Cuprins:
Cuptorul electric permite un control eficient al temperaturii, are multe programe de gătit și poate găti un preparat rapid, uniform și chiar cu un consum redus de energie. Dacă vrei să pregătești un chec pufos la cuptor, iată la ce temperatură trebuie să îl coci pentru a obține rezultatul dorit.
La ce temperatură se coace checul în cuptorul electric
Timpul de gătire în cuptor depinde de ingredientele folosite în rețetă. Astfel că, vei folosi un timp de coacere diferit dacă pregătești rețete de deserturi sau dacă gătești rețete cu carne. Iată la ce temperatură se coace checul în cuptorul electric.
Un chec perfect copt, care să își păstreze aluatul pufos, dar și suprafața ușor crocantă, are nevoie de o temperatură de coacere la cuptor de 180 de grade Celsius.
Însă, este foarte important ca, în prima jumătate de oră de când checul a fost pus în cuptor, să nu deschizi ușa acestuia. În felul acesta, blatul va crește și se va rumeni uniform.
La ce temperatură se coace un desert în cuptorul electric
Pentru alte rețete dulci, fie că vorbim de pandișpan sau cheesecake cu coacere, timpul la cuptor depinde din nou de ingredientele folosite. Rețetele care au în copoziție mai mult zahăr, au nevoie de o temperatură mai mica de coacere, pentru ca zahărul să nu se ardă.
Pentru pandișpan, dacă îți dorești un blat crescut, pufos, cu o suprafață ușor crocantă, asemenea unei bezele, temperatura de coacere a cuptorului trebuie să fie setată la 180 de grade Celsius.
Pentru o rețetă de cheesecake, temperatura de coacere trebuie să fie mai mică, deoarece prăjitura trebuie să fie perfect coaptă, fără ca blatul să se crape, iar umplutura să își piardă din savoare. Astfel că, pentru un blat de cheesecake la cuptor, temperatura va trebui setată la 130 de grade Celsius, iar preparatul se va lasă o perioadă mai lungă de timp în interior.
Pentru bezele, desertul făcut din zahăr și albuș de ou, temperatura de coacere a cuptorului va fi setată la 90 de grade Celsius, dar și un timp îndelungat în cuptorul electric, aproximativ o oră și jumătate, deoarece bezelele nu se coc, ci se usucă în cuptor.
Pentru rețetele de patiserie, foietaj, preparate făcute din foi subțiri, cuptorul electric trebuie setat la o temperatură de coacere de 190-200 de grade Celsius.
Așadar, temperatura de coacere pentru rețete de prăjituri poate să varieze între 150 de grade Celsius și până la 200 de grade C. Este important să nu deschizi prea des ușa cuptorului electric în timpul gătirii, pentru a te asigura că blatul va ieși perfect.
Sfaturi pentru utilizarea optimă a unui cuptor electric
Orice cuptor electric poate avea mai multe funcții, iar din acest motiv este important să citești cu atenție sfaturile producătorului scrise în manualul de utilizare al produsului.
Cuptorul electric poate dispune de funcție de înclăzire inferioară, superioră, grill, convecție cu umdificare, funcția de gătire cu abur, funcția de autocurățare, funcția decongelare, funcția dospire, menținere cald, funcție separată pentru anumite preparate culinare și multe altele.
Ai posibilitatea să reglezi cu precizie temperatura cuptorului electric, datorită termostatului acestuia, indiferent de tipul preparatului din interior.
Cuptoarele electrice pot avea putere și capacitate diferită în funcție de model, încorporabil sau individual, dar și temperatură minimă și maximă de setare. Temperatura minimă a unui cuptor electric poate fi de 80-90 de grade, în timp ce temperatura maximă poate ajunge până la 325 de grade Celsius.
În funcție de dimensiunea cuptorului, și interiorul acestuia poate arăta diferit. Numărul de rafturi poate varia de la un raft până la trei rafturi, sau chiar mai multe.
După folosirea cuptorului electric, după ce ai oprit orice funcție de gătire, ai grijă să închizi ușa acestuia, pentru a nu deteriora mobila din jurul cuptorului din cauza căldurii din interior.
Sfaturi pentru prepararea unui chec
Nu amesteca prea mult aluatul
Evită să amesteci prea mult aluatul. La fel ca orice prăjitură, amestecarea excesivă duce la obținerea unui blat rigid și dens în loc de o bucată de chec ușoară și pufoasă.
Bate bine albușurile
Ai nevoie de răbdare atunci când bați albușurile spumă, deoarece această etapă va contribui la garantarea unui chec foarte pufos.
Încorporează făina prin mișcări largi
Mișcările largi cu spatula sunt esențiale, atunci când încorporezi făina. Va fi tentant să amesteci rapid, ca făina să se încorporeze repede în aluat, dar astfel riști rămâi fără bule de aer în aluat, care va duce la un chec ce nu va crește și va rămâne ca un blat de tort, plat.
În schimb, adaugă făina în tranșe de câte două linguri, în ploaie și amestec-o ușor, ducând spatula de jos în sus, cu mișcări largi și ușoare.
Folosește ouă proaspete
Dacă ai posibilitatea, folosește ouă de țară. Au gălbenușurile mult mai portocalii și checul va avea o culoare deosebită. Și gustul va fi mult mai bogat. De altfel, albușurile proaspete se bat spumă mult mai bine.
Adaugă straturi
Dacă vrei un chec pufos cu un design deosebit, alege să faci chec zebră. Asta înseamnă că trebuie să pui aluaturi alternante în formă ca să obții efectul de zebră.
Pune câte o lingură din aluatul de vanilie, apoi în centru o lingură din aluatul de cacao și repetă până termini compozițiile.
Dacă vrei un chec mai festiv, adaugă glazură. de ciocolată sau glazură de ciocolată albă și neagră. O poți pune pe chec în linii subțiri alternând ciocolata albă cu cea neagră, pentru un design special și un gust deosebit.
Rețetă de chec pufos făcut în casă
Ingrediente
- 10 ouă;
- 300 g zahăr;
- 100 ml ulei;
- 250 g făină;
- 25 g cacao;
100 ml lapte; - Un praf de sare, esență de vanilie.
Mod de preparare
Preîncinge cuptorul la 180 de grade. Pregătește tava de chec ungând marginile cu unt și tapetându-le cu făină sau punând foaie de copt pe fundul și marginile tăvii.
Într-un castron mare, bate bine albușurile cu un praf de sare începând cu viteza medie a mixerului și terminând pe cea mai mare viteză. Când albușurile s-au făcut spumă tare, se adaugă zahărul și se continuă mixarea.
Într-un alt castron, gălbenușurile se presară cu puțină sare și se amestecă bine. Se adaugă esență de vanilie peste albușuri și uleiul, amestecând bine cu o spatulă.
Se adaugă apoi laptele în gălbenușuri și se încorporează bine. Tot acest amestec se adaugă peste albușurile bătute spumă și se amestecă bine cu o spatulă și mișcări largi de jos în sus. Se împarte compoziția în două părți.
Un sfert pentru a adaugă cacao și trei sferturi cu vanilie. În compoziția pentru cacao se adaugă 70 de grame de făină și cacaua. Se amestecă bine cu o spatulă, cu mișcări largi.
În cealaltă compoziție se pun 180 de grame de făină, în tranșe și se amestecă bine. Poți face un chec mare sau două mai mici, în funcție de preferință.
Se așază compoziția în tăvi cu o lingură. Așezând o lingură din compoziția albă și una din cea neagră, în mijlocul primei. Se repetă până se termină aluatul.
Se pune la cuptorul preîncins. Se lasă 40 de minute în cuptor și se face testul cu scobitoarea. Dacă scobitoarea introdusă în centrul cheiului iese curată, checul este gata.
După ce checul s-a răcit, se presară deasupra zahăr pudră și se feliază. Se poate servi simplu, cu înghețată, cu fructe sau cu sos de vanilie ori ciocolată alături.
Sursă foto: 123rf.com
Descoperă și cea mai bună rețetă de paste Carbonara
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!