Belu şi Bitang nu au semnat însă vreun angajament cu FRG sau cu forul olimpic român privind participarea acestora la Olimpiada de la Rio, cei doi oferindu-şi suportul în pregătirea gimnastelor până la turneul de calificare din aprilie şi atât. De asemenea, staff-ul medical face muncă voluntară și, dacă nu ar fi pasiunea, ar fi plecat de mult timp!
„Nu există nimic parafat şi semnat între noi şi Belu şi Bitang. Ei s-au oferit voluntar şi nu doresc să oficializeze în nici un fel ajutorul pe care-l dau în pregătirea lotului olimpic. Noi dorim să ne ajute atât timp cât vor şi ei”, a declarat Adrian Stoica (foto), preşedintele FRG. Oficialul a completat: ”Domnul Dobrescu, secretarul general de la COSR, știe problema, ar face mai bine să tacă și să facă! Eu nu pot să le impun antrenorilor să facă un contract, unilateral. Pe de altă parte, toată lumea e plătită, rețineți, din eforturile singulare ale Federației”.
Stoica susține că în afara doctorului, detașat la lotul olimpic, ceilalți componenți ai staff-ului lotului au fost plătiți: ”Aveți o informație eliptică!”.
Întrebat dacă nu cumva această situație nu ar putea duce la lipsa unui responsabil în cazul unei nedorite necalificări la Rio, Stoica a adăugat: ”Cine va răspunde? Antrenorii, fetele nu sunt pregătite numai ale lui Belu și ale Marianei Bitang! Eu, Adrian Stoica, și ceilalți federali nu facem bârna sau paralelele!”.
Stoica a glumit amar: ”La ora când vorbesc cu dvs, bat și-n lemn, să nu se mai accidenteze cineva! Cătălina Ponor și-a reluat antrenamentele, dar e un sport de risc în orice moment! Trag și un semnal de alarmă: dacă sportivele vor concura normal la turneul preolimpic, nu există să nu ne calificăm la Olimpiadă. Dacă va fi cumva ca la Glasgow, sincopa de la Mondiale adică, riscăm serios să nu fim la Jocuri!”.
Ar fi nevoie și de un psiholog!
Din cauza faptului că nu sunt bani, nu a fost adus nici măcar un psiholog, care le-ar putut ajuta pe fete, în tentativa de a se califica la Olimpiadă, lucru care nu a fost obținut.
Antrenorii Belu si Bitang n-au putut fi contactați. Sunt în Austria cu probleme personale și se întorc vineri.
Din cauza problemelor cu asistența medicală neplătită, antrenorii au fost la Viena pe 17 februarie, cu Larisa Iordache si cu înca o sportivă, la un control medical la o clinică din Austria.
Conform unor surse din cadrul lotului care se pregătește la faza de la fostul stadion ”23 August”, ”în caz de, Doamne-Ferește, necalificare, toată lumea va arunca vina în cârca noastră, dar nimeni nu se interesează de condiții. Practic, facem muncă în folosul comunității. Noi muncim, e normal să fim plătiți, nu?”.
„Situaţia de la gimnastică este treaba federaţiei, care are o mare problemă. Un angajament verbal nu ţine loc de responsabilităţi, de obiective, de finanţare. Este excepţional că cei doi mari antrenori s-au întors la lot, dar ei trebuie să facă parte dintr-un program!”
a comentat și Ioan Dobrescu, secretar general COSR.
Echipa feminină, care a câștigat trei titluri olimpice în istorie, nu a reușit să fie între primele opt echipe la CM de la Glasgow și e nevoită să concureze la turneul de calificare de la Rio de pe 16-17 aprilie și să se claseze între primele patru din opt participante pentru a evita o premieră negativă în istoria sportului românesc.
Sandra Izbașa nu mai face parte din echipă.
Cătălina Ponor se află foarte aproape de revenirea la antrenamentele lotului de gimnastică al României. După şase săptămâni de recuperare în Las Vegas, ea a plecat la Viena, la începutul acestui an, pentru un ultim control. Operată la tendonul unui picior la 19 octombrie, la o clinică din Viena, Ponor e aptă în aces moment.
Ca o concluzie, Adrian Stoica a spus: ”Orice fel de medalie va fi să luăm în Brazilia, ar fi mulțumitor! Așa că să nu punem presiune pe Marian Drăgulescu, spre exemplu!”.
Disputa COSR – FR de Gimnastică e mai veche.
Citiți și
Scandal de proporții în gimnastică! COSR versus federația! ”Totală ignoranță!”. Revine rivalul perechii Bellu-Bitang?
Revenire de senzație în sportul românesc! Antrenorii coordonatori Octavian Bellu și Mariana Bitang se întorc în forță la lotul olimpic, ca să califice România la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016!
În perioada cât a lucrat ca antrenor al lotului Olimpic feminin de gimnastică, Mariana Bitang (53 de ani) a obținut 152 de medalii (62 de aur, 49 de argint și 41 de bronz).
Distribuția medaliilor obținute de sportivele antrenate de Mariana Bitang este următoarea:
- 19 medalii olimpice (7 de aur, 5 de argint, 7 de bronz)
- 44 medalii mondiale (18 de aur, 15 de argint, 11 de bronz)
- 36 medalii europene (seniori) (16 de aur, 10 de argint, 10 de bronz)
- 44 medalii europene (juniori) (16 de aur, 15 de argint, 10 de bronz)
- 16 medalii la Cupa Mondială (6 de aur, 6 de argint, 4 de bronz).
Pe perioada cât a fost antrenor federal al lotului olimpic feminin de gimnastică, Octavian Bellu (64 de ani) a obținut cu acesta 279 medalii (106 de aur, 86 de argint și 87 de bronz). Distribuția medaliilor a fost următoarea:
- 39 medalii olimpice (16 de aur, 9 de argint, 14 de bronz)
- 75 medalii mondiale (29 de aur, 23 de argint, 25 de bronz)
- 78 medalii europene (seniori) (28 de aur, 24 de argint, 16 de bronz)
- 61 medalii europene (juniori) (23 de aur, 22 de argint, 16 de bronz)
- 24 medalii la Cupa Mondială (10 de aur, 8 de argint, 6 de bronz)
Bellu, a fost declarat de World Record Academy ca „cel mai de succes antrenor din lume” cu un palmares de 16 medalii olimpice de aur și un total de 305 la Campionatele Mondiale, campionatele Europene și la Jocurile Olimpice. Bellu a condus echipa de gimnastică a României la câștigarea a 5 titluri mondiale și două titluri olimpice, precum și numeroase titluri individuale.
Sportivi român calificați la Rio
Natație: Robert Glinţă
Box: Mihai Nistor (a plecat de la lot!)
Gimnastică: Marian Drăgulescu
Canotaj:
Dublu rame fără cârmaci, feminin: Cristina Grigoraş și Laura Popa
Dublu rame fără cârmaci, masculin: Cristi Pîrghie şi George Palamariu
Patru rame fără cârmaci: Dragoş Aicoboae, Adrian Dămii, Marius Cozmiuc şi Andrei Gontaru
Kaiac-canoe:
Kaiac patru, 1.000 metri, masculin: Traian Neagu, Cătălin Turceag, Daniel Burciu și Petruş Gavrilă
Kaiac dublu, 500 metri, feminin: Roxana Borha (a emigrat în SUA) și Elena Meroniac
Tenis de masă: Elizabeta Samara , Daniela Dodean şi Bernadette Szocs
Lupte: Alin Alexuc Ciurariu
Haltere: patru calificați nenominali
Ciclism: românul cel mai bine clasat în clasamentul UCI
Scrimă:
Echipa feminină de spadă (3+1)
Sabie: Tiberiu Dolniceanu
Atletism:
Maraton: Marius Ionescu, Daniela Cârlan, Paula Todoran
20 km. marș: Claudia Ștef
50km. marș: Marius Cocioran
Înălțime: Mihai Donișan, Mihaela Stanciu
Triplusalt: Marian Oprea, Cristina Bujin
Greutate: Andrei Gag
Lungime: Alina Rotaru
400 m: Bianca Răzor
800 m: Florina Pierdevară
Tenis de câmp: Simona Halep, Florin Mergea, Horia Tecău.
Echipa feminină de handbal, medaliată cu bronz la Campionatul Mondial de anul trecut, încearcă să obțină biletul pentru Rio între 18 și 20 martie la Aarhus. Fetele se vor duela cu Danemarca, Muntenegru și Japonia și trebuie să se claseze pe unul dintre primele două locuri pentru a participa la sărbătoarea din august. Naționala feminină a fost ultima oară la JO în 2008, când a ocupat locul 7.
O altă echipă care se va lupta pentru un loc la JO este cea masculină de polo, care în perioada 3-10 aprilie, la Trieste, se va duela cu alte 11 naționale pentru cele trei bilete puse la bătaie.
Ca să vâslească la Rio, canoiştii Victor Mihalachi Alexandru Dumitrescu trebuie să urce pe primele două locuri la Europene.
Citiți și
Situația de la canotaj a declanșat alarma. Fetele din barca de 8+1, mesaj tulburător pentru actualele componente ale echipei.
După 60 de ani, riscăm să nu avem reprezentant la Rio. Alin, adio Rio!
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!