Cuprins:
Păducelul, Crataegus monogyna, este planta folosită în scop curativ, pentru îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și pentru ameliorarea tulburărilor digestive. Are în compoziție o mulțime de proprietăți nutritive, antioxidanți și vitaminele B, acid folic și vitamina C. Fructele sale sunt boabele mici și roșii cunoscute și sub denumirea de gherghine folosite într-o mulțime de preparate culinare.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Unde crește păducelul
Cunoscut și sub denumirile de gherghin, mărăcine, păducel alb, mălaiul cucului sau mălăieș, paducelul crește spontan în toate zonele României, îndeosebi la marginea pădurilor, în zone defrișate, pe pășuni, în mărăcinișuri și în desișuri.
Păducel – compoziție
Fructele de păducel sunt o sursă bogată de polifenoli, compuși antioxidanți, dar și uleiuri volatile, pectine, acid crategic, acid ursolic, antociani, tiramina, lavonoid și fitosteroli. Păducelul este una dintre cele mai benefice plante medicinale pentru organism.
Acțiune și proprietăți
- Efect diuretic;
- Astringent;
- Antispastic;
- Sedativ;
- Febrifuge;
- Vasodilatator;
- Hipotensiv;
- Bun pentru nevroze cardiace;
- Indicat în caz de insomnii;
- Adjuvant în cazurile de angină pectorală.
Păducelul pentru uz intern
- Obezitate;
- Celulită;
- Anemie;
- Ateroscleroză coronariană;
- Reglarea tensiunii arteriale;
- Insuficiență cardiacă;
- Creșterea imunității;
- Anxietate;
- Surmenaj.
Păducel – beneficii
Recomandat pentru cardiaci – poate scădea tensiunea arterială
Păducelul este o plantă benefică pentru normalizarea tensiunii arteriale, atât în caz de hipertensiune arterială, cât și în caz de hipotensiune. Datorită elementelor din compoziție, conform studiilor efectuate pe animale, păducelul acționează ca un vasodilatator și relaxează vasele de sânge restrânse, scăzând tensiunea arterială.
Este recomandat mai ales de către medicii cardiologi ca fiind cel mai bun tratament naturist împotriva hipertensiunii arteriale, planta în sine și produsele care sunt obținute din aceasta au rolul de a susține funcțiile inimii, de a îmbunătăți circulația sângelui, tonifiază pereții vaselor coronariene și stopează acțiunea nocivă a radicalilor liberi asupra vaselor de sânge și asupra inimii.
Păducelul are efect diuretic
Arbustul de păducel face parte din familia trandafirului și este unul dintre cele mai puternice diuretice, cu proprietăți multiple. Consumând păducel se reduce acumularea de lichide în țesuturi și planta ameliorează simptomele insuficienței cardiace congestive.
Îmbunătățește digestia
Elementele din compoziția păducelului interacționează cu flora intestinală cu scopul de a îmbunătăți digestia. Datorită fibrelor din păducel, studiile efectuate au descoperit faptul că planta este un adjuvant natural pentru ameliorarea crampelor abdominale, combaterea constipației, dar și ameliorarea simptomelor unor boli mai grave, precum cancerul de colon sau ulcerul.
Întărește imunitatea
Păducelul ajută la eliminarea toxinelor din corp, iar conținutul ridicat de vitamina C ajută la creșterea activității globulelor albe, care fac parte din sistemul imunitar. Consumul regulat de păducel, în cantități moderate, ajută la combaterea bacteriilor și virusurilor și ajută la menținerea unei stări generale de sănătate bune.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4Crește nivelul de energie
Datorită proprietății de a dilata arterele coronare, păducelul permite circulația unui flux mai mare de sânge prin organism, iar asta ajută la creșterea nivelului de energie și agilitate. Pe măsură ce organismul primește suficient sânge oxigenat, funcțiile cognitive sunt îmbunătățite, iar metabolismul este în stare să funcționeze la un nivel optim.
Poate scădea nivelul grăsimilor din sânge
Extractul de păducel poate îmbunătăți nivelul de grăsime din sânge, iar colesterolul și trigliceridele sunt două tipuri de grăsimi ce sunt mereu prezente în sânge. Nivelurile dezechilibrate ale grăsimilor din sânge pot duce la un nivel scăzut de colesterol HDL și pot provoca ateroscleroză, acumularea plăcii de aterom în vasele de sânge.
Previne căderea părului
Fructele de păducel pot preveni căderea părului, deoarece extractul din plantă stimulează creșterea părului și sporește numărul și dimensiunea foliculilor de păr.
Păducelul poate reduce anxietatea
Păducelul a fost utilizat în medicina tradițională pentru a trata diferite afecțiuni psihice precum stresul, anxietatea, dar și depresia. Planta este cunoscută pentru efectul sedativ și ajută semnificativ la scăderea simptomelor de anxietate.
Alte beneficii ale consumului de păducel
- Adjuvant pentru problemele cu rinichii;
- Previne bolile hepatice;
- Este bun pentru indigestie;
- Calmează sistemul nervos;
- Estompează varicele și hemoroizii.
Cum se consumă păducelul
Când culegem păducelul
Paducelul se recoltează sub formă de boboci și flori fără codițe doar la începutul înfloririi, iar frunzele se recoltează pe toată durata perioadei de vegetație. Fructele de păducel se recoltează cu precadere în lunile septembrie, octombrie și noiembrie, când acestea au culoarea roșu închis și ating maturitatea.
Ceai de păducel
Ceaiul se prepară dintr-o lingură de păducel uscat pusă în 300 ml de apă și se lasă la infuzat pentru 15 minute. Ceaiul se strecoară, se adaugă o lingură de zeamă de lămâie și se lasă să se răcească, după care poate fi consumat întreaga zi.
Sirop de păducel
Într-un recipient din sticlă se pune alternativ câte un strat de fructe proaspete de păducel tocate mărunt, un strat de miere și se continuă până se umple sticla, iar ultimul strat este de miere. Sticla se închide ermetic și se lasă deoparte pentru 30 – 70 de zile. După această perioadă se filtrează conținutul, se înlătură sâmburii, iar siropul obținut se pune în sticle închise la culoare.
Tinctură de păducel
Într-o sticlă sau borcan se pun flori ori fructe de păducel, peste se adaugă alcool de 70 de grade cât să acopere fructele, se acoperă totul și se lasă la macerat pentru trei săptămâni. Se filtrează totul și se mută în sticle mici care se închid ermetic și se depozitează într-un loc răcoros și întunecat.
Păducel- contraindicații
Păducelul este bine tolerat, în general, dacă nu se consumă în exces.
Păducelul și produsele obținute din acesta pot crește eficiența anumitor tratamente medicamentoase pentru inimă sau pot afecta eficiența altora. Din acest motiv este indicat ca ceaiul de păducel și alte produse să fie consumate doar la indicația medicului, dacă există deja tratament prescris sau probleme de natură cardiacă.
Nici femeile însărcinate nu trebuie să bea ceai de păducel, deoarece poate cauza probleme fătului.
Persoanele alergice pot avea de suferit dacă beau ceai de păducel timp îndelungat.
Câteva dintre efectele secundare asociate cu această plantă sunt:
- Stare de greață;
- Dureri de cap;
- Palpitații;
- Stare de amețeala etc.
Deoarece nu exista suficiente dovezi stiințifice care să confirme ca suplimentele și ceaiurile cu păducel pot oferi beneficii semnificative, consumul acestora nu trebuie să înlocuiască recomandările medicului specialist, iar dozajul și instrucțiunile de pe pachet trebuie să fie respectate.
Sursă foto: Shutterstock.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Daniel9090 • 08.12.2023, 14:43
tonic cardiac, reglare tensiune, digestie îmbunătățită, antioxidant