Ai deja un soţ, copii, dar locuinţa proprie, ba. Cu alte cuvinte, nu aveţi încotro şi apartamentul parinţilor ramâne „cuibul de nebunii” şi-al vostru şi al copiilor voştri. Şi-atunci, iată, trei în unul, soluţia salvatoare în cazul lipsei de posibilităţi financiare. Hai să luăm viaţa de zi cu zi în această situaţie: spaţiu de scurt pe doi, batrâneţe, haine grele, adolescenţă, vreme de furtună, voi doi, liste interminabile cu priorităţi. Fiecare cu problemele şi capriciile lui şi, drept urmare, ce te faci când trebuie să împarţiţi aceeaşi sufragerie, camera de baie ori bucătărie?
De unde sar scântei, s-aprinde zarva
După cum bine ştii, familie înseamna iubire, înţelegere şi bună-dispoziţie. În caz de „aglomeraţie”, ca să nu se transforme totul într-un coşmar, e esenţial să ţii seama de un set de reguli, care pot constitui cheia spre armonia în comuniune cu ei. Care sunt acestea? Ne spune Daniela Vaduva, psiholog:
- fiecare să aibă măcar o parte dintr-o cameră ca spaţiu personalizat cu câteva obiecte semnificative pentru el;
- în dulapuri, sertarele să fi e clar împarţite;
- fiecare să cunoască, în principiu, programul celorlalţi, pentru a-şi satisface nevoia de intimitate, de a se odihni, de a primi prieteni;
- să fie stabilite clar, de comun acord, responsabilităţile şi contribuţia fiecăruia în administrarea veniturilor, plătirea taxelor, aprovizionarea, curăţenia;
- să se păstreze limita între deciziile care privesc o singura familie şi cele comune din familia extinsă;
- conflictele importante nu trebuie să se consume în prezenţa celorlalţi, ci într-o alta camera sau în afara casei;
- măcar o dată pe an, fiecare familie trebuie să-şi petreacă o vacanţă separat de ceilalţi, cu care-şi împart spaţiul zi de zi.
Text: Mariana Miron (Libertatea pentru Femei); Foto: Shutterstock