Speră să se claseze cu România la Mondial între primele 12 ţări
Anul trecut, Botong Nagy, împreună cu Dan Petrescu (27 de ani), Nicolae Nyamcsuk (32 de ani), Constantin Pleş (30 de ani) şi Csongor Nagy (24 de ani) au fost cei care ne-au reprezentat ţara la faza mondială şi au ocupat un loc onorabil. Anul acesta, toţi cei cinci sunt din nou concurenţi. Botong Nagy a declarat că România se va afla printre primele 12 ţări: ”Sunt conştient şi convins că România va întrece performanţa de anul trecut. Dacă nu ne clasăm pe primele 10 poziţii, tot vom face o figură mai bună”. De asemenea, pentru campionatul din iunie, participanţii se antrenează câte 8-9 ore pe zi.
Concurenţii la campionatul naţional de tăiat lemne consideră că acest sport este o artă, care necesită mult talent. ”Dacă în fotbal, superlativele sunt argentinianul Lionel Messi şi portughezul Cristiano Ronaldo, în tehnica tăierii lemnului noi suntem maximul”, declară Nagy Botond.
Cinci probe de foc pentru a reprezenta România
În competiţia de tăiat lemne există cinci probe peste care concurenţii cei mai buni trec şi se califica în etapa mondială. Acestea sunt: Tăierea cu joagărul, Tăierea la înălţime, Tăierea orizontală, Tăierea cu motoferastrăul STIHL MS660 şi Tăierea verticală.
Antrenamente fizice la bazin şi sala de forţă
Pe timp de iarnă, concurenţii se antrenează în sala de forţă pentru a conferi flexibilitate anumitor grupe de muşchi. De asemenea, o zi pe săptămână o petrec la bazin, unde fac exerciţii speciale. Primăvara şi înaintea competiţiilor, concurenţii recurg la un antrenament tactic, de lovire a lemnului.
Campionul de anul trecut a aflat de competiţie de la TV
Botond Nagy, campionul naţional de tăiat lemne de anul trecut, a aflat de acest sport în urma vizionării unui spot publicitar. A crezut în sine şi a decis să se înscrie. De atunci, viaţa românului s-a schimbat radical. Administratorul primăriei locale a decis să-şi deschidă un magazin cu produsele sponsorulului şi organizatorului campionatului de tăiat lemne. Nagy a terminat Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, secţia Kinetoterapie, însă a decis să nu profeseze.
Nu e o meserie bănoasă în ţara noastră
Campionul naţional este unul dintre norocoşii care câştigă o sumă modică din practicarea acestui sport. Concurenţii noi şi cei care anul trecut nu s-au calificat la faza mondială practică acest sport din plăcere, fără motivaţii financiare. Totuşi, în Austria, salariul unui tăietor de lemne ajunge chiar la 1.200 de euro.
Lipsă de competiţie la noi
Din cauza faptului că în România acest sport nu este promovat, concurenţii au fost mult de suferit. Ei se deplasează în Ungaria şi Austria, unde se ţin des competiţii. Pentru rezolvarea acestei probleme, organizatorii au demarat un proiect, prin care doresc ca acest sport să fie recunoscut.
Accidentări mai dese la fotbal decât la tăiat lemne
Tăiatul lemnelor nu este un sport periculos, deşi, la prima vedere, echipamentul pare pretenţios. Măsurile de protecţie sunt extrem de mari, iar echipamentul este unul care privează concurentul de la accidentări grave: “Sunt rare accidentările în acest sport. Echipamentul este unul care să ne protejeze de riscuri”, a mai spus campionul naţional de tăiat lemne.