Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mare

Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare ortodoxă și catolică, celebrată pe 15 august în care se comemorează trecerea Fecioarei Maria din această lume.

Scrierile despre această sărbătoare spun că Fecioara Maria și-a trăit ultimii ani pe pământ la Efes, alături de Ioan Evanghelistul. Nu a murit niciodată, doar a adormit și a fost ridicată la ceruri, iar martorii scenei au fost ucenicii lui Iisus și prietenii Sfintei Maria.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este asemănătoare cu ceea ce romano-catolicii numesc Ridicarea la Cer a Fericitei Fecioare Maria. Se spune că toți apostolii au fost prezenți la adormirea și ridicarea ei spre ceruri, în afară de Apostolul Toma, care a ajuns câteva zile mai târziu și, dorind să o vadă, i-a convins pe ceilalți să deschidă mormântul, care era gol.

Maica Domnului este singura dintre sfinții Bisericii Ortodoxe care are o rânduială liturgică a punerii în mormânt, asemănătoare cu cea a Mântuitorului. Credincioșii care participă la Slujba Vecerniei Adormirii Maicii Domnului cântă imnuri precum Prohodul și Binecuvântările Maicii Domnului, iar Epitaful Maicii Domnului este purtat în procesiune împrejurul lăcașului de cult, precum este purtat cel al Mântuitorului în Vinerea Mare. Această rânduială nu are menirea de a pune un semn de egalitate între ea și Hristos, ci de a arăta înrudirea cu Fiul ei.

Crima pasională care a şocat România în anii ‘90. Ce face azi Roxana Călin, doctoriţa care şi-a ucis şi tranşat rivala în dragoste
Recomandări
Crima pasională care a şocat România în anii ‘90. Ce face azi Roxana Călin, doctoriţa care şi-a ucis şi tranşat rivala în dragoste

Lăsata secului pentru Postul Sfintei Marii în 2023

Conform calendarului ortodox, postul Sfintei Marii în 2023 începe de la data de 1 august. În 2023, lăsata secului pentru postul Sfintei Marii este luni, 31 iulie.

Dacă această zi pică în calendar miercurea sau vinerea, se lasă secul în cursul zilei de 30 iulie, iar postul Sfintei Marii începe de pe 31 iulie.

Postul Sfintei Marii – Postul Adormirii Maicii Domnului

Postul Sfintei Marii este al treilea post din cele patru din decursul anului care are o dată fixă. S-a decis durata postului pentru toți creștinii în secolul XIII, la sinodul local din Constantinopol, condus de Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca postul să înceapă la 1 august și să se termine pe 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Postul Adormirii Maicii Domnului era numit în vechime la români Postul Sfintei Marii sau Sântamariei. În această perioadă de două săptămâni, Biserica recomandă credincioșilor înfrânarea și îi îndeamnă la rugăciune și fapte bune.

Biserica Ortodoxă a rânduit postul acesta între 1 și 14 august, pentru a-i pregăti pe credincioşi pentru întâmpinarea celor două praznice importante ce au loc în luna august:

 • Schimbarea la Față – 6 august;
 • Adormirea Maicii Domnului – sărbătoare prăznuită de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe data de 15 august.
Ce este „insula urbană de căldură”: „În centru avem chiar și cu 10 grade mai cald decât la periferii”. Beneficiile și dezavantajele aerului condiționat
Recomandări
Ce este „insula urbană de căldură”: „În centru avem chiar și cu 10 grade mai cald decât la periferii”. Beneficiile și dezavantajele aerului condiționat

În postul care durează 14 zile, există dezlegare la untdelemn și vin sâmbăta și duminica, cu excepția zilei Schimbării la Față, pe 6 august, când este dezlegare la pește, indiferent de ziua în care pică.

Descoperă care sunt toate zilele cu dezlegare la pește în 2023.

Nu se fac nunți în Postul Sfintei Marii

Potrivit orânduirii bisericești creștine, în posturi nu se fac nunți și, desigur, acest lucru este valabil și în Postul Adormirii Maicii Domnului, între 1 și 14 august.

Alte zile în care nu se fac nunți:

 • În toate zilele de post de peste an;
 • În zilele Praznicelor împărătești și în ajunul acestora;
 • În săptămână lăsatului sec de carne 19 februarie – 25 februarie;
 • În Postul Sfintelor Paști 26 februarie – 16 aprilie;
 • În Săptămână Luminată 17 aprilie – 23 aprilie;
 • În Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel 12 iunie – 28 iunie;
 • În postul Nașterii Domnului 14 noiembrie – 24 decembrie;
 • În perioada de la Crăciun până la Bobotează 25 decembrie – 6 ianuarie;

Postul Sfintei Marii – tradiții și superstiții de Sfânta Marie

 • Tradiția românilor spune că, la această zi mare de sărbătoare, natura se pregătește de toamnă, pasările se pregătesc de plecarea spre tărâmurile calde, iar animalele târâtoare încep să se adăpostească în pământ, să se apere de vreme rece.
 • Tot de Sfânta Marie, tradiția spune că oamenii trebuie să se împace unii cu ceilalți, dacă au fost certați, altfel vor fi mustrați tot restul anului.
 • Se spune că cine mănâncă struguri înainte de Schimbarea la Față, nesfințiti, o să aibă dureri de burtă;
 • De Sfânta Marie, fetele nu trebuie să se spele pe cap. Se spune că așa cum nu mai crește iarba în câmpuri, așa nu le va mai crește nici părul în cap;
 • Femeile care spală haine de Sfânta Marie vor fi năpădite de păduchi și ploșnițe;
 • Femeile însărcinate, dacă țin postul Sfintei Marii, vor avea o naștere mai ușoară;
 • Cine nu își va vedea umbra capului la răsăritul soarelui în dimineața zilei de Sfânta Marie, se spune că va muri până la sfârșitul anului;
 • Se spune că ziua Sfintei Marii este una dintre zilele sfinte în care se deschid Cerurile, iar în această zi, cei aleși de Dumnezeu, pot să vadă porțile raiului;
 • Fetele care își doresc să se mărite, trebuie să spele cu apă de busuioc icoana Maicii Domnului, pentru ca Fecioara să le ajute să își întâlnească ursitul;
 • Data de 15 august este ultima zi când florile pot fi culese și să fie bune de leac.
România, sub cupola de foc. Codul roșu de caniculă, extins până marți, inclusiv pe litoral. Vor fi temperaturi de 42°C
Recomandări
România, sub cupola de foc. Codul roșu de caniculă, extins până marți, inclusiv pe litoral. Vor fi temperaturi de 42°C

Rugăciune către Maica Domnului

„O, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare, ceea ce eşti mai presus decât heruvimii şi mai cinstită decât serafimii, Fecioară de Dumnezeu aleasă, bucuria tuturor celor necăjiţi; dă-ne mângâiere şi nouă, celor ce suntem în necazuri, că, afară de tine, altă scăpare şi ajutor nu avem.

Tu singură eşti mijlocitoarea bucuriei noastre, şi ca Maica lui Dumnezeu şi Maica milostivirii, stând înaintea Prestolului Preasfintei Treimi, poţi să ne ajuţi nouă.

Că nimeni din cei ce se roagă ţie cu credinţă nu este ruşinat. Auzi-ne şi acum, în ziua necazului nostru, pe noi cei ce cădem înaintea icoanei tale şi cu lacrimi ne rugăm ţie. Alungă de la noi toate necazurile şi nevoile ce vin asupra noastră, întru această vremelnică viaţă şi prin atotputernica ta mijlocire, nu ne lipsi pe noi nici de veşnica şi nesfârşita bucurie, întru Împărăţia Fiului tău şi Dumnezeului nostru. Amin.

Împărăteasa mea cea preabună, nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, prietena sărmanilor, folositoarea celor neputincioşi şi ocrotirea celor necăjiţi; vezi nevoia mea şi necazul meu.

Ajută-mă, că sunt neputincios, hrăneşte-mă ca pe un străin. Ştii nevoia mea, uşurează-mă de ea precum voieşti căci nu am alt ajutor afară de tine, nici altă folositoare grabnică, nici altă bună mângâiere, decât numai pe tine, o, Maică a lui Dumnezeu, ca să mă păzeşti şi să mă acoperi în vecii vecilor. Amin”.

Biserici cu hramul Adormirii Maicii Domnului

Probabil, una dintre cele mai vestite mănăstiri cu acest hram este Mănăstirea Nicula din judeţul Cluj, unde săvârşesc un pelerinaj impresionant credincioşi din întreaga ţară, pentru a cinsti şi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

În alte zone ale României, menţionăm alte câteva mănăstiri cu acest hram:

 • Bistriţa şi Frăsinei din judeţul Vâlcea;
 • Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus din judeţul Braşov;
 • Curtea de Argeş din judeţul Argeş;
 • Cheia din judeţul Prahova;
 • Putna şi Humor din judeţul Suceava;
 • Tismana şi Polovragi din judeţul Gorj;
 • Ţigăneşti şi Samurcăşeşti din judeţul Ilfov;
 • „Sfânta Maria” – Techirghiol din judeţul Constanţa;
 • Văratec din judeţul ­Neamţ.

Toate aceste mănăstiri din România şi altele, precum şi bisericile de mir prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului cu hram, pregătin­du-se în mod deosebit.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (5)

EmiM   •   01.08.2023, 22:29

Doamne ajuta

ElenaMA   •   01.08.2023, 14:23

Sa ne fie de folos acest post

MirunaI   •   01.08.2023, 14:04

Să ne aducă liniște în suflet acest post

Vezi toate comentariile (5)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Primul stat NATO care plănuiește să doboare rachete ruseşti deasupra Ucrainei. Dilema cu care se confruntă înainte de a ataca
Știrileprotv.ro
Primul stat NATO care plănuiește să doboare rachete ruseşti deasupra Ucrainei. Dilema cu care se confruntă înainte de a ataca
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
Viva.ro
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
Anca Lungu a făcut nuntă în Grecia cu farmacistul milionar și a fost năucitor de frumoasă. Ce condiție le-au pus invitaților
Libertateapentrufemei.ro
Anca Lungu a făcut nuntă în Grecia cu farmacistul milionar și a fost năucitor de frumoasă. Ce condiție le-au pus invitaților
Cel mai sigur oraș din România. Aici e bine să te muți, are multe parcuri naturale, mari centre comerciale si este unul dintre cele mai frumoase locuri de la noi din țară
FANATIK.RO
Cel mai sigur oraș din România. Aici e bine să te muți, are multe parcuri naturale, mari centre comerciale si este unul dintre cele mai frumoase locuri de la noi din țară
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile din sala de forță: „Scene grele când apare ghemuită pentru străini pe internet”
GSP.RO
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile din sala de forță: „Scene grele când apare ghemuită pentru străini pe internet”
Stațiunea pe care bunicii și părinții noștri o adorau pe vremuri începe să renască din cenușă. Promenada Împărătesei Sissi își va recăpăta strălucirea de altă dată=
FANATIK.RO
Stațiunea pe care bunicii și părinții noștri o adorau pe vremuri începe să renască din cenușă. Promenada Împărătesei Sissi își va recăpăta strălucirea de altă dată=
'S-a dus inocența!' Cum s-a filmat Irina Columbeanu într-o cameră de hotel. Reacțiile nu au întârziat să apară! Tânăra are 17 ani
Unica.ro
'S-a dus inocența!' Cum s-a filmat Irina Columbeanu într-o cameră de hotel. Reacțiile nu au întârziat să apară! Tânăra are 17 ani
Acum se negociază plecarea lui Horaţiu Moldovan de la Atletico! O echipă din LaLiga îl vrea sub formă de împrumut. Portarul poate fi coleg cu alt român | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Acum se negociază plecarea lui Horaţiu Moldovan de la Atletico! O echipă din LaLiga îl vrea sub formă de împrumut. Portarul poate fi coleg cu alt român | EXCLUSIV
Stephanie Antonia a luat 9,98 la Bac, dar a făcut contestație. Ce note a primit după recorectare: "O mare surpriză"
Observatornews.ro
Stephanie Antonia a luat 9,98 la Bac, dar a făcut contestație. Ce note a primit după recorectare: "O mare surpriză"
Horoscop 13 iulie 2024. Taurii au la dispoziție o zi generoasă și frumoasă, cu condiția să nu se lase cuprinși de vreo nemulțumire de moment
HOROSCOP
Horoscop 13 iulie 2024. Taurii au la dispoziție o zi generoasă și frumoasă, cu condiția să nu se lase cuprinși de vreo nemulțumire de moment

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI