Biserica Neagră din Braşov este cel mai mare locaş de cult în stil gotic din sud-estul Europei, având are o capacitate de 5.000 de persoane. Biserica măsoară 90 de metri lungime şi 37 metri înălţime, iar turnul bisericii are 65 de metri.

Biserica Neagră din Brașov – scurt istoric

Biserica Neagră a început să fie construită la finalul secolului al XIV-lea, pe locul unde era o mănăstire de călugărițe catolice aparținând ordinului Premonstratens.

Stilul gotic era pe atunci idealul absolut al construcțiilor noi, iar datorită relațiilor comerciale și meșteșugărești strânse care legau Brașovul de orașul crăiesc Nuremberg s-a decis ca model al noii biserici magnificul cor cu ambulatoriu al bisericii Sf. Sebald din Nuremberg. Construirea Bisericii Negre a durat aproape o sută de ani.

În acele timpuri, comunitatea creștină era de confesiune romano-catolică. Foarte numeroșii călători și comercianți străini care ajungeau la Brașov au dus vestea construirii bisericii, iar papii au trimis un sprijin semnificativ, dorind propagarea catolicismului în regiune.

Biserica Neagra- scurt istoric
Biserica Neagra- scurt istoric

Astfel, Biserica Neagră de mai târziu a devenit unul dintre cele mai importante centre ale reformei ecleziastice din Transilvania.

În octombrie 1542, aici a avut loc prima slujbă religioasă de rit luteran din țară.

În aprilie 1689, un incendiu devastator a distrus porțiuni semnificative ale orașului și a deteriorat și biserica parohială. Șarpanta uriașă a luat foc, s-a prăbușit și a îngropat interiorul bisericii sub moloz și cenușă. Se spune că flăcările și fumul ar fi înnegrit pereții așa de tare, încât de atunci supranumele lăcașului este Biserica Neagră. Lucrările de reconstrucție au început imediat și au durat din nou aproape o sută de ani. Primul pas a fost realizarea noii șarpante, aceasta având înălțimea unui imobil cu patru etaje.

Ulterior, biserica a primit un altar și o orgă noi.

Biserica Neagra - imagine din exterior
Biserica Neagra – imagine din exterior

Astăzi, Biserica Neagră este considerată cea mai mare biserică din România, după Catedrala Mânturii Neamului, fiind şi cel mai mare lăcaş de cult în stil gotic din sud-estul Europei.

La momentul inaugurării, lăcașul a primit titlul de „Cea mai mare biserică dintre Viena și Constantinopol”.

Biserica Neagră – program de vizitare și prețuri

Program de vizitare pe timp de vară

 • Luni: 12:00 – 19:00
 • Marți – sâmbătă: 10:00 – 19:00
 • Duminică: 12:00 – 19:00

Program de vizitare pe timp de iarnă

 • 4 octombrie – aprilie 2022
 • Marţi până sâmbătă 10:00 – 16:00
 • Duminică 12:00 – 16:00. Luni închis.

Preț de vizitare Biserica Neagră

 • Adulți – 15,00 RON
 • Pensionari – 10,00 RON (în baza cuponului de pensie)
 • Studenți – 10,00 RON (în baza carnetului de student)
 • Elevi – 5,00 RON (până la 18 ani, în baza carnetului de note )

Ce poți vedea în Biserica Neagră

Astăzi, Biserica Neagră reunește numeroase obiecte de artă unice, de valoare universală, provenind din șase secole și de pe două continente.
Piesele de mobilier și obiectele de cult sunt alte valori remarcabile care fac din edificiul brașovean un loc pe care nici un turist nu-l poate evita.

Tot în Biserica Neagră sunt și piese vestimentare din perioada Evului Mediu, veșminte liturgice din materiale textile medievale și baroce de lux – veșminte preoțești de slujbă și pluvialele purtate în Biserica Catolică în ceremoniile de sfințire sau în timpul procesiunilor, sau broderii valoroase din fir de aur sau mătase, moldovenești, italiene, central-europene sau chiar locale.

Orga Buchholz

Orga a fost construită de meșterul prusac C.A Buchholz din Berlin, în 1839, având 4.000 de tuburi de rezonanţă care nu au fost schimbate niciodată. Orga este construită din lemn de răşinoase special tratat şi din stejar, clapele sunt din fildeş şi abanos, iar ornamentele, din lemn de tei.

Altarul neogotic

În perioada 1865 – 1866, firma vieneză Schönthaler ridică altarul neogotic după planurile inginerului din localitate, Peter Bartesch, și realizează stranele din cor, iar în anul 1898, statuia lui Honterus este amplasată în fața turnului sudic, în amintirea reformatorului transilvănean.

Biserica Neagră este formată din cor, naos și turn, din lungimea totală a construcției, 31 m sunt reprezentați de cor, 42 m de naos și 16 m de baza turnului. Corul se încheie printr-o secțiune de nouă laturi a unui hexadecagon.

Colecția de covoare vechi

Valori inestimabile Colecția de covoare vechi, din regiunile Brussa, Usak și Ghiordes din Asia Mica, din secolele XVII-XVIII reprezintă un tezaur inestimabil al Bisericii Negre. Acestea au fost donate, de-a lungul timpului de către breslele meșteșugarilor din oraș, de către negustori și cetățeni.

Clopotul

În turnul Bisericii se află unul dintre cele mai mari clopote din Europa şi cel mai mare din România, cântăreşte 6.300 de kg. Pe lângă acesta, în turnul Bisericii mai sunt două clopote de dimensiuni mai mici.

Concerte de orgă în Biserica Neagră

Din anul 1953, la Biserica Neagră au loc recitaluri de orgă, o tradiție inaugurată de organistul Victor Bickerich și continuată de Hans Eckart Schlandt, precum şi de organiști din țară și străinătate, care își doresc să concerteze aici.

Programul concertelor de orgă din Biserica Neagră poate fi consultat pe site-ul oficial al bisericii, aici.

Curiozități

 • Orga mecanică Buchholtz este cea mai mare, unică şi funcţională orgă din sud-estul Europei. Orga are 3993 tuburi şi 76 de registre.
 • Numele original al bisericii, cunoscută în zilele noastre sub numele de Biserica Neagră, este Biserica Sfânta Maria. Numele actual a fost dat după incendiul din 1689.
 • În planul iniţial, Biserica era prevăzută cu două turnuri însă, din lipsa fondurilor cel de-al doilea turn nu a fost construit niciodată iar primul şi singurul turn a fost finalizat cu 37 de ani mai târziu decât restul clădirii, în 1514.
 • Omul de cultură, umanistul Johannes Honterus, este înmormântat în Biserica Neagră.
 • În 1542, din iniţiativa umanistului Johannes Honterus se schimbă statutul Bisericii, devenind biserică luterană odată cu introducerea slujbelor religioase în limba germană de rit evanghelic-luteran. Până în 1542 biserica fusese catolică.
Citeşte şi:

Castelul Cantacuzino – care este povestea lui și ce poți vizita. Program și tarife

Sinaia – trasee montante din Sinaia, locuri de vizitat și obiective turistice

Predeal – trasee montante din Predeal, locuri de vizitat și obiective turistice

Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
PARTENERI - GSP.RO
Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
BOMBĂ! Andreea Marin a făcut COVID-19. Vedeta TV a povestit tot prin ce a trecut ea, dar și ...
Playtech.ro
BOMBĂ! Andreea Marin a făcut COVID-19. Vedeta TV a povestit tot prin ce a trecut ea, dar și ...
Moartea profesoarei Sabina Nessa. Polițiștii englezi cer ajutorul londonezilor pentru identificarea unui bărbat surprins de camerele de supraveghere
Observatornews.ro
Moartea profesoarei Sabina Nessa. Polițiștii englezi cer ajutorul londonezilor pentru identificarea unui bărbat surprins de camerele de supraveghere
Horoscop 25 septembrie 2021. Gemenii au acces la un anumit grad de armonie, dar nu fără să investească și ei ceva
HOROSCOP
Horoscop 25 septembrie 2021. Gemenii au acces la un anumit grad de armonie, dar nu fără să investească și ei ceva
Nivelul anticorpilor la 6 luni de la vaccinare. Ce au descoperit cercetătorii
Știrileprotv.ro
Nivelul anticorpilor la 6 luni de la vaccinare. Ce au descoperit cercetătorii
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Telekomsport
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți
PUBLICITATE
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți