Cuprins:
Eclerul este unul dintre cele mai populare și apreciate deserturi. Coaja de ecler poate fi umplută cu cremă de vanilie, ciocolată, cafea, frișcă, după preferințe, iar gustul prăjiturii din comerț îl poți obține și tu foarte ușor acasă. Vezi cum faci acasă cojajă de eclere, dar și câteva rețete de ecleruri care te vor cuceri!
Cum să faci coji de eclere acasă
În lumea patiseriei, există mai multe trucuri simple care în final aduc rezultatul deosebit pe care îl vezi în vitrina cofetăriilor. În ceea ce privește coaja eclerelor, aceasta este făcută dintr-un aluat opărit, adică un aluat care este făcut din făină și lapte fierbinte. În acest fel, cojile de ecler ies pufoase și aerate.
Ingrediente pentru aluat opărit pentru coji de eclere
- 130 g făină;
- 100 ml apă;
- 100 ml făină;
- 100 g unt;
- 4 ouă;
- Un praf de sare.
Mod de preparare
Untul se pune într-o crăticioară, tăiat cubulețe, se adaugă peste apa și laptele. Se amestecă până când untul se topește și amestecul începe să fiarbă. Apoi se adaugă făina, se amestecă intens și se ia vasul de pe foc.
Se amestecă în continuare până când făina se încorporează și obții un aluat omogen. Aluatul pentru eclere se lasă apoi să se răcească, apoi se încorporează, pe rând, câte un ou.
Aluatul obținut se lasă la rece pentru 30, 40 de minute, înainte de a forma cojile de eclere.
Cum faci cojile de eclere
Într-un săculeț al unui posh pui aluatul și formezi dungi din el, pe care le pui într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Între fiecare coajă de ecler trebuie să lași un loc liber de 2,3 cm, pentru a permite aluatului să crească.
Tava cu cojile de ecler se pune la cuptor, la 180 de grade, pentru 35-40 de minute, sau până când aluatul se rumenește la suprafață.
Nu este indicat să deschizi ușa cuptorului decât în momentul în care cojile de eclere se rumenesc. Când cojile eclerelor s-au rumenit, oprește cuptorul și mai lasă cojile în cuptor, cu ușa întredeschisă până când se răcește și cuptorul. Astfel, vei evita ca aluatul proaspăt copt să ia contact cu aerul rece.
Rețetă de eclere cu cremă de vanilie
După ce ai făcut cojile de eclere, iată mai jos și cum faci cea mai bună cremă de vanilie:
Ingrediente pentru crema de vanilie pentru eclere
- 500 ml lapte;
- 100 gr zahăr;
- 60 g făină;
- 3 ouă;
- O păstaie de vanilie.
Mod de preparare
Într-un bol pune ouăle, făina și zahărul și amestecă-le bine până obții o cremă omogenă. Într-o cratiță adaugă laptele, crestează păstaia de vanilie pe mijloc și cu ajutorul unui cuțit scoate semințele din interior și adaugă-le peste lapte. Pune cratița la foc mediu până când laptele începe să fiarbă.
Oprește focul, scoate păstaia de vanilie și peste lapte adaugă amestecul de ouă cu făina. Încorporează totul încet și amestecă pentru a nu se forma cocoloașe. Pune din nou compoziția pe foc și amestecă până când aceasta se îngroașă și când crema este gata. Vei vedea că se desprinde ușor de pe pereții vasului, iar asta înseamnă că este gata.
Lasă crema de vanilie să se răcească și pune o folie alimentară direct peste ea, pentru a evita formarea unei cruste. Crema trebuie lăsată la temperatura camerei până când se răcește complet, după se transferă într-un poș.
Începe să montezi eclerele. Taie cojile pe lateral, lăsând o margine prinsă, după care umple interiorul lor cu crema din poș. Eclerele cu vanilie sunt gata. Dacă preferi, le poți orna cu ciocolată albă topită sau cu puțină frișcă.
Rețetă de eclere cu cremă de ciocolată
Cu aceeași rețetă de coji de eclere pe care ai pregătit-o mai sus, iată cum faci și cremă de ciocolată pentru a umple din abundență desertul:
Ingrediente pentru crema de ciocolată pentru eclere
- 250 ml lapte;
- 50 gr ciocolată;
- 50 g zahăr;
- 25 g amidon;
- două gălbenușuri;
- 25 g unt;
- o linguriță extract de vanilie.
Mod de preparare
Laptele se amestecă cu 30 de gr de zahăr și cu amidonul și se pune pe foc. Se taie păstaia de vanilie pe lungime, se adaugă semințe din păstaie și se lasă până ajunge în punctul de fierbere. Într-un bol separat se amestecă zahărul cu gălbenușurile.
Laptele fierbinte se adaugă peste gălbenușuri și se amestecă bine totul. Se pune din nou totul la fiert și se amestecă în continuu până când compoziția începe să se îngroașe. Se dă vasul deoparte și se lasă să se răcească timp de 2-3 minute, după care se poate adăuga treptat ciocolata topită, timp în care se amestecă cu telul pentru a se omogeniza compoziția.
După ce s-au răcit, cojile de eclere pot fi umplute cu ajutorul poșului cu crema de ciocolată. Se face o gaură pe partea laterală a fiecărui ecler și se adaugă crema. Eclerele pot fi unse și cu cremă de ciocolată deasupra și se lasă să se răcească bine înainte de servire.
Citește și: Rețete de dulciuri și prăjituri cu cafea
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!