Evitarea problemelor auriculare
Canalele auriculare umede pot contribui la apariția infecțiilor. Atunci când îi faci baie câinelui tău este important să ai gijă să nu îi între apă în urechi. Poți evita acest lucru punându-i vată în urechea externă. De asemenea, este recomandat să îi ștergi urechile ducă obișnuiește să înoate. Imediat ce iese din apă, șterge-le ușor cu ajutorul bilelor din vată.
Dacă știi de la medicul veterinar că timpanul câinelui este intact, poți folosi o soluție specială care conține agenți de uscare. Există mai multe astfel de produse pe piață însă, pentru a fi sigur că îl folosești pe cel mai potrivit pentru prietenul tău patruped este bine să discuți cu medicul veterinar și să te bazezi pe prescripția sa.
Orice corp străin care intră în urechi irită și, ulterior, contribuie la dezvoltarea infecțiilor. Semințele sau firele de iarbă și ciulinii se prind deseori în blana câinilor, mai ales în jurul urechilor iar apoi cad în canalul auricular. Deoarece acesta are forma literei L, orice corp străin poate rămâne blocat acolo și este dificil de scos fără a se apela la sedare. Pentru a evita acest lucru, curăță și periază des blana din zonele respective, mai ales după ce câinele a alergat prin iarbă sau tufișuri.
În saloanele profesionale de îngrijire a câinilor se obișnuiește să se smulgă părul din canalele auriculare. Ulterior acestei proceduri un ser se prelinge ușor din pori, formând un mediu propice pentru creșterea bacteriilor. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care câinii din rase precum Bichon, Schnauzers, etc fac deseori infecții auriculare. Este recomandat să discuți cu persoana care se ocupă de îngrijirea câinelui tău, mai ales dacă este un pudel, și să îi indici să nu facă acest lucru, excepție fiind numai motivele de ordin medical.
De exemplu, atunci când firele de blană formează un ghem care împiedică circulația aerului și ține canalele ude, blana care deranjează trebuie îndepărtată tocmai pentru a preveni infecțiile. În cazul în care aceste ghemuri se află în canalele auriculare și nu pe urechea externă, operațiunea este bine să fie realizată de un medic veterinar. Smocurile de blană încâlcită este bine să fie, de asemenea, înlăturate.
La clinica veterinara din Bucuresti, Supervet, un medic veterinar îți stă la dispoziție non stop, 24 / 24, 7 zile din 7. Este gratuit să suni și să vorbești cu un veterinar, iar el te poate îndruma în cazul unei urgențe sau a unui sfat. Mai bine să întrebi înainte, decât să faci ceva ce îi poate pun în pericol sănătatea animalului.
Curățarea urechilor
Curățarea urechilor nu se face regulat. O cantitate mică de secreție de ceară de culoare maro deschis în canalele auriculare este normală și necesară pentru sănătatea urechilor. Această curățare este necesară în momentul acumulării de ceară, praf sau piele descoamată. Șterge încet pielea din zona urechilor cu un tampon din bumbac îmbibat în uleiuri minerale sau folosește o soluție de curățare a urechilor. Medicul veterinar este în măsură să îți recomande cel mai potrivit produs așa că, dacă încă nu ați discutat pe această tema, nu uită să îl întrebi la următoarea vizită.
Nu folosi niciodată alcool sau alți solvenți iritanți deoarece pot cauza durere și afecta țesuturile. Mergi la un cabinet veterinar în cazul în care există o acumulare excesivă de ceară în canalele auriculare, dacă urechea este roșie, inflamată sau udă sau dacă observi orice disconfort deoarece aceste simptome arată o potențială infecție.
După o prima curățare la clinica veterinară poți fi învățat să folosești acasă o soluție de curățare. Pune câteva picături de soluție de curățare în canalul auricular și masează blând baza urechii pentru a îndepărta ceara și alte impurități. Șterge apoi ușor cu un tampon din bumbac. Nu folosi bețișoare de urechi deoarece acestea pot împinge ceara sau cauza diferite alte complicații. Ele sunt recomandate numai pentru a curăța pliurile din urechea externă.
Dacă vei respecta acest sfaturi, cu siguranță vei diminua riscul ca prietenul tău necuvantator să sufere de infecțtii sau alte probleme auriculare. Nu uita însă că este important să mergi periodic la un cabinet veterinar pentru a preveni apariția oricăror probleme medicale. În cazul în care animalul tău stă cu urechea într-o parte sau simți că nu este în regulă, nu aștepta și ia legătură cu o clinica veterinara non stop, deoarece poate fi o urgență veterinară.