Pentru iubitorii de istorie veche, Sicilia este un imens muzeu, garnisit cu multe bijuterii ascunse care abia așteaptă să fie descoperite. În același timp, cea mai mare insulă din Marea Mediterană reprezintă și una dintre cele mai cunoscute și mai populare destinații de vacanță, care îi poate satisface până și pe cei mai pretențioși turiști care aleg să o viziteze. Dacă ți-ai propus să călătorești în această regiune a Italiei ți-am pregătit o serie de informații interesante care sperăm să-ți placă și să te ajute să-ți planifici vacanța.

Insula celui mai înalt vulcan din Europa

Denumită oficial Regione Siciliana, Sicilia este o insulă în largul coastei italiene a Mării Mediterane. Aceasta a fost denumită după sicele, un trib indo-european care a locuit în partea de est a insulei în timpul epocii fierului. Insula este situată în partea de sud a Italiei, în vârful „cizmei”, la o distanță de 160 de kilometri nord-est de Tunisia (nordul Africii) și formează împreună cu insulele Egadi, Lipari, Pelagie și Panteleria una dintre cele douăzeci de regiuni autonome ale acestei țări.

Curiozităţi despre Sicilia - Imagine cu Vulcanul Etna văzut dinspre Taormina.
Etna
UE declară război Beijingului în cazul subvențiilor pentru firmele chineze. „Am devenit dependenți de gazele rusești. Să nu repetăm greșeala cu China”
Recomandări
UE declară război Beijingului în cazul subvențiilor pentru firmele chineze. „Am devenit dependenți de gazele rusești. Să nu repetăm greșeala cu China”

Cel mai important punct de reper din Sicilia este Muntele Etna, care este cel mai înalt vulcan activ din Europa la cei 3.357 de metri pe care îi are. Acesta este situat între orașele Catania și Messina, fiind printre cei mai activi vulcani din lume, relatează enciclopedia online Britannica. Acesta este doar unul dintre cei 13 vulcani activi din Italia, nouă dintre ei fiind localizați în Sicilia și în jurul acesteia, între care Stromboli, poziționat în nordul insulei, și Vulcano, din marea Tireniană.

Cea mai mare insulă din Marea Mediterană

Sicilia este separată de continentul european de Strâmtoarea Messina (n.n. – Stretto di Messina în limba italiană). Aceasta este poziționată între vârful estic al insulei și vârful sudic al Calabriei. Capitala Siciliei este Palermo, care este cel mai mare oraș al insulei și al cincilea din Italia. Din totalul de aproximativ 5,1 milioane de locuitori cât are insula, în jur de 850.000 trăiesc în zona metropolitană Parlermo.

Curiozităţi despre Sicilia - Imagine cu o veder aeriană a oraşului Palermo.
Palermo
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale
Recomandări
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Trebuie menționat faptul că Sicilia este una dintre cele mai dens populate din Mediterană. Celelalte orașe din această regiune sunt Agrigento, Caltanissetta, Enna, Ragusa, Siracusa și Trapani. Nu în ultimul rând, Sicilia este cea mai mare insulă din Marea Mediterană, teritoriul său având o suprafață de 25.711 km². Ea este separată de continentul european prin Strâmtoarea Messina (n.n. – Stretto di Messina în limba italiană), care măsoară 3,1 kilometri în cel mai îngust punct al său.

Scurtă istorie a Siciliei

Sicilia a fost locuită încă din urmă cu 10.000 de ani. Poziția sa strategică în centrul Mării Mediterane a făcut din această insulă o răscruce a istoriei, un pion al cuceririlor și al imperiilor și un creuzet pentru numeroase grupuri etnice ai căror războinici sau comercianți au căutat să se stabilească pe aceste meleaguri.

În antichitatea timpurie, Sicilia a fost colonizată de greci, însă înainte de sosirea acestora, insula era ocupată de trei popoare. La est trăiau siculi sau siceli, care au și dat numele insulei, dar care aveau reputația de a fi venit mai târziu din Italia, la vest de râul Gelas erau stabiliți sicani, în timp ce în extremitatea vestică trăiau elinii, un popor căruia i s-a atribuit o origine troiană și care avea centrele principale la Segesta și la Eryx (Erice). Unul dintre oraşele înfiinţate de greci a fost Siracuza, unde a fost ucis Arhimede, cel care a calculat pentru prima dată numărul pi. Marele matematician avea să fie ucis în timpul luptei romanilor pentru cucerirea orașului în anul 212 î.Hr.

Zeci de mii de români, așteptați pe Litoral în minivacanța de 1 Mai și Paște. În străinătate, Grecia și Turcia sunt în top: „Turcii au învățat să facă ouă roșii pentru noi”
Recomandări
Zeci de mii de români, așteptați pe Litoral în minivacanța de 1 Mai și Paște. În străinătate, Grecia și Turcia sunt în top: „Turcii au învățat să facă ouă roșii pentru noi”
Curiozităţi despre Sicilia - Imagine cu o mână de femeie care ţine o prăjitură cannoli.
Cannoli

De asemenea, grecii au construit numeroase temple, cetăţi şi amfiteatre, care mai târziu aveau să fie preluate de romani. Ulterior, pentru stăpânirea Siciliei s-au luptat bizantinii, goţii şi arabii. Ulterior au venit normanzii, care au reuşit, prin toleranţă şi prin inteligenţă politică, să creeze o societate multiculturală care îşi depăşea cu mult epoca. Foarte credincioşi, sicilieni au ridicat şi împodobit biserici pe care astăzi le prezintă cu mândrie turiştilor, mai precizează Britannica.

Curiozități despre Sicilia

  • Deși este o regiune autonomă, Sicilia se află și astăzi supusă autorității guvernului italian. Executivul de la Roma are puterea de a anula orice decizie luată de guvernul sicilian dacă se consideră că acestea încalcă legile țării.
  • Nici până în ziua de azi, italienii nu au ridicat nici un pod care peste strâmtoarea Messina care să lege Sicilia de continent.
  • Cele trei mări la care Sicilia are coastă sunt Marea Tireniană în nord, Marea Ionică în est și Marea Mediterană în partea de sud.
  • Aproximativ patru cincimi din Sicilia este acoperită de dealuri și terenuri muntoase. Mai exact, 86% din regiune este formată din dealuri și munți și doar 14% din câmpii.
  • Datorită activității vulcanului activ Etna, solul din Sicilia este foarte fertil pentru cultivarea viței-de-vie. În insulă există mai multe regiuni viticole, cum ar fi Noto, Faro și Vittoria, unde se obțin unele dintre cele mai bune vinuri, potrivit City-vino.com. De altfel, Sicilia este al patrulea cel mai mare producător de vinuri din Italia.
  • La un moment dat, în timpul unei scurte perioade de independență, Sicilia s-a numit Regatul Siciliei.
  • În Sicilia se vorbesc nouă dialecte diferite, însă majoritatea sicilienilor vorbesc siciliana, cu toate că limba oficială este italiana. Siciliana este considerată o limbă distinctă și a fost recunoscută ca atare de UNESCO. Aceasta are origini dintr-o mare varietate de alte limbi, cum ar fi latina, greaca, spaniola, franceza, catalana, provensala și araba.
  • Orașul Agrigento este o așezare cunoscută pentru moștenirea arheologică antică. A fost întemeiat de grecii dorieni și a devenit centru comercial al lumii antice. Sit-ul arheologic „Valle dei Tempi” (n.n. – Valea Templelor) din apropiere a fost inclus în 1997 în patrimonial mondial UNESCO. Aici se regăsesc temple în stil doric, precum Templul lui Jupiter, Templul lui Hercule, Templul Herei.
  • Cel mai mare teatru de operă din Italia se află în Sicilia, mai exact în Palermo. „Teatro Massimo” a fost construit în 1897 și a apărut într-o scenă importantă din celebrul film „The Godfather III” (n.n. – Nașul III) cu marele Marlon Brando în rolul principal.
  • Palermo este unul dintre cele mai populate orașe din toată Italia. Datorită poziției sale sudice este unul dintre cele mai calde orașe nu doar din această țară, ci și din Europa. De altfel, locuitorii de aici se bucură de 2.500 de ore de soare în fiecare an și cu ploi puține sau deloc în timpul verii.
  • Sicilia este recunoscută pentru „cannoli”, tradiționalele produse de patiserie siciliene foarte delicioase formate din coji în formă de tub, umplute cu cremă dulce de ricotta.
  • Altă specialitate specifică Siciliei este pizza siciliană, denumită în zonă „Sfincione”. Aceasta are o crustă groasă și conține roșii, anșoa, ceapă și ierburi. Spre deosebire de pizza napolitană, Sfincione nu conține și brânza care acoperă sosul de roșii, însă poate, totuși, să fie inclusă ca topping suplimentar.
  • Între 1876 și 1915, aproximativ 1,4 milioane de sicilieni au părăsit insula în căutarea unui trai mai bun. Cei mai mulți dintre aceștia au ajuns în SUA și au făcut parte din comunitatea italiană care există astăzi pe coasta de est, una dintre cele mai mari din lume. În perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial, se estimează că alți 500.000 de sicilieni au părăsit insula.
  • Motivele exodului sunt complexe, oportunitățile economice, recrutarea militară și dezastrele naturale jucând un rol, printre multe altele, dar nu există nicio îndoială că deceniile de emigrare au lăsat o amprentă pe insulă.
  • Mafia siciliană, cunoscută și sub numele de Cosa Nostra, a terorizat Sicilia încă de la începutul secolului al XIX-lea. Temuta organizație criminală a apărut pentru prima dată în această regiune ca un grup de bărbați care le ofereau protecție altor sicilieni și le dădeau posibilitatea să-și recupereze bunurile și vitele furate de hoți.
  • Uneori, italienii mănâncă înghețată la micul dejun. Înghețata artizanală are o tradiție veche în Sicilia, iar aromele de lime sau de mandarine sunt specifice acestei zone.
  • Capitala insulei, Palermo, este, totdată, și unul dintre cele mai vechi orașe din Sicilia. Acesta a fost fondat de fenicienii din Libanul de astăzi în anul 734 î.Hr., iar mai târziu, a fost condus de cartaginezi, o civilizație nord-africană care descinde tot din fenicieni.
  • Sonetele au apărut pentru prima dată în Sicilia. O sonetă este o poezie cu formă prozodică fixă, alcătuită din 14 versuri repartizate în două catrene cu rimă îmbrățișată și două terține cu rimă liberă. Aceasta a fost inventată de Giacomo da Lentini, în secolul al XIII-lea, potrivit site-ului EssentialItaly.co.uk.

Vezi şi curiozităţi despre Cipru!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cât costă, de fapt, manopera pentru un apartament pe care îl renovezi de la zero. E chiar mai ieftin să îți cumperi o casă nouă
FANATIK.RO
Cât costă, de fapt, manopera pentru un apartament pe care îl renovezi de la zero. E chiar mai ieftin să îți cumperi o casă nouă
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Libertateapentrufemei.ro
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
GSP.RO
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
Obiectele care îți blochează semnalul de la WiFi. Mulți români fac această greșeală. Trebuie să le îndepărtezi neapărat de lângă router pentru un internet mai rapid. O să vezi imediat diferența
FANATIK.RO
Obiectele care îți blochează semnalul de la WiFi. Mulți români fac această greșeală. Trebuie să le îndepărtezi neapărat de lângă router pentru un internet mai rapid. O să vezi imediat diferența
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
Știrileprotv.ro
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
Unica.ro
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care le deţin
Observatornews.ro
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care le deţin
Horoscop 28 aprilie 2024. Capricornilor le-a venit rândul să fie sursă de stres sau de bucurie pentru cei din jur
HOROSCOP
Horoscop 28 aprilie 2024. Capricornilor le-a venit rândul să fie sursă de stres sau de bucurie pentru cei din jur

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI