Astfel, din 2021, doar campioana va juca în Liga Campionilor, însă din turul I preliminar, în timp ce câștigătoarea Cupei României și formațiile clasate pe locurile 2 și 3 vor fi în urnele Europa Conference League, a treia competiție intercluburi de pe continent, nu în Liga Europa, ca până acum.
Motivul îl reprezintă punctajul foarte slab înregistrat de echipele noastre în Europa, în prezent România fiind pe locul 30 în clasamentul coeficienților.
Asta în condițiile în care în preliminariile Ligii Europa vor fi admise doar echipele din țările care sunt pe primele 15 locuri în acest top.
“S-a întins pelteaua. UEFA ne-a pus niște filtre aproape imposibil de trecut. Ni se interzice dreptul la marea performanță”, a declarat, pentru Libertatea, Mircea Pascu.
În vârstă de 84 de ani, fostul președinte al FRF (februarie-august 1990) a continuat: “E anormal ce se întâmplă. Avem deja o elită fotbalistică, iar acum se dorește ca această elită să ajungă la un nivel și mai înalt. Asta în timp ce restul «clasei» este condamnat să participe în competiții din ce în ce mai slabe”.
Aflat în structurile UEFA din 1984, Mircea Pascu este membru de onoare pe viață al forului fotbalistic continental. Din această calitate, Pascu spune că singura soluție de evitare a unei catastofe în timp pentru fotbalul nostru și nu numai o reprezintă unirea tuturor membrilor “mici” din forul continental.
“UEFA nu este reprezentată doar de cele 10-12 persoane interesate să aibă supercompetiții europene, ci de 53 de membri afiliați. Trebuie să se nască urgent o majoritate, formată din reprezentanții tuturor țărilor care sunt dezavantajate, care să pună piciorul în prag.
E o situație de criză, nu numai noi avem de pierdut, ci multe țări din Europa. Dacă nu se vor lua urgent măsuri, o vom lua pe topogan în jos, iar regresul fotbalului nostru va fi irevesibil”, a conchis omul care a activat o viață în fotbal ca oficial al FRF și al cluburilor Jiul, Corvinul, Rapid și Poli Timișoara.
“Facem parte dintre țările care pot avea rezultate și acum în cupele europene, dar, din păcate, suntem lăsați pe dinafară. Nu mai suntem primiți la masa bogaților, acolo unde se împart banii” – Mircea Pascu, membru de onoare UEFA pe viață
Revolta lui Gigă Hagi
Din România singura voce care s-a ridicat împotriva deciziilor UEFA a fost cea a lui Gică Hagi, 54 de ani. Fostul mare internațional român, în prezent manager tehnic la FC Viitorul, a criticat vehement, în mai multe rânduri, faptul că forul fotbalistic european ne scoate de la masa bogaților, pentru a ne “arunca” în competiții fotbalistice de rangul trei în Europa.
“România e o ţară bogată, e a şaptea în Europa ca populaţie, dar pe noi nu ne lasă să jucăm în Liga Campionilor. La UEFA scrie fair-play pe uşă, dar de ce ne trimit în lumea a treia a fotbalului? Ne-au făcut din pix şi jucăm trei tururi preliminare în Liga Campionilor. Nu se poate! Iar alte ţări au câte patru-cinci echipe. Păi, pe noi de ce ne aruncaţi afară? De ce nu ne primiţi? Nu e drept, nu e corect sub nici o formă”, a răbufnit, în mai 2019, Gică Hagi.