Poiana Brașov este parte compononetă a orașului Brașov și una dintre cele mai populare stațiuni montane din România, vizitată atât pe timp de iarnă, cât și pe timp de vară.

Despre Poiana Brașov

Poiana Brașov se află la o altitudine de 1.020 m, la baza Masivului Postăvarul.

Poiana Brașov a fost atestată documentar încă din anul 1427, ca fiind o zonă destinată oieritului. Cu trecerea timpului, zona montană cu priveliști minunatem deosebit de ofertantă pentru practicarea schiului, a fost descoperită de schiori care în 1895 au urcat pentru prima oară masivul Postăvaru.

Prima construcție s-a făcut aici în anul 1904 și 2 ani mai târziu localitatea este declarată stațiune turistică de schi. În anul 1906, în Poiana Brașov are loc primul concurs de schi din România.

Până în anul 1950 stațiunea s-a menținut în limitele dotărilor naturale, dar în anul 1951, cu ocazia desfășurării Jocurilor Internaționale de Iarnă a Studenților, în localitate s-a dat în folosință un hotel modern și primul teleferic ce unea Poiana Brașov de Postăvarul și care avea o lungime de 2150 de metri.

În anii următori, stațiunea Poiana Brașov a cunoscut o dezvoltare rapidă, au apărut locații noi și moderne, crescând gradul de confort și satisfacție a turiștilor, ce aleg această locație în toate anotimpurile. Au fost construite hoteluri și pensiuni, cabane turistice, o biserică, patinoar, grădină zoologică, piscină, terenuri de sport, săli de gimnastică, pârtii dotate cu instalații de zăpadă artificială și nocturnă, teleschi, telescaun, teleferic.

Cum ajungi în Poiana Brașov

Accesul auto în Poiana se poate face atât din orașul Brașov cât și din Râșnov. Pentru cei care nu merg cu mașina personală, autobuzul cu numărul 20 face legătură intre Brașov și Poiana Brașov. Autobuzul pleacă din stația Livada Pștei spre parcarea mare din stațiune, din 30 în 30 de minute , în fiecare zi, după un orar afișat în cele două stații.

Ce poți face în Poiana Brașov

Stațiunea Poiana Brașov, denumită și Poiana Soarelui, este situată la altitudinea de 1030 de metri, la 13 kilometri de municipiul Brașov și este înconjurată de 4 masive muntoase: Postăvaru (1799 de metri), Piatra Craiului (2238 de metri), Bucegi (2505 metri) și Piatra Mare (1848 de metri).

Stațiunea Poiana Brașov este locul de plecare în minunate drumeții montane și este ideală pentru practicarea sporturilor de iarnă. Șederea aici este benefică sănătății datorită climatului montan blând, cu o temperatură medie anuală de 5°C (20°C vara și -5°C iarna) și pentru factorii naturali de cură: aerul curat și ozonat, fără praf și alergeni; atmosfera puternic ionizată; presiunea atmosferică scăzută.

O vacanță în Poiana Brașov poate fi benefică pentru tratarea unor afecțiuni, precum: nevroze astenice; surmenaj psihic și intelectual; anemii secundare; boli endocrine; boli ale aparatului respirator.

Trasee montane din Poiana Brașov

Trasee montane din Poiana Brasov
Trasee montane
 • Pietrele lui Solomon – Drumul Vechi – Restaurant Capra Neagră
  • Marcaj: dungă roșie .Durata: 1 1/2 – 2 h . Grad de dificultate: ușor
 • Dobrogeanu Gherea – Izvorul lui Ion – Valea cu Apă – Restaurant Poiana Ursului
  • Marcaj – triunghi albastru. Durata: 2 1/2 – 3 h. Grad de dificultate: ușor
 • Poiana Brașov (Patinoar) – Vanga Mare – Avenul Groapa de Aur
  • Marcaj – bulină roșie. Durata: 1 1/2 – 2 h. Grad de dificultate: ușor
 • Restaurant Capra Neagră – Prăpastia Lupului – Izvorul din Pietriș – Cabana SKV Postăvarul
  • Marcaj – cruce roșie. Durata: 1 1/2 – 2 h.Grad de dificultate: mediu
 • Poiana Ruia – Valea Lamba – Timișul de Jos
  • Marcaj – cruce albastră. Durata: 1 1/2 – 2 h. Grad de dificultate: mediu
 • Restaurant Poiana Ursului – Vălcelul lui Smautz – Poiana Drester – Pestera de Lapte – Culmea Crucurului – Refugiul Sulinar – Pârtia Bradul
  • Marcaj- bulină albastră. Durata: 1 1/2 – 2 h. Grad de dificultate: mediu

Pârtii de schi în Poiana Brașov

Partii de schi in Poiana Brasov
Partii de schi in Poiana Brasov

Stațiunea este celebră datorită pârtiilor sale de schi, aici se pot practica cele mai variate sporturi de iarnă, existând și pârtii pentru începători dar și pentru avansați. –

 • Pârtia Lupului – dificil -2860 m(L) 775m(dif.de nivel)
 • Pârtia Kanzel – dificil – 350 m (L)- 134 m (dif.de nivel)
 • Pârtia Ruia – dificil – 540 m (L)- 198 m (dif.de nivel)
 • Pârtia sub Teleferic – dificil – 1000 m (L)- 280 m (dif.de nivel)
 • Pârtia Slalom Poiana – dificil – 575 m (L) – 217 m (dif.de nivel)
 • Pârtia Sulinar -mediu -2441 m (L) -645 m (dif.de nivel)
 • Pârtia Bradul – ușor – 458 m(L) – 77 m (dif.de nivel) –
 • Pârtia Drumul Roșu – ușor – 3821 m (L) -630 m (dif.de nivel)
 • Pârtia Stadion – ușor – 300 m(L) -32 m (dif.de nivel)

Telecabine din Poiana Brașov

Telecabinele din Poiana Brașov au program zilnic între 09:00-16:00, în extrasezon funcționează una dintre cele trei instalații: Telecabina Capra Neagră, Telecabina Kanzel, Telegondola Postăvarul Expres.

Obiective turistice în Poiana Brașov și în împrejurimi

Masivul Postăvaru

Pentru o panoramă ce iți taie răsuflarea poți urca cu telegondola până în vârful muntelui, la 1799 de metri. De aici din vârf vei avea o priveliște de 360 de grade asupra munților și văilor din jur.

Varful Postavaru
Varful Postavaru

Tâmpa

Muntele Tâmpa este unul dintre obiectivele turistice principale ale orașului Brașov. Are aproximativ 950 de metri și o dată ajuns acolo vei avea ocazia să vezi cea mai frumoasă priveliște asupra orașului. Muntele Tâmpa este o arie protejată, se întinde pe o suprafață de 150 ha și este recunoscut deja pentru florile rare pe care le poți vedea acolo, dar și pentru multitudinea de specii de fluturi.

Biserica Neagră – simbolul orașului Brașov

Biserica Neagra din Brasov
Biserica Neagra din Brasov

Biserica Neagră poartă această denumire deoarece în anul 1689, în urma unui incendiu care a cuprins tot orașul, o mare parte din biserică a luat foc.

La început lăcașul a purtat denumirea de hramul Sfintei Maria, dar ulterior a fost acceptată această nouă denumire. Reprezintă unul dintre obiectivele turistice reprezentative ale orașului, deoarece este cea mai mare construcție sacrală din România și posedă cea mai mare colecție de covoare orientale din Europa. De asemenea, în turnul Bisericii Negre se regăsește cel mai mare clopot din România, cu o greutate de aproximativ 6.000 kg.

Pietrele lui Solomon

Zona Pietrele lui Solomon se află în partea nord-vestică a Masivului Postăvaru, între Muntele Tâmpa şi rezervaţia Stejerişul Mare. Este un adevărat defileu natural cu perisaje superbe şi mult aer curat. La Pietrele lui Solomon se poate ajunge din cartierul istoric Şchei, prin Piaţa Unirii. De aici drumul de 2 kilometri se poate parcurge pe jos într-o jumătate de oră. În zonă este şi un perete natural de escalade foarte căutat de amatorii de senzaţii tari. De la Pietrele lui Solomon se poate ajunge pe jos şi în Poiana Braşov, prin pădure pe drumul vechi.

Canionul șapte scări

Obiective turistice Poiana Brașov - Canionul Șapte Scări
Obiective turistice – Canionul Șapte Scări

Canionul Șapte Scări este un defileu săpat în calcare jurasice din partea vestică a munților Piatra Mare. Lungimea lor este de 160 metri cu o diferență de nivel de 58 de metri, la o altitudine de 948 metri. Defileul este format din șapte trepte cu înalțimi între 2,5 și 15 metri, care îi dau numele și care se transformă în cascade când volumul de apă al pârâului Valea Șurii de Piatră, afluent de stânga al Șipoaiei, este ridicat. Traseul poate fi parcurs cu ajutorul unor scări, nefiind nevoie de echipament specializat.

Citeşte şi:

Stațiunea Voineasa – trasee montane și obiective turistice în Vâlcea

Stațiunea Arieșeni – oaza de relaxare din Apuseni. Trasee și obiective turistice

Padina – obiective turistice și trasee montane din platoul Padina

Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
PARTENERI - GSP.RO
Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
Imagini bombă cu Laurenţiu Reghecampf şi amanta Corina. Anamaria Prodan va înnebuni
Playtech.ro
Imagini bombă cu Laurenţiu Reghecampf şi amanta Corina. Anamaria Prodan va înnebuni
"S-au auzit ţipete inumane, ceva prăbuşindu-se şi apoi tăcere". Un român şi-a ucis soţia, după care s-a sinucis, în timp ce copilul lor, în vârstă de 10 ani, se afla la şcoală, în Italia
Observatornews.ro
"S-au auzit ţipete inumane, ceva prăbuşindu-se şi apoi tăcere". Un român şi-a ucis soţia, după care s-a sinucis, în timp ce copilul lor, în vârstă de 10 ani, se afla la şcoală, în Italia
Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic
HOROSCOP
Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic
Nokia relansează „telefonul cărămidă”. Cât costă noul model 6310
Știrileprotv.ro
Nokia relansează „telefonul cărămidă”. Cât costă noul model 6310
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Telekomsport
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021
PUBLICITATE
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021