În ultimii ani, experții în populism, americani și europeni deopotrivă, s-au arătat îngrijorați din cauza ideologiei populiste pe care o îmbrățișează mai nou Partidul Republican, dominat de personalitatea lui Donald Trump. Presupusul candidat al republicanilor pentru cursa prezidențială din acest an nu s-a pronunțat direct împotriva proiectului de lege privind ajutorul pentru Ucraina, dar s-a întrebat pe rețelele de socializare, în stilul său conflictual: „De ce nu dă Europa mai mulți bani pentru a ajuta Ucraina?”.

Deși acest curent populist există în rândul partidului conservator american, prin facțiunea MAGA, o analiză mai atentă a diviziunilor din interiorul partidului scoate la lumină nuanțe foarte importante.

Voi încerca să argumentez că atunci când vine de vorba de decizii ale Congresului american pe teme de politică externă, este mult mai important de urmărit raportul de checks&balances între executivul american (președinție) și legislativ (congres), care încă funcționează, decât retorica flamboaiantă a lui Trump care induce falsa idee că republicanii ar fi devenit toți agenții de influență ai Rusiei. Nici pe departe acest lucru.

Există două paliere de analiză pe această temă:

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

1. Diviziunile ideologice din interiorul Partidului Republican.

2. Deciziile de politică externă ale republicanilor din Congres atât în timpul mandatului de președinte al lui Trump, cât și în timpul mandatului democratului Joe Biden.

Dacă în Uniunea Europeană, curentele populiste radicale de dreapta sunt desprinse de partidele cu ideologie conservatoare clasică (cum este Grupul Popular European din Parlamentul European), oferind astfel mai multă claritate doctrinară pentru a trasa granița între ideile creștin-democrate permise în prezent către mainstreamul politic și unde începe populismul, în Statele Unite acest lucru nu s-a întâmplat. În fapt, Partidul Republican cuprinde, în acest moment, atât conservatori clasici cum este Mitt Romney, Lindsey Graham sau cum a fost în trecut John McCain, cât și populiști izolaționiști-naționaliști pe tiparul lui Donald Trump, cum este de pildă, Marjorie Taylor Greene, care face parte din facțiunea MAGA (Make America Great Again).

Analiză. Partidul Republican vs Trump: cum funcționează facțiunea anti-MAGA ca anticorp la discursul izolaționist al fostului președinte
Marjorie Taylor Greene / Hepta
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Această situație generează multă confuzie în privința evaluării ideologiei partidului. Conservatorism din perspectiva lui Mitt Romney sau Lindsey Graham, de pildă, înseamnă idei sociale conservatoare, intervenția limitată a statului în economie, susținerea mediului de afaceri, iar în chestiuni ce țin de politică externă, republicanii clasici militează pentru comerț liber între state și intervenționalism american pe scena globală. În schimb, populiștii naționaliști, cum este Donald Trump, promovează discursul anti-elită (noi, poporul cel pur, contra lor, elita coruptă de la Washington), protecționism economic în chestiuni legate de comerțul între state și retragerea Statelor Unite din organizațiile internaționale și, în general, din lume.

Analiză. Partidul Republican vs Trump: cum funcționează facțiunea anti-MAGA ca anticorp la discursul izolaționist al fostului președinte
Mitt Romney, stânga și Lindsey Graham / Hepta

Dacă retorica populistă lui Trump, una foarte puternică și percutantă, a făcut și face agenda publică, deciziile de politică externă ale republicanilor din Congres nu au urmat nici pe departe acest curs. Din contră, de multe ori republicanii i-au forțat mâna lui Trump să promulge legi, în perioada când deținea funcția de președinte al Statelor Unite, pe care la nivel retoric el le critica.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Sigur că recâștigarea președinției de către Trump în noiembrie 2024 ar prezenta o mare problemă pentru relația transatlantică, dar asta nu înseamnă automat că Statele Unite se vor retrage numaidecât din NATO sau că nu vor mai ajuta deloc Ucraina. Încă există anticorpi în Partidul Republican care luptă împotriva populismului MAGA. Ce se întâmplă în acești ani de ascensiune politică ai lui Trump este că declarațiile sale provoacă mult zgomot și umbresc la nivel de discurs activitatea Congresului.

Experții americani specilizați în tematica polarizării Congresului american, cum este Jordan Tama, au explicat că acest fenomen al polarizării între democrați și republicani a crescut după terminarea Războiului Rece, îngreunând astfel politica de cooperare între cele două mari partide pe temele de politică externă, așa cum exista ea ca tradiție în perioada bipolarității Statele Unite-Uniunea Sovietică, însă pe anumite teme, consensul bipartidist din Congres încă funcționează.

De pildă, în timpul mandatului de președinte al lui Trump (2017-2021), când președintele american încuraja cooperarea cu regimul autoritar de la Kremlin și critica puternic aliații NATO, strict din perspectiva legilor votate în Congres, curentul bipartidist antiprezidențial a funcționat. Atât democrații, cât și republicanii au votat legi pentru a impune sancțiuni Rusiei și Chinei, au trecut legi pentru a împedica președintele american, indiferent cine ar fi el, să decidă retragerea Statelor Unite din NATO fără aprobarea Congresului și s-au opus în mod repetat deciziei lui Trump de a reduce bugetul Departamentului de Stat.

Analiză. Partidul Republican vs Trump: cum funcționează facțiunea anti-MAGA ca anticorp la discursul izolaționist al fostului președinte
Ben Cardin / Hepta

Mai detaliat, în anul 2017, democratul Ben Cardin și republicanul Linsdey Graham (care se află în război politic cu Donald Trump), au inițiat legea CAATSA (the Countering Americas Adversaries through Sanctions Act), pentru a sancționa interferența Rusiei în alegerile din 2016 din Statele Unite, iar Donald Trump a ajuns să o promulge, chiar dacă la nivel de discurs o critica dur. În anul 2019, același Trump promulga legea privind autorizarea bugetului apărării SUA (National Defense Authorization Act), care prin tradiție este revizuită anual prin acord bipartidist, pentru a sancționa oamenii de afaceri implicați în construcția conductei de gaze Nord Stream și a ajuta militar Ucraina, deși la nivel de discurs, același Donald Trump se opunea constant acestei strategii.

Tot în anul 2019, același republican Lindsey Graham împreună cu democratul Robert Menendez au trecut o lege, cu scopul de a-l constrânge pe Trump, care stipula că este nevoie de două treimi din membrii Senatului pentru ca Statele Unite să se retragă din NATO. Comisia pentru Relații Externe a Senatului a aprobat acest proiect de lege în decembrie 2019, chiar dacă administrația Trump și-a exprimat opoziția față de acesta în fața Congresului. Demersurile legislative care blochează președintele să ia o decizie unilaterală de retragere a Americii din NATO au continuat cu sprijinul republicanilor și în mandatul lui Joe Biden.

Linia de politică externă împotriva populismului izolaționist MAGA a continuat în perioada mandatului de președintelui al democratului Joe Biden fără mari probleme. Ce s-a întâmplat în ultima jumătate de an este faptul că republicanii au legat pachetul de ajutor extern pentru Ucraina, Israel și Taiwan de cea mai polarizantă temă electorală din Statele Unite, și anume securitatea frontierelor.

În acest an, reputatul profesor Jordan Tama, specializat în tematica polarizării Congresului american, a publica o amplă analiză (Bipartinsanship and US Foreign Policy. Cooperation in a Polarized Age, Oxford University Press) despre cum a crescut acest fenomen în perioada 1991-2020. Există în mod evident o corelație între creșterea polarizării și scăderea consensului bipartizan între democrați și republican. Tama constată, prin analiză de date, că nivelul de cooperare a fost ridicat în categoriile de securitate națională, afaceri internaționale și economie internațională, dar mai scăzute în dezbaterile legislative privind imigrația.

El arată că majoritatea democraților și republicanilor din Congres au votat de aceeași parte în 66% din voturile privind securitatea națională, 67% din voturile privind afacerile internaționale și 65% din voturile privind economia internațională. Fiecare dintre aceste rate depășește rata de 54% de bipartizanat în ceea ce privește chestiunile de politică internă. Fiind vorba despre competiția clasică între partide, inevitabil consensul între cele două partide pe chestiuni interne este mai scăzut. Voturile privind imigrația reprezintă însă excepția clară, acestea reprezentând o rată de numai 41% din voturile bipartidiste. În fapt, datele arată că democrații și republicanii se înțeleg cel mai greu în chestiunile privind imigrația. 

Ca o concluzie, fiind an electoral, competiția internă dintre cele două partide are consecințe negative asupra deciziilor de politică externă a Statelor Unite, dar nici pe departe adevărul factual nu poate fi descris reducționist și alarmist, în alb sau negru, așa cum, uneori, ajunge el în spațiul public românesc.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (8)

ciobanudorin_2006   •   02.05.2024, 00:36

Mda ce tari sunt unii în comentarii.Unii americani habar nu su ce e la 500 de km de ei....noi știm tot ?

JohnParpalache   •   21.04.2024, 14:27

Iata o confirmare!Politica externa americana-ramâne neschimbata indiferent de ce se intâmpla in exterior- sau de convingerile președintelui!In 1968 președintele Lyndon Johnson(profesor universitar inainte),cutremurat -când a vazut imagini din razboiul din Vietnam-cu copii arzând ca niște torțe sub bombele cu napalm-a strigat:Opriți aceste crime!Dar razboiul a continuat pâna in 1975!Iar in timpul destramarii Yugoslaviei și a intervenției americane(evident,cu bombe)-cu toate ca tânarul președinte Bill Clinton- care in studenție demonstrase și el impotriva razboiului din Vietnam-a declarat ca„Nu crede in bombardamente”-„intervenția” a continuat pâna la realizarea„politicii”Congresului(sau a celor care il manipuleaza)!

    liviu_stanciu   •   22.04.2024, 13:56

    JohnParpalache   •  21.04.2024, 14:27

    Iata o confirmare!Politica externa americana-ramâne neschimbata indiferent de ce se intâmpla in exterior- sau de convingerile președintelui!In 1968 președintele Lyndon Johnson(profesor universitar inainte),cutremurat -când a vazut imagini din razboiul din Vietnam-cu copii arzând ca niște torțe sub bombele cu napalm-a strigat:Opriți aceste crime!Dar razboiul a continuat pâna in 1975!Iar in timpul destramarii Yugoslaviei și a intervenției americane(evident,cu bombe)-cu toate ca tânarul președinte Bill Clinton- care in studenție demonstrase și el impotriva razboiului din Vietnam-a declarat ca„Nu crede in bombardamente”-„intervenția” a continuat pâna la realizarea„politicii”Congresului(sau a celor care il manipuleaza)!

    Atât timp cât politica Rusiei rămâne neschimbată - subminarea, dominarea și jefuirea vecinilor - sper să rămână neschimbată și politica externă a Americii. Pentru toți umaniștii cu iz de ruble care au o problemă cu politica externă a Americii există oricând posibilitatea de a-și muta familiile și idealurile în minunatele țări opozante imperialismului american - Iran, China, Rusia sau - ceea ce vă doresc din suflet, Coreea De Nord. Mergeți acolo și luptați cu imperialismul până faceți spumițe la gurițe. N-o să aveți mult de așteptat, o să faceți repede...

      JohnParpalache   •   22.04.2024, 14:30

      liviu_stanciu   •  22.04.2024, 13:56

      Atât timp cât politica Rusiei rămâne neschimbată - subminarea, dominarea și jefuirea vecinilor - sper să rămână neschimbată și politica externă a Americii. Pentru toți umaniștii cu iz de ruble care au o problemă cu politica externă a Americii există oricând posibilitatea de a-și muta familiile și idealurile în minunatele țări opozante imperialismului american - Iran, China, Rusia sau - ceea ce vă doresc din suflet, Coreea De Nord. Mergeți acolo și luptați cu imperialismul până faceți spumițe la gurițe. N-o să aveți mult de așteptat, o să faceți repede...

      Dar voi *** de ce nu mergeți in țara„model”?Aa ca nu va primește?Nimeni n-are nevoie de niște ***

      Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

        Sfantul_Cuvios_Pafnutie   •   22.04.2024, 19:32

        JohnParpalache   •  22.04.2024, 14:30

        Dar voi *** de ce nu mergeți in țara„model”?Aa ca nu va primește?Nimeni n-are nevoie de niște ***

        Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

        Dar de ce oare vor oamenii să meargă în SUA, Franţa, Germania sau Anglia şi nu în minunata Rusie?

    Sfantul_Cuvios_Pafnutie   •   21.04.2024, 23:32

    JohnParpalache   •  21.04.2024, 14:27

    Iata o confirmare!Politica externa americana-ramâne neschimbata indiferent de ce se intâmpla in exterior- sau de convingerile președintelui!In 1968 președintele Lyndon Johnson(profesor universitar inainte),cutremurat -când a vazut imagini din razboiul din Vietnam-cu copii arzând ca niște torțe sub bombele cu napalm-a strigat:Opriți aceste crime!Dar razboiul a continuat pâna in 1975!Iar in timpul destramarii Yugoslaviei și a intervenției americane(evident,cu bombe)-cu toate ca tânarul președinte Bill Clinton- care in studenție demonstrase și el impotriva razboiului din Vietnam-a declarat ca„Nu crede in bombardamente”-„intervenția” a continuat pâna la realizarea„politicii”Congresului(sau a celor care il manipuleaza)!

    Compari mere cu bușteni. Poate ne spui de ce a intervenit NATO în Serbia și de ce se destrăma Iugoslavia. Auzit-ai de Srebrenica?

      JohnParpalache   •   22.04.2024, 08:37

      Sfantul_Cuvios_Pafnutie   •  21.04.2024, 23:32

      Compari mere cu bușteni. Poate ne spui de ce a intervenit NATO în Serbia și de ce se destrăma Iugoslavia. Auzit-ai de Srebrenica?

      Tu ai auzit de„razboi mediatic”?Poate ne explici tu, unde sunt ce„60 de mii de morți de la Timișoara”-clamați de un ziar flamand- cu o zi...inainte de „revoluția”de la Timișoara?!

        Sfantul_Cuvios_Pafnutie   •   22.04.2024, 18:04

        JohnParpalache   •  22.04.2024, 08:37

        Tu ai auzit de„razboi mediatic”?Poate ne explici tu, unde sunt ce„60 de mii de morți de la Timișoara”-clamați de un ziar flamand- cu o zi...inainte de „revoluția”de la Timișoara?!

        Aha, deci şi Srebrenica e inventată. Diferența e că nu e un zvon provocat de informații incomplete (pentru cei care nu știu, în 1989 în România suverană și independentă nu exista Twitter; nu prea existau nici carnea sau apa caldă...) , iar acum nimeni nu mai susține asta, pe când despre Srebrenica și multe alte masacre, comise de toate taberele din fosta Iugoslavie, sunt arhisuficiente dovezi. Dar na, ca la Katyn...

Vezi toate comentariile (8)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Știrileprotv.ro
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
FANATIK.RO
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI