De mic copil, vâlceanul Gheorghe Ţânţu «are în sânge» dansul popular.
La 57 de ani, nu mai este în floarea vârstei, dar asta nu-l opreşte pe Gheorghe Ţânţu, din comuna vâlceană Frânceşti, să facă ce-i place lui cel mai mult: să joace căluşul. A învăţat dansul când avea doar 7 ani şi de-atunci joacă necontenit.
Gheorghe Ţânţu a prins tainele căluşului de la tatăl şi de la bunicul său, care au fost şi ei, la rândul lor, vătafi într-o formaţie de căluşari. De la 7 ani joacă necontenit, de câte ori are ocazia, experimentând mişcări noi şi dificile chiar şi acum, la 57 de ani. Nea Gică, aşa cum îi spun oamenii din sat, e absolvent al cursurilor de coregrafie din cadrul Institutului “Ştefan Gheorghiu”, din Bucureşti, iar din 1992 este vătaful cetei de căluşari din localitatea Frânceşti. “Doar cei foarte buni, cei mai rezistenţi şi mai dedicaţi acestei tradiţii au voie să joace, să facă parte dintr-o formaţie. Trebuie să ai chemare şi, doar după ce dovedeşti că ai suflet să joci, eşti inclus în ceată”, a explicat Gheorghe Ţânţu.
De Sărbători merge la colindat
Chiar dacă tradiţia îi dictează să îmbrace costumul de căluşar doar în preajma Rusaliilor, nea Gică nu stă degeaba la Sărbătorile de iarnă. “Legea după care se ghidează căluşarii ne permite să îmbrăcăm costumele şi să jucăm după codul strămoşesc doar de Rusalii. Asta nu înseamnă că nu avem voie să colindăm de Sărbători, îmbrăcaţi cu alte costume populare. Mergem cu capra în Ajunul Crăciunului, din casă în casă, până în zori”, a explicat căluşarul.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!