Fructele, legumele, cerealele sau chiar băuturile, alături de suplimentele alimentare care îți completează regimul alimentar, pot intra în categoria ”alimentelor funcționale”, care aduc o serie de beneficii sănătății, datorită faptului că sunt integrale, fortifiate, îmbogățite sau îmbunătățite cu nutrienți. În funcție de culoarea lor, îndeplinesc anumite roluri în menținerea sau îmbunătățirea stării de sănătate:
Oranj și roșu
Mâncarea cu nuanțe vibrante de oranj și roșu, așa cum sunt morcovii, dovleacul, cartofii dulci sau pepenele galben conțin compuși denumiți carotenoide, care includ beta-caroten. Odată asimilat în organism, acesta se transformă în vitamina A. Rolul vitaminei a este de susținere a activității celulelor albe din sânge și, implicit, a sistemului imunitar, dar și de a sprijini dezvoltarea sistemului osos și de a echilibra dezvoltarea și diviziunea celulară. Vitamina A, alături de alte două tipuri de carotenoide, luteina și zeaxantina, contribuie la sănătatea ochilor.
Licopenul, o altă carotenoidă recunoscută pentru menținerea sănătății prostatei, se găsește în alimente de culoare roșie, cum sunt roșiile, pepenele roșu sau grepfrutul. Desigur, și în lista alimentelor portocalii se regăsesc o mulțime de alte substanțe care susțin starea de sănătate; de exemplu, turmericul conține curcumin, un pigment care sprijină sistemul osteoarticular.
Verde
Broccoli, spanacul, salata verde sau rucola reprezintă o veritabilă sursă de energie. Dacă vrei mai multă varietate, aventurează-te să încerci fructe și legume verzi mai exotice, cum ar fi varza chinezească pak choi, kale sau napii. Cu cât culoarea verde este mai intensă, cu atât beneficiile pentru sănătate sunt mai mari.
Legumele verzi conțin o serie de nutrienți esențiali, precum potasiul, fibrele alimentare, folații, vitaminele A, E și C și complexul de vitamine B. Iar dacă adaugi în rutina ta și un supliment alimentar cu colagen, starea ta de sănătate și bine va cunoaște ameliorări semnificative.
Albastru, violet, purpuriu, maro
Deși pare o exagerare să alături aceste culori în modă, se pare că, în gastronomie, oamenii fac asta de sute de ani. Fructele de pădure, cireșele, strugurii negri, vinul roșu, ciocolata neagră, boabele de cacao și câteva tipuri de ceai a căror culoare se încadrează în această cromatică sunt surse extraordinare de flavonoide. Contribuția flavonoidelor la sănătate este colosală: acestea sunt, pe scurt, ”hrană pentru creier”. Nu doar că ajută celulele nervoase să funcționeze mai bine, dar, contribuie și la buna circulație a sângelui.
Bej
Deși nu par cele mai atrăgătoare nuanțe din farfurie, tentele de bej vin la pachet cu o serie de beneficii pentru sănătate. Cerealele integrale, pâinea din grâu integral și pastele cu nuanțe mai intense și mai închise de bej sunt mai bogate în fibre decât cele realizate din făină albă. Fibrele insolubile provenite din tărâțe de grâu sau porumb și cerealele integrale contribuie la sănătatea tractului digestiv și, conform studiilor, reduc riscul apariției anumitor tipuri de cancer. Un alt tip de astfel de fibre, beta glucanul, se găsește în alte alimente de culoare bej precum tărâțele, fulgii, făina de ovăz, dar și în derivatele din orz și secară. Alimentele bogate în beta glucan ar putea reduce riscul unor afecțiuni ale inimii, precum boala coronariană.
Alb
Doar pentru că un aliment este alb, nu înseamnă că nu este bogat în nutrienți. De fapt, alimente albe precum laptele cu conținut mic de grăsimi, iaurtul și anumite tipuri de brânzeturi au un conținut ridicat de vitamina D, calciu și fosfor. Aceste vitamine și minerale contribuie la sănătatea sistemului osos și ne ajută să ne menținem un indice de masă corporală optim. De altfel, iaurtul, chefirul, sana sau alte lactate fermentate conțin probiotice, atât de importante pentru sănătatea sistemului digestiv și a celui imunitar.
Galben
Când te gândești la alimente de culoare galbenă, grăsimile nu sunt tocmai primele care îți vin în minte. Însă, în ciuda reputației proaste a grăsimilor, unele dintre ele sunt esențiale pentru sănătate. Mai precis, vorbim despre grăsimile nesaturate precum acidul linoleic (un acid gras Omega 6) sau acidul linolenic (un acid gras Omega 3), al căror consum este vital pentru menținerea stării de sănătate. Susțin creșterea și dezvoltarea la copii, asigură sănătatea pielii și ajută la reglarea colesterolului. De altfel, grăsimile sunt necesare pentru transportul și absorbția vitaminelor solubile în grăsime A, D, E și K, dar și ale carotenoidelor.
Despre acizii grași Omega 3 se spune și că ar reduce riscurile afecțiunilor cardiovasculare și ar susține sănătatea ochilor și a creierului; însă, cercetarea este încă în derulare în acest sens. Cei mai populari astfel de acizi sunt EPA și DHA, care provin preponderent de la peștele gras care trăiește la temperaturi reci, cum ar fi somonul, macroul sau păstrăvul.
În concluzie, expunerea unui spectru cromatic larg în farfurie nu doar că îți va asigura un plating instagramabil, ci va contribui și la îmbunătățirea stării tale de sănătate. Explozia de culoare și arome va aduce satisfacția papilelor gustative, dar și un plus de sănătate și bunăstare.