Conform lui Spyros Marangos (43 de ani), fost trezorier la Federaţia Cipriotă de Fotbal, ”Grigori Surkis (n.r. – preşedintele Fedearaţiei din Ucraina) şi-a dorit să organizeze Euro 2012 cu orice preţ. Au fost implicaţi 4 membri UEFA. Unul a luat 3.150.000 de euro, ceilalţi trei au luat câte 2.000.000 de euro. În Germania se vorbeşte de o a 5-a persoană implicată, însă nu am probe”.
3.150.000 €, cadoul cel mai mare
Marangos a dezvăluit şi modul ingenios prin care banii au ajuns la destinatari: ”Nu ştiu cum au fost plătiţi toţi, însă persoana pentru care erau destinaţi cei 3.150.000 de euro i-a primit într-un urs de pluş!”.
Pe lista ruşinii, ziarul din Peninsulă i-a trecut pe reprezentanţii din România, Rusia, Norvegia, Olanda, Cipru, Malta şi Portugalia, cu menţiunea că doar patru şefii de Federaţii ar fi fost momiţi cu darurile ucrainienilor. Se pare că italienii îi bănuiesc de ”trădare” pe preşedinţii din Rusia, Cipru, Malta şi România. Din unele informaţii ale peninsularilor, Marangos ar avea cele mai multe dovezi împoriva fostului său şef, Marios Lefkaritis, nimeni altul decât prietenul Naşului. În ceea ce-l priveşte pe Grigoryi Surkis, un alt amic de-al Naşului, el este văzut drept ”omul cu punga largă”.
«Naşu»: «Să aducă probe!»
Preşedintele FRF; Mircea Sandu (58 de ani), s-a declarat, ieri, stupefiat de cele apărute în presa din Italia, negând cu vehemenţă orice implicare a sa în ”măsluirea” contra cost a votului pentru organizarea Euro 2012. Şeful Federaţiei spune că nici măcar nu-l cunoaşte pe Spyros Marangos, omul care a lansat această variantă.
Libertatea: Cum comentaţi acuzaţiile conform cărora aţi fi primit bani ca să votaţi ”pro” Ucraina şi Polonia la organizarea Euro 2012?
Mircea Sandu: Vă garantez că România nu s-a pretat la aşa ceva. Mai mult, eu cred că nici o persoană din Comitetul Executiv al UEFA nu a luat bani pentru a promova candidatura Ucrainei şi a Poloniei pentru Euro 2012. Totuşi, dacă omul are probe, să le aducă. Aşa este democratic, deşi eu mă îndoiesc că are acte doveditoare.
Totuşi, de ce credeţi că s-a ajuns la aceste discuţii despre mită la nivel înalt?
S-ar putea, să fie o răzbunare a acestui personaj împotriva lui Marios Lefkaritis, preşedintele Federaţiei Cipriote de Fotbal. Nu ştiu ce s-a întâmplat între cei doi, am înţeles că acest domn a fost dat afară din Federaţia Cipriotă, dar, probabil, că are ceva cu Lefkaridis. Să vă spun sincer, deşi am fost în numeroase rânduri cu echipa naţională în Cipru, nu l-am cunoscut pe Spyros Marangos. Poate că o fi fost şi el prin preajma lui Lefkaridis şi a celorlalţi oficiali ciprioţi, dar eu nu ştiu nici măcar cum arată.
Credeţi că italienii au un dinte împotriva ţărilor din estul Europei pentru că au pierdut calificarea la Euro 2012?
Nu ştiu ce să zic, dar, probabil, sunt supăraţi că au pierdut de două ori la rând organizarea unui turneu final de Campionat European, pentru că au candidat şi la organizarea Euro 2008.
Dacă se vor dovedi acuzaţii mincinoase, îl veţi acţiona în instanţă pe Spyron Marangos?
Îl va da în judecată UEFA, pentru că Federaţia Română de Fotbal se subordonează acestui for. De altfel, am înţeles că domnul care a lansat această variantă neverosimilă acum o cam dă la întors. Nici măcar n-a depus aşa-zisele acte doveditoare la UEFA, deşi i s-a dat un termen pentru a o face.
15.200.000 de euro bani ”negri”
Se pare că toată afacerea cu mituirea unor preşedinţi de federaţii s-a petrecut la sfârşitul anului 2006, începutul lui 2007 şi l-ar fi costat pe Surkis, conform declaraţiilor date de Marangos în presa germană, 15,2 milioane de euro. Suma ar fi fost împărţită celor patru sau chiar cinci preşedinţi de federaţii plus alte câteva ”ciubucuri” date unor persoane din cadrul UEFA şi nu numai.
Banii, trimişi printr-o firmă de avocatură
Metoda aleasă pentru livrarea ”ajutorului financiar” către ”beneficiari” a fost ingenioasă. ”Banii din Est” cum i-a numit Marangos, au ajuns, prin diferite căi, în Cipru, de unde, printr-o firmă de avocatură cu sediul la Limassol, au fost trimişi mai departe, spre destinatari. Astfel, la alegerea din 18 aprilie 2007 a ţărilor care vor organiza Euro 2012, cei patru sau cinci beneficiari de ”ursuleţi din pluş” s-au revanşat şi au votat pentru Ucraina şi Polonia.
Platini, ales cu voturile Estului
La începutul anului 2007, Michel Platini a fost ales preşedinte, în dauna suedezului Lennart Johansson, cu 27 de voturi, 23 împotrivă şi două abţineri. Reprezentanţii ţărilor din estul Eupopei au votat masiv cu fostul internaţional francez, după ce, în prealabil, se întâlniseră în Bucureşti, la ”o masă rotundă”. Acest lucru l-a făcut pe preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, să declare: ”Alegerea lui Platini s-a stabilit la Bucureşti!”.
Ucraina şi Polonia, mari probleme cu corupţia
Campioana Ucrainei, Dinamo Kiev, condusă de fraţii Surkis, Grigori şi Igor, a fost suspendată pentru un an din cupele europene, după ce a încercat să-l mituiască pe arbitrul spaniol Antonio Lopez Nieto, la meciul de Liga Campionilor contra danezilor de la Aalborg din 1995. Nici polonezii nu stau mai bine, ei confrutându-se cu multe situaţii de meciuri aranjate în campionatul intern, mai multe persoane fiind arestate pentru astfel de practici, iar cluburile părtaşe au fost re.
Scandal şi la Jocurile Olimpice
Nu este pentru prima dată când acuzaţiile de corupţie planează asupra desemnării gazdei unei importante competiţii sportive. Astfel, doi oficiali ai Comitetului Olimpic Olimpic ar fi primit cadouri de aproape 1.000.000 $ pentru a favorizeza desemnarea oraşului american Salt Lake City ca gazdă a JO de iarnă din 2002.
Contre ruso-anglo-spaniole
Rusia, Anglia şi Spania, plus Portugalia, se luptă pentru organizarea CM de fotbal din 2018. În luna mai, preşedintele federaţiei engleze, Lordul Triesman, i-a acuzat pe spanioli că vor mitui arbitrii de la CM din Africa de Sud prin intermediul ruşilor, apoi îi vor susţine pe aceştia din urmă să obţină Mondialul din 2018. De asemenea, englezii au depus o plângere oficială împotriva ruşilor, după ce, într-un interviu acordat cotidianului Sports Express, Andrei Sorokin, şeful candidaturii ruse la organizarea CM 2018, a scos în evidenţă rata ridicată a criminalităţii în Londra, încălcând astfel regulamentul FIFA, care interzice candidaţilor să-şi comenteze rivalii.