tocăniţe, combină legumele şi zarzavaturile într-o singură pungă, în cantităţile necesare.
– Strânge cât mai bine pungile din plastic, ca să scoţi aerul (responsabil de oxidarea alimentelor) din jurul produselor.
Etichetează pungile
-Etichetează pungile, specificând can titatea (în kg şi/sau porţii), conţinutul şi data ambalării. În acest fel, vei putea să te orientezi mai uşor printre pachetele din congelator, atunci când le alegi pe cele necesare unei mese.
– De asemenea, încearcă să dispui în aşa fel pachetele, încât produsele pe care le-ai pus primele la congelator să fie şi primele folosite.
– Pachetele se pot pune unele peste altele de-abia după ce sunt îngheţate bine.
– Cu cât alimentele îngheaţă mai repede, cu atât substanţele nutritive, culoarea şi aroma sunt păstrate mai bine.
– Ţine cont că majoritatea fructelor şi legumelor îşi sporeşte volumul prin congelare (apa conţinută în ele îngheaţă). Aşa că nu umple sertarele cu pungi de alimente şi lasă puţin spaţiu deasupra şi în jurul lor până îngheaţă. În acest fel aerul rece circulă mai rapid printre ele, iar alimentele se congelează mai repede.
– Temperatura din interiorul congelatorului nu trebuie să depăşească -20/-18 grade Celsius, pentru ca fructele şi legumele să se păstreze în condiţii optime.
– Legumele opărite se depozitează în congelator cel mult nouă luni.
– Fructele se depozitează în congelator cel mult un an.