Majoritatea germenilor sunt inofensivi. Sistemul nostru imunitar ne protejează împotriva agenților infecțioși. Însă, există și microbi care devin inamici veritabili și ne atacă organismul.
Agenții infecțioși sunt de mai multe forme și dimensiuni. Printre cei mai cunoscuți se numără bacteriile, virusurile, ciupercile, protozoarele și helminții.
Cum acționează agenții infecțioși
Bacteriile sunt organisme unicelulare care pot fi văzute doar la microscop. Multe dintre bacteriile care ne îmbolnăvesc produc toxine care deteriorează celulele organismului. Altele invadează și deteriorează țesuturile. Printre infecțiile cauzate de bacterii se numără faringita streptococică, tuberculoza și infecțiile tractului urinar.
Virusurile sunt organisme mult mai mici decât celulele corpului. Printre bolile cauzate de virusuri se numără SIDA, răceala, Ebola, herpesul genital, gripa, varicela și zona zoster.
Unele dintre ciuperci sunt folosite în alimentație, însă altele pot provoca boli. Printre acestea se numără candida, care poate provoca infecții la nivelul gâtului, în special în rândul copiilor și al persoanelor care iau antibiotice sau care au sistemul imunitar slăbit. Totodată, ciupercile pot provoca diferite afecțiuni ale pielii (piciorul atletului sau pecingine).
Protozoarele sunt organisme unicelulare care se comportă ca niște animale: vânează și adună alți microbi pentru hrană. Multe protozoare se găsesc în tractul intestinal și sunt inofensive. Altele cauzează boli precum giardioza, malaria și toxoplasmoza.
Helminții sunt printre cei mai mari paraziți. Cuvântul „helmint“ provine din greacă și înseamnă vierme. Dacă acești paraziți sau ouăle lor intră în organismul uman își fac casă în tractul intestinal, plămâni, ficat și creier, de unde se hrănesc cu nutrienții corpului.
Diferența dintre infecție și boală
Există o diferență între infecție și boală. Infecția este primul pas și se întâmplă atunci când bacteriile, virusurile sau alți microbi care cauzează o boală pătrund în organismul uman și încep să se multiplice. Boala apare în momentul în care celulele corpului sunt deteriorate – ca urmare a infectării – și apar semnele și simptomele afecțiunii.
Ca răspuns la infecție, sistemul imunitar începe să acționeze. O „armată“ de leucocite (celule albe) și anticorpi luptă pentru a elimina din corp organismele străine care cauzează infecția. De pildă, pentru a lupta cu o gripă obișnuită, corpul uman va reacționa prin febră, tuse și strănut.
Cum ne protejăm de microbi
Prevenirea infecțiilor este cea mai bună modalitate de a nu ne îmbolnăvi. Putem preveni apariția infecțiilor prin metode simple, precum spălarea mâinilor în mod regulat, folosirea unui dezinfectant maini atunci când atingem suprafețe comune, evitarea contactului cu persoanele bolnave, curățarea suprafețelor care sunt atinse des și vaccinarea.
De multe ori ignorată, spălarea mâinilor este una dintre cele mai ușoare și eficiente metode de a ne proteja de germeni și infecții. Este recomandat să ne spălăm pe mâini înainte de a prepara sau de a consuma mâncarea, după ce tușim sau strănutăm, după ce folosim toaleta sau după ce schimbăm un scutec. Când nu ne putem spăla pe mâini cu apă și săpun, este indicat să folosim un gel dezinfectant, care ne oferă protecție.
Totodată, vaccinul ne ajută să ne apărăm împotriva anumitor boli. Cu cât cercetătorii înțeleg mai bine cauzele bolilor, cu atât numărul afecțiunilor care pot fi prevenite cu ajutorul vaccinurilor crește. Multe dintre acestea sunt administrate în copilărie, însă și adulții au nevoie de vaccinuri pentru a preveni anumite boli.
În plus, pentru a ne proteja organismul este necesar să dezinfectăm și să pansăm orice rană, iar când suntem mușcați de animale trebuie să fim examinați de un medic. În plus, nu trebuie să împărțim pahare sau ustensile cu alte persoane.
Cu toate că, în prezent, știm că organismele microscopice pot cauza boli, felul în care acestea acționează nu este întotdeauna evident. Ceea ce se știe este că majoritatea microbilor pătrund prin orificiile organismului (nas, gură, urechi, anus) sau prin piele (prin intermediul ciupiturilor de insecte sau mușcăturilor de animale). Astfel, cea mai bună cale de a preveni infecțiile este să blocăm accesul agenților patogeni în organism.
Sursă foto: Yuganov Konstantin/ Shutterstock