Aproape oriunde te uiți, vei găsi una – sau zeci – dintre creaturile cu șase picioare numite insecte. Un grup extrem de divers, clasa Insecta include furnici, albine, muște, gândaci și multe altele. Descoperă curiozități despre insecte:
Cuprins:
Despre insecte
Toate insectele aparțin clasei Arthropoda. Dar, spre deosebire de alte artropode, precum homarii, păianjenii sau milipedele, insectele au trei perechi de picioare articulate, corpuri segmentate, un exoschelet, o pereche de antene și (de obicei) una sau două perechi de aripi.
Insectele trăiesc în aproape fiecare habitat și se estimează că în prezent există 10 cvintilioane de insecte pe glob. Până acum, oamenii de știință care studiază insectele, numiți entomologi, au numit un milion de specii de insecte, dar studiile estimează că cel puțin încă patru milioane sunt încă neclasificate.
Cea mai veche fosilă de insectă – o mandibulă (sau maxilar) găsită în Scoția – are o vechime între 408 și 438 de milioane de ani. Cea mai veche fosilă înaripată datează de acum 330 de milioane de ani, ceea ce sugerează că insectele au fost printre primele animale care au părăsit oceanele spre pământ în perioada Devoniană, cu aproximativ 400 de milioane de ani în urmă.
Insectele sunt vitale pentru fiecare ecosistem. Ei polenizează plantele, descompun materia vegetală și animală și sunt ele înșeși o sursă de hrană. Se estimează că numai păsările mănâncă între 400 și 500 de milioane de tone de insecte pe an.
Curiozități despre insecte
Cele mai de succes creaturi de pe Pământ
Până în prezent, oamenii de știință au catalogat aproximativ 1,5 milioane de specii de organisme de pe planetă, insectele reprezentând aproximativ două treimi din aceastea. Studiile estimează că numărul total de specii de pe Pământ este probabil mai aproape de 9 milioane. Din colecția extrem de diversificată de creaturi a planetei, aproximativ 90 la sută dintre specii sunt considerate ca aparținând clasei Insecta. Motivele succesului insectelor includ dimensiunea lor mică, ceea ce face atât ascunderea mai ușoară, cât și reducerea necesarului general de energie.
Curiozități despre gândaci
Gândacii, din ordinul de insecte Coleoptera, sunt cel mai divers grup de creaturi cunoscut, cu peste 380.000 de specii descrise până în prezent, reprezentând 40% din toate speciile de insect catalogate.
Un studiu recent al Proceedings of the Royal Society B sugerează că secretul diversității gândacilor, și probabil pentru cel al altor grupuri de insecte, este versatilitatea stilului lor de viață. Acest lucru înseamnă că speciile lor nu dispar la fel de ușor ca, de exemplu, speciile de mamifere sau amfibieni.
Curiozități despre furnici
Dacă am numit Pământul Planeta furnicilor nu ar fi exagerat. Renumitii biologi Bert Hölldobler și EO Wilson au estimat în cartea lor, câștigătoare a premiului Pulitzer din 1990, „The Ants” (Belknap Press), că trăiesc aproximativ 10 cvadrilioane de furnici pe planeta, în orice moment dat. Adică aproximativ 1,4 milioane de furnici per om, pe baza unei populații mondiale de 7,3 miliarde de oameni.
Insectele nu respiră pe gură
Insectele nu respiră pe gură. Ele inspiră oxigen și expiră dioxid de carbon prin găuri numite spiraculi din exoscheletele lor. Aceste găuri aliniază de obicei toracele și abdomenul insectelor. De asemenea, bizar: sistemele respiratorii ale insectelor nu sunt petice în sistemele circulatorii ale animalelor, așa cum sunt la oameni, unde plămânii fac schimb de gaze cu fluxul sanguin. În schimb, insectele au o rețea de tuburi de tip cardiovascular, numită sistem traheal, care furnizează oxigen și transportă dioxidul de carbon din fiecare celulă din corpul lor.
Cele mai mari insecte din lume
Cea mai grea insectă găsită astăzi este uriașul weta din Noua Zeelandă, o fiară asemănătoare greierului, dar care poate cântări mai mult de o jumătate de kilogram. Cea mai lungă insectă este megastick-ul lui Chan, originară din insula Borneo și care se întinde pe 66 cm.
Cea mai mică insectă
Cea mai mică insectă din lume este Alaptus magnathimus. A fost descoperită în 1909. Probabil, chiar dacă veți întâlni această minusculă insectă, cu greu va fi posibil să o vedeți fără dispozitive speciale.
Cea mai puternică insectă
Oamenii de știință au raportat în 2010 că cea mai puternică insectă de pe planetă este Onthophagus taurus, cunoscut sub numele de gândacul de bălegar cu coarne, gândacul de bălegar cu cap de taur și scarabeul taur. Gândacul poate trage de 1.141 de ori propria greutate corporală.
Insectele au ”urechi” pe tot corpul
Insectele au urechi peste tot, dar rareori pe cap. Insectele din ordinul Neuropterelor au urechi la baza aripilor. Greierii au membrane subțiri sensibile la sunet pe picioare. Urechile lăcustelor apar pe abdomen. Urechile tachinidelor, un tip de muscă parazită, sunt pe gât. Unele molii se pare că pot detecta vibrațiile ultrasonice cu piesele lor bucale, cu atât mai bine pentru a evita liliecii, care folosesc sunetul pentru a localiza prada noaptea.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!