Poiana Brașov este parte compononetă a orașului Brașov și una dintre cele mai populare stațiuni montane din România, vizitată atât pe timp de iarnă, cât și pe timp de vară.
Cuprins:
Despre Poiana Brașov
Poiana Brașov se află la o altitudine de 1.020 m, la baza Masivului Postăvarul.
Poiana Brașov a fost atestată documentar încă din anul 1427, ca fiind o zonă destinată oieritului. Cu trecerea timpului, zona montană cu priveliști minunatem deosebit de ofertantă pentru practicarea schiului, a fost descoperită de schiori care în 1895 au urcat pentru prima oară masivul Postăvaru.
Prima construcție s-a făcut aici în anul 1904 și 2 ani mai târziu localitatea este declarată stațiune turistică de schi. În anul 1906, în Poiana Brașov are loc primul concurs de schi din România.
Până în anul 1950 stațiunea s-a menținut în limitele dotărilor naturale, dar în anul 1951, cu ocazia desfășurării Jocurilor Internaționale de Iarnă a Studenților, în localitate s-a dat în folosință un hotel modern și primul teleferic ce unea Poiana Brașov de Postăvarul și care avea o lungime de 2150 de metri.
În anii următori, stațiunea Poiana Brașov a cunoscut o dezvoltare rapidă, au apărut locații noi și moderne, crescând gradul de confort și satisfacție a turiștilor, ce aleg această locație în toate anotimpurile. Au fost construite hoteluri și pensiuni, cabane turistice, o biserică, patinoar, grădină zoologică, piscină, terenuri de sport, săli de gimnastică, pârtii dotate cu instalații de zăpadă artificială și nocturnă, teleschi, telescaun, teleferic.
Cum ajungi în Poiana Brașov
Accesul auto în Poiana se poate face atât din orașul Brașov cât și din Râșnov. Pentru cei care nu merg cu mașina personală, autobuzul cu numărul 20 face legătură intre Brașov și Poiana Brașov. Autobuzul pleacă din stația Livada Pștei spre parcarea mare din stațiune, din 30 în 30 de minute , în fiecare zi, după un orar afișat în cele două stații.
Ce poți face în Poiana Brașov
Stațiunea Poiana Brașov, denumită și Poiana Soarelui, este situată la altitudinea de 1030 de metri, la 13 kilometri de municipiul Brașov și este înconjurată de 4 masive muntoase: Postăvaru (1799 de metri), Piatra Craiului (2238 de metri), Bucegi (2505 metri) și Piatra Mare (1848 de metri).
Stațiunea Poiana Brașov este locul de plecare în minunate drumeții montane și este ideală pentru practicarea sporturilor de iarnă. Șederea aici este benefică sănătății datorită climatului montan blând, cu o temperatură medie anuală de 5°C (20°C vara și -5°C iarna) și pentru factorii naturali de cură: aerul curat și ozonat, fără praf și alergeni; atmosfera puternic ionizată; presiunea atmosferică scăzută.
O vacanță în Poiana Brașov poate fi benefică pentru tratarea unor afecțiuni, precum: nevroze astenice; surmenaj psihic și intelectual; anemii secundare; boli endocrine; boli ale aparatului respirator.
Trasee montane din Poiana Brașov
- Pietrele lui Solomon – Drumul Vechi – Restaurant Capra Neagră
- Marcaj: dungă roșie .Durata: 1 1/2 – 2 h . Grad de dificultate: ușor
- Dobrogeanu Gherea – Izvorul lui Ion – Valea cu Apă – Restaurant Poiana Ursului
- Marcaj – triunghi albastru. Durata: 2 1/2 – 3 h. Grad de dificultate: ușor
- Poiana Brașov (Patinoar) – Vanga Mare – Avenul Groapa de Aur
- Marcaj – bulină roșie. Durata: 1 1/2 – 2 h. Grad de dificultate: ușor
- Restaurant Capra Neagră – Prăpastia Lupului – Izvorul din Pietriș – Cabana SKV Postăvarul
- Marcaj – cruce roșie. Durata: 1 1/2 – 2 h.Grad de dificultate: mediu
- Poiana Ruia – Valea Lamba – Timișul de Jos
- Marcaj – cruce albastră. Durata: 1 1/2 – 2 h. Grad de dificultate: mediu
- Restaurant Poiana Ursului – Vălcelul lui Smautz – Poiana Drester – Pestera de Lapte – Culmea Crucurului – Refugiul Sulinar – Pârtia Bradul
- Marcaj- bulină albastră. Durata: 1 1/2 – 2 h. Grad de dificultate: mediu
Pârtii de schi în Poiana Brașov
Stațiunea este celebră datorită pârtiilor sale de schi, aici se pot practica cele mai variate sporturi de iarnă, existând și pârtii pentru începători dar și pentru avansați. –
- Pârtia Lupului – dificil -2860 m(L) 775m(dif.de nivel)
- Pârtia Kanzel – dificil – 350 m (L)- 134 m (dif.de nivel)
- Pârtia Ruia – dificil – 540 m (L)- 198 m (dif.de nivel)
- Pârtia sub Teleferic – dificil – 1000 m (L)- 280 m (dif.de nivel)
- Pârtia Slalom Poiana – dificil – 575 m (L) – 217 m (dif.de nivel)
- Pârtia Sulinar -mediu -2441 m (L) -645 m (dif.de nivel)
- Pârtia Bradul – ușor – 458 m(L) – 77 m (dif.de nivel) –
- Pârtia Drumul Roșu – ușor – 3821 m (L) -630 m (dif.de nivel)
- Pârtia Stadion – ușor – 300 m(L) -32 m (dif.de nivel)
Telecabine din Poiana Brașov
Telecabinele din Poiana Brașov au program zilnic între 09:00-16:00, în extrasezon funcționează una dintre cele trei instalații: Telecabina Capra Neagră, Telecabina Kanzel, Telegondola Postăvarul Expres.
Obiective turistice în Poiana Brașov și în împrejurimi
Masivul Postăvaru
Pentru o panoramă ce iți taie răsuflarea poți urca cu telegondola până în vârful muntelui, la 1799 de metri. De aici din vârf vei avea o priveliște de 360 de grade asupra munților și văilor din jur.
Tâmpa
Muntele Tâmpa este unul dintre obiectivele turistice principale ale orașului Brașov. Are aproximativ 950 de metri și o dată ajuns acolo vei avea ocazia să vezi cea mai frumoasă priveliște asupra orașului. Muntele Tâmpa este o arie protejată, se întinde pe o suprafață de 150 ha și este recunoscut deja pentru florile rare pe care le poți vedea acolo, dar și pentru multitudinea de specii de fluturi.
Biserica Neagră – simbolul orașului Brașov
Biserica Neagră poartă această denumire deoarece în anul 1689, în urma unui incendiu care a cuprins tot orașul, o mare parte din biserică a luat foc.
La început lăcașul a purtat denumirea de hramul Sfintei Maria, dar ulterior a fost acceptată această nouă denumire. Reprezintă unul dintre obiectivele turistice reprezentative ale orașului, deoarece este cea mai mare construcție sacrală din România și posedă cea mai mare colecție de covoare orientale din Europa. De asemenea, în turnul Bisericii Negre se regăsește cel mai mare clopot din România, cu o greutate de aproximativ 6.000 kg.
Pietrele lui Solomon
Zona Pietrele lui Solomon se află în partea nord-vestică a Masivului Postăvaru, între Muntele Tâmpa şi rezervaţia Stejerişul Mare. Este un adevărat defileu natural cu perisaje superbe şi mult aer curat. La Pietrele lui Solomon se poate ajunge din cartierul istoric Şchei, prin Piaţa Unirii. De aici drumul de 2 kilometri se poate parcurge pe jos într-o jumătate de oră. În zonă este şi un perete natural de escalade foarte căutat de amatorii de senzaţii tari. De la Pietrele lui Solomon se poate ajunge pe jos şi în Poiana Braşov, prin pădure pe drumul vechi.
Canionul șapte scări
Canionul Șapte Scări este un defileu săpat în calcare jurasice din partea vestică a munților Piatra Mare. Lungimea lor este de 160 metri cu o diferență de nivel de 58 de metri, la o altitudine de 948 metri. Defileul este format din șapte trepte cu înalțimi între 2,5 și 15 metri, care îi dau numele și care se transformă în cascade când volumul de apă al pârâului Valea Șurii de Piatră, afluent de stânga al Șipoaiei, este ridicat. Traseul poate fi parcurs cu ajutorul unor scări, nefiind nevoie de echipament specializat.
- Dacă ajungi în Poiana Brașov, nu rata și celelalte obiective turistice din Brașov
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Daniel9090 • 01.02.2024, 13:54
Pe lângă schi, Poiana Brașov oferă și alte activități recreative, cum ar fi drumețiile, ciclismul, parcuri de aventură și posibilități de relaxare în natură
Daniel9090 • 01.02.2024, 13:53
Oamenii apreciază atmosfera relaxantă și prietenoasă a stațiunii, care oferă o pauză plăcută de la agitația urbană
Daniel9090 • 01.02.2024, 13:53
este ușor accesibilă, fiind situată la doar câteva kilometri de orașul Brașov