Un interviu cu Jean Padureanu are regulile lui de neclintit. Pana sa ajungi in biroul sau de la club, treci prin mainile subalternilor. Ioan Horoba te chestioneaza discret despre scopul vizitei si, pana vine nea Jean, te impinge spre camera de protocol, pentru ca ‘asa e facut programul’. Aici, nea Romica, omul bun la toate in club, iti aduce ciorba aburinda, devansata obligatoriu de tuica de Bistrita. Cand apare, nea Jean devine centrul Universului. Bucatareasa il roaga sa accepte portia de piureu, pregatit pentru regimul lui nea Jean, nea Romica ii reaminteste sa-si ia medicamentele pentru diabet si pentru inima, in timp ce secretara pune la facut cafeaua greceasca pe care seful o bea zilnic. Sorbit din priviri, nea Jean se stie stapan. E aici de 44 de ani, intr-o lume pe care el a creat-o.
Libertatea: Sunteti mai celebru decat clubul pe care il conduceti.
Jean Padureanu: Tot ce am facut in viata, am facut pentru Gloria. In 1964, cand am venit pentru prima oara la Bistrita, am coborat din tren si mi-am zis: ‘De-aici nu mai plec niciodata’. Eu veneam de la Bailesti, din Oltenia, unde oamenii erau mai repeziti, iar verile erau toride. Aici, lumea linistita si clima mai racoroasa au fost pe placul meu.
Ati scos-o la capat cu echipa si sub comunisti, dar mai ales dupa Revolutie. Ati promovat-o insa de-abia in 1990. De ce nu s-a putut mai devreme?
Bistrita nu a promovat in Divizia A pana in 1989 nu pentru ca nu a vrut Jean Padureanu, ci pentru ca asa mi s-a sugerat. Pe vremea lui Ceausescu era interesul ca judetele puternic industrializate, ca Hunedoara, Clujul sau Constanta, sa aiba echipe in prima liga. Bistrita nu era considerat un judet la fel de important. Nu au fost presiuni directe, dar am fost destul de destept ca sa-mi dau seama cum sta treaba. Si nu aveam cum sa ma pun cu prim-secretarii de partid, care aveau in sarcina si promovarea fotbalului.
In capitalism v-a fost mai bine. Ati luat o Cupa a Romaniei, ati jucat in cupele europene.
Asa e, au fost rezultate mari, dar numai eu stiu cat de greu mi-a fost. In toti acesti ani, am avut mereu grija banilor. Am imprumutat peste un milion de dolari in numele meu ca sa ajut clubul. Eu eram garantia. I-am luat de la prieteni, toti oameni din fotbal, care se asteptau sa le intorc serviciul in campionat. Am evitat acest lucru, am preferat sa ma achit de datorii returnand banii.
Ati tradat Bistrita pentru Rapid.
Nu a fost tradare, era singura solutie ca sa o salvez pe Gloria. Am plecat la Rapid pentru ca Bistrita avea datorii de un miliard si o suta de milioane de lei, la jucatori, la stat, adica de doua ori bugetul anual al clubului. Nu stiam cum sa ies din aceasta situatie. I-am spus lui George Copos ca vin cu conditia sa rezolvam problema asta. Imediat a virat in contul Gloriei suma de care clubul avea nevoie.
„Lui Copos ii place sa se vaite ca o femeie”
Cum a fost ca subaltern al lui Copos?
La Rapid, jucatorii erau nemultumiti de salarii, iar Copos mi-a zis sa ma ocup eu de noile contracte. Am vorbit cu fiecare in parte, i-am intrebat care le sunt doleantele si am facut o lista pe care i-am prezentat-o lui Copos. Dar cand i-am pus pe fotbalisti fata in fata cu patronul, George a inceput sa se vaite ca o femeie, cum face el: ‘Ca e prea mult, ca sa mai vedem…’. I-am spus lui Copos ca, in conditiile astea, eu plec. La despartire nu mi-a purtat ranchiuna. M-a intrebat ce vreau, un Mercedes violet sau 25.000 de dolari. Cum eram croit pe bani, am luat dolarii. Oi fi cheltuit si eu o parte din ei, dar restul i-am adus la club, la Gloria.
Acum o duceti mai bine cu banii, l-ati vandut pe Sepsi.
Este meritul lui Nelutu Sabau, el este cel care l-a vrut neaparat pe Sepsi. Noi il aveam fundas stanga pe Dinu Sanmartean, care nu se misca deloc rau. Dar Nelutu a insistat, mi-a zis ca Dinu mai mult nu poate, in timp ce Sepsi, pe care l-am luat gratis de la Rennes, o sa creasca si ca o sa scoatem multi bani pe el. A avut ochi. Dupa un an si jumatate l-am vandut la Benfica cu 1,8 milioane de euro.
Ati primit banii?
Nu pe toti. Am luat 400.000 la semnarea actelor, alti 400.000 urmeaza sa ne intre in cont pana la sfarsitul lui februarie, iar restul de un milion pe 15 iulie. O singura suparare am. Baiatul are un salariu de 130.000 de euro, desi ne intelesesem pentru 250.000. Nu s-a mai putut pentru ca au intervenit diversi intermediari care au incercat sa blocheze transferul, comunicandu-le portughezilor ca Sepsi e dispus sa vina pe un salariu mai mic la echipe din Romania. Am hotarat, impreuna cu Sabau, sa-i mai dam noi lui Sepsi niste bani din cei pe care o sa-i primim de la Benfica.
Cu Sabau cum e, ca l-au ofertat mai multe cluburi?
Tocmai si-a prelungit contractul cu noi pentru inca 2 ani, asa ca nu pleaca nicaieri. Este un om de cuvant, cel mai mare caracter pe care l-am intalnit in cei 44 de ani de cand sunt in fotbal. M-au sunat multi sa mi-l ceara. Chiar si Mircea Sandu m-a intrebat cum se lucreaza cu Nelutu Sabau, mi-a zis ca-l urmareste de ceva timp. M-a amenintat ca o sa mi-l ia intr-o zi de la Bistrita ca sa-l aduca la nationala.
A vrut sa-si faca ziar cu Dragomir si Mircea Sandu
Jean Padureanu vorbeste cu ziaristii, dar e suparat pe presa. ‘Se scrie mult dupa ureche, se vantura multe informatii false’. Cercetat de DNA in cazul transferului lui Ganea la Stuttgart, Padureanu acuza ziarele ca n-au scris faptul ca Gloria nu este in culpa. ‘Noi am primit 600.000 de dolari de la Stuttgart, nu e problema noastra ca intermediarii au luat doua milioane de dolari. Actele sunt clare, dar nimeni nu ne ia partea. Le-am propus odata lui Mircea Sandu si lui Mitica Dragomir, ca sa evitam aparitia stirilor false, sa dea fiecare conducator cate 50.000 de euro din drepturile TV si sa facem un ziar al cluburilor, sa ne spunem si noi punctul de vedere’.
Cu securistul in concediu
Ca si conducator de club, Padureanu a fost in atentia Securitatii. ‘Dupa Revolutie, am avut surpriza sa aflu ca un prieten de familie, despre care stiam ca e doctor, era de fapt si seful Securitatii pe Bistrita. Practic, el imi facea dosarul. M-a urmarit 10 ani, pana si in concediile pe care le petreceam impreuna, si nota tot: ca am 3.000 de lei salariu, ca am luat alti 3.000 in vacanta, ce mananc, cati bani cheltui… Nu am avut insa necazuri, ca nu avea cu ce sa ma prinda’, si-a reamintit Padureanu.
„La Bistrita, Ganea l-a batut doar pe Purdea”
Lui Jean Padureanu i-au trecut sute de jucatori prin curte, iar cea mai buna relatie o are cu Ionel Ganea.
‘Mi l-a recomandat antrenorul Sorin Cartu, in 1998. Mi-a zis ca-i bun, dar ca nu mai poate Craiova sa-l tina pentru ca se enerveaza repede si sare la bataie in vestiar. Cand Ganea a ajuns la Bistrita, le-am zis celorlalti jucatori sa nu-i raspunda, chiar daca Ionel se da la ei’, povesteste Padureanu.
Nervos si la antrenamente
‘Ganea se infuria din orice, chiar si atunci cand era cineva care nu-i dadea o pasa la antrenament. La noi nu l-a batut decat pe Dorel Purdea, fostul capitan al Brasovului, caruia i-a dat un pumn care l-a culcat la pamant. Dar am facut o afacere buna cu el. Ne-a costat 120.000 $, iar la Rapid l-am imprumutat pentru 250.000 $, dar cu dreptul de a-l putea rascumpara oricand pe aceeasi suma. Aici l-am lucrat pe Copos, care era incepator, dar am facut-o legal. Am primit oferta de la Stuttgart si l-am vandut imediat cu 600.000 $. De atunci am ramas in relatii excelente. Ma suna mereu sa ma intrebe de sanatate si sa-mi ureze cele bune’, conchide nea Jean.
Nea Jean era sa fie omorat de val
La 72 de ani, Padureanu e sacait de probleme la inima, de diabet si de o spondiloza cervicala, dar cea mai mare cumpana din viata a trait-o acum aproape 30 de ani. ‘Eram la mare si m-am bagat in apa imediat dupa o masa la care mancasem ca porcul. M-a lovit un val direct in burta de mi-am pierdut cunostinta. De-abia puteam sa respir. Norocul meu ca m-au vazut niste copii aflati in tabara, care erau chiar din Bistrita. Au chemat imediat un doctor care m-a scos din necaz’.