Asemenea oricărui oraș istoric, Bologna se mândrește cu locuri unice, iar bisericile, muzeele și grădinile uluitoare, precum și celebrele portice și piețe medievale, ca să nu mai vorbim de delicioasa bucătărie bologneză, sunt cunoscute și apreciate în întreaga lume. Bologna este și un oraș cu numeroase legende și mistere ce datează de secole și care așteaptă să fie descoperite. În cazul în care dorești să te cufunzi într-un loc special și misterios ori dacă ești dornic să vizitezi locuri și lucruri inedite pentru a-ți face călătoria una de neuitat, atunci Bologna este locul potrivit.

Ce trebuie să știm despre Bologna

Bologna este capitala și cel mai mare oraș al regiunii Emilia-Romagna din nordul Italiei. Oraşul este situat între râurile Reno și Savena, la nord de Florența, la poalele nordice ale Munților Apenini, la 55 metri deasupra nivelului mării. Este al șaptelea cel mai populat oraș al acestei țări, în zona sa metropolitană locuind în momentul de față peste 810.000 de locuitori și nu mai puțin de 150 de naționalități diferite. Este cunoscut sub numele de „orașul gras” pentru gastronomia sa excelentă, „orașul roșu” pentru acoperișurile clădirilor cu țiglă roșie și „orașul învățat” deoarece găzduiește cea mai veche universitate din lume. De altfel, este supranumită „La dotta, la grassa, la rossa”, adică „cea cultă, cea grasă, cea roșie”, relatează Britannica.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Bologna – curiozități despre orașul care găzduiește cea mai veche universitate din lume - Imagine aeriană asupra oraşului Bologna.
Acoperișurile cu țiglă roșie ale clădirilor, o trăsătură distinctivă a oraşului Bologna

Dintotdeauna, Bologna a avut avantajul poziționării sale geografice în centrul Italiei. Primul drum important al orașului, renumita Via Aemilia, a fost construit aici în anul 187 d.Hr. și avea o utilitate strategică, atât din punct de vedere militar, cât și comercial deoarece lega coasta Mării Adriatice de cele mai importante orașe-garnizoană din Piacenza. Astăzi se pot observa câteva rămășițe conservate ale acestui drum, în zona centrală a orașului, acolo unde există un sit arheologic subteran, care a fost descoperit recent în urma unor lucrări de construcții.

Scurt istoric al Bolognei

Inițial a fost Felsina, un oraș fondat de etrusci în jurul anului 510 î.Hr., pe locul actualului oraș Bologna. Pe la mijlocul secolului al IV-lea î.Hr., a fost ocupată de invadatorii gali Boius, care au numit-o Bonōnia. Orașul a fost cucerit de Roma în anul 196 î.Hr, iar șapte ani mai târziu devenea colonie romană. Mai târziu avea să fie transformat în municipium, iar mai apoi în signoria. Ulterior, în secolul al VI-lea, a fost supusă exarhatului grecesc de Ravenna, după care a trecut la papalitate.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

De-a lungul timpului, actuala Bologna a fost ocupată de vizigoți, huni, goți și longobarzi după invaziile barbare. După o perioadă feudală, a devenit o comună liberă în momentul în care împăratul i-a recunoscut drepturile, la începutul secolului al XII-lea. Conflictul dintre guelfii și ghibelinii (două partide din politica italiană medievală) a dus la dominația unor signori (lorzi) – Pepoli, Visconti, Bentivoglio – înainte ca orașul să fie încorporat în Statul Papal de către Papa Iulius al II-lea în 1506.

După mai bine de trei secole de pace și prosperitate, stăpânirea papală a fost întreruptă doar de o scurtă perioadă de control francez (1797-1814), înainte ca orașul să devină garnizoană austriacă (1849-1860), iar mai apoi să fie alipită la Regatul Italiei în 1860. Stăpânirea papală s-a încheiat în urma celui de-al doilea război de independență al Italiei, când trupele franceze și piemonteze i-au expulzat pe austrieci. Orașul a fost ocupat de trupele germane din 1943 și până la recucerirea sa de către forțele aliate în 1945.

Cea mai veche universitate din lume

Bologna a fost un important centru de învățământ în perioada Renașterii. De altfel, acest oraș găzduiește una dintre cele mai venerabile instituții de învățământ superior din lume. Este vorba despre Universitatea „Alma Mater Studiorum”, care a fost fondată în anul 1088, aceasta fiind recunoscută drept cea mai veche universitate din lume care este încă în funcțiune.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

De-a lungul secolelor, Bologna și universitatea sa au fost un centru de excelență academică și un simbol al învățământului superior european. Potrivit site-ului Fradiavolopizzeria.com, la această universitate s-au ținut primele lecții de drept iustinian, care a fost una dintre pietrele de temelie ale Imperiului Roman. Începând cu secolul al XIV-lea, cursurile de juriști au fost completate de studii de retorică, gramatică, medicină, filozofie, astronomie, aritmetică și logică.

Bologna – curiozități despre orașul care găzduiește cea mai veche universitate din lume - Universitatea din Bologna.
Universitatea „Alma Mater Studiorum” a fost fondată în anul 1088

În anul 1732, universitatea a acordat una dintre primele diplome pentru femei din Italia și, totodată, succesul european și multicultural al instituției de învățământ a fost sporit de faima unora dintre iluștrii săi savanți în domeniul literaturii și al științei. În sălile de curs s-au format mai multe personalități, precum Thomas Becket, Torquato Tasso, Nicolaus Copernic, Pico della Mirandola, Petrarca, Pasolini, Pascoli, Carducci, Dante Alighieri, Enzo Ferrari și filosoful Laura Bassi. Aceasta din urmă a devenit în 1733 prima femeie profesor universitar din lume.

Cele 12 porți din Bologna

Bologna a fost colonizată pentru prima dată în anul 1000 î.Hr. și, de-a lungul istoriei, s-a dezvoltat ca oraș. Zidurile au fost construite în secolul al V-lea și aveau scopul de a proteja orașul. În secolul al XI-lea au fost adăugate alte ziduri, iar în secolul al XIII-lea, a fost construit un inel denumit „La Circla” în jurul a ceea ce este acum centrul istoric al orașului Bologna. O mare parte din aceste  ziduri au fost distruse în secolul al XX-lea din cauza războiului și a expansiunii, însă porțile orașului „La Circla” există încă. Inițial au fost douăsprezece, dar astăzi au mai rămas doar zece, iar majoritatea lor au fost reconstruite în anii 1600 sau au fost modificate în profunzime.

Cele zece porți sunt Castiglione, Santo Stefano, Maggiore, San Vitale, San Donato, Galliera, Lame, San Felice, Saragozza și Mascarella, aceasta din urmă fiind una dintre puținele care și-a păstrat caracterul de secol XIV. O excursie în Bologna medievală se poate să înceapă la poarta San Felice, care este situată în partea de vest a orașului. Apoi se poate traversa spre Saragozza, cunoscută și sub denumriea de „Poarta Sacră” sau „Poarta Pelerinilor”. Aceasta este situată pe drumul ce duce spre Sanctuarul Madonnei din San Luca, aflat pe un deal împădurit al orașului. La Sanctuar se ajunge străbătând cel mai lung portic din lume, care măsoară 3.796 de metri și care are nu mai puțin de 666 de arcade. Poarta Castiglione era importantă pentru supravegherea unuia dintre canalele prin care se aducea apă în oraș, din râul Savena, potrivit site-ului Italy-Villas.com.

Curiozități despre Bologna

  • Ca urmare a unei legi adoptate în anul 1288, în Bologna a devenit obligatoriu ca toate clădirile să aibă portici. Acestea erau la început din lemn, însă după secolul al XVII-lea au fost din piatră.
  • În centrul orașului, la numărul 1 din Piazza Maggiore, există cel mai amuzant dintre cele șapte secrete ale Bolognei, și anume telefonul fără fir din Voltone del Podestà, de sub clădirea cu același nume. În fapt, este vorba despre un ciudat joc sonor creat sub cei doi piloni opuși ai bolții. Dacă vorbești dintr-un colț în altul al structurii, cu fața întoarsă spre coloane vei putea auzi vocea interlocutorului, creându-se astfel o adevărată conversație la distanță fără fir. Acest truc acustic a fost conceput în Evul Mediu, când, după izbucnirea ciumei, se dorea protejarea preoților care spovedeau bolnavii.
  • O curiozitate a orașului constă în statuia lui Neptun din Piazza Maggiore care se află pe fântâna lui Giambologna. Aceasta a devenit celebră datorită unei iluzii optice unice care a fost creată de sculptorul flamand, al cărui proiect a fost cenzurat din motive de decență publică din cauza dimensiunii excesive a atributelor masculine ale lui Neptun. Potrivit unei legende bologneze, pentru a ocoli cenzura Bisericii, Giambologna a realizat statuia în așa fel încât, atunci când este privită dintr-un anumit unghi, degetul mare al mâinii lui Neptun seamănă cu un organ genital masculin în stare erectă.
  • Bologna are o importantă rețea de canale. Canale di Reno a fost cândva o importantă cale navigabilă pentru comerț și transport în oraș, notează Facts.net.
  • La Bologna a fost înființat primul post de radio privat italian „Radio Bologna per l’accesso pubblico”. Acesta a fost inaugurat la 23 noiembrie 1974 într-un moment în care progresul tehnologic în lumea comunicării de masă a făcut posibilă crearea unor radiouri alternative la monopolul de stat. Cu toate acestea, Radio Bologna a funcționat doar două zile și patrusprezece ore.
  • Biblioteca Archiginnasio din Bologna este cea mai veche bibliotecă universitară din lume încă funcțională și găzduiește o vastă colecție de cărți rare și manuscrise vechi.
  • Bologna este un oraș prietenos cu bicicliștii. Cu terenul său plat și rețeaua extinsă de piste pentru biciclete, ciclismul este o modalitate de transport foarte populară în oraș. „Velostazione Dynamo” de lângă gara centrală este o parcare pentru biciclete amenajată într-un adăpost antiaerian.
  • Bologna găzduiește cel mai vechi teatru de anatomie din Europa. Teatrul Anatomic al Archiginnasio este un loc fascinant pentru cei interesați de istoria medicală.
  • O parte semnificativă a orașului istoric din Bologna a fost distrus în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Într-un bombardament aerian care a avut loc la 24 iulie 1943 au fost grav afectate gara principală și zonele adiacente, iar 44% dintre clădirile din centru au fost distruse, relatează DiscoverWalks.
  • Muzeul Civic Arheologic din Bologna era cunoscut sub numele de Spitalul Morții. Fondat în septembrie 1881, acesta găzduieşte unele dintre cele mai importante descoperiri arheologice din Italia, reprezentând istoria locală din perioada preistorică până în epoca romană.

Vezi şi curiozităţi despre Sicilia!

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!  

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Libertateapentrufemei.ro
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Cum arată vila de cinci stele din care Călin Georgescu a urmărit rezultatul alegerilor. Motivul pentru care proprietatea nu apare în declarația de avere
FANATIK.RO
Cum arată vila de cinci stele din care Călin Georgescu a urmărit rezultatul alegerilor. Motivul pentru care proprietatea nu apare în declarația de avere
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
GSP.RO
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Unica.ro
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Observatornews.ro
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI