La Seul, în cursul unei ședințe a Comitetului Executiv, programată miercuri, urmată de un Consiliu al fondatorilor, care va avea loc joi, „jandarmul” mondial al luptei antidoping va pune Rusia în centrul dezbaterilor, la doi ani după primele dezvăluiri referitoare la un sistem de dopaj cu legături la nivelul autorităților și serviciilor secrete.
AMA, care așteaptă în continuare o recunoaștere clară de către Moscova a concluziilor raportului pe care l-a comandat juristului canadian Richard McLaren, a accentuat presiunea. Agenția a afirmat, vineri, că se află în posesia unei baze de date care conține detalii ale controalelor realizate între 2012 și 2015 la laboratorul de la Moscova.
Aceste elemente ar putea aduce mai multă lumină în privința activității acestui laborator și ar putea confirma unul dintre punctele cheie ale raportului McLaren, referitor la „dispariția” controalelor pozitive sau „albirea” acestora, la ordinul Ministerului rus al Sportului, înainte de a fi înregistrate în bazele de date ale AMA.
Mai multe informații pe această temă ar putea fi oferite în fața Comitetului Executiv al al Consiliului fondatorilor, însă președintele AMA a avertizat deja Moscova că „autoritățile ruse trebuie să recunoască în mod public ceea ce s-a petrecut” pentru ca astfel să poată fi „reconstruită încrederea publicului în sportul rus”.
În acest context, Consiliul fondatorilor, care regrupează mișcarea olimpică și guvernele, urmează să facă joi o analiză a activității Agenției ruse antidoping (RUSADA), pe care AMA a declarat-o „neconform㔑 în noiembrie 2015, când a izbucnit scandalul.
O revenire la conformitate față de Codul mondial antidoping este încă departe de a fi realizată. Desigur, noua RUSADA a îndeplinit anumite criterii de independență solicitate de AMA, în cadrul unei „foi de parcurs” specifice, fiind totodată autorizată de efectueze din nou controale antidoping, în iunie, sub tutela unor experți și a agenției britanice antidoping UKAD.
Rusia a ratat deja două competiții mari din cauza dopajului
Însă, pe lângă faptul că Moscova refuză, în continuare, să recunoască faptul că sistemul de dopaj a fost instituțional, cu ordine venite de sus, AMA așteaptă de asemenea să aibă acces la laboratorul de la Moscova și la eșantioanele acestuia.
Conform unei surse din cadrul AMA, comitetul agenției însărcinat să facă recomandări RUSADA „este într-o linie de statu quo”. Un lucru care nu pare a fi bun augur pentru Moscova, în condițiile în care Comitetul Internațional Olimpic, care așteaptă rezultatele celor două comisii interne, nu s-a pronunțat încă dacă Rusia va fi binevenită la PyeonChang în luna februarie, adaugă AFP în comentariul său.
În așteptarea deciziei sale, care ar urma să fie anunțată în decembrie, CIO a pronunțat primele sancțiuni legate de Jocurile de iarnă de la Soci, din 2014, suspendând pe viață șase fondiști ruși. Totodată, cinci medalii au fost retrase din cele 33 câștigate la competiția de pe țărmul Mării Negre, unde Rusia s-a clasat pe primul loc în ierarhia pe națiuni.
Scandalul izbucnit în urmă cu doi ani a privat Rusia de participarea la Jocurile Olimpice 2016 de la Rio, precum și de la Campionatele Mondiale de atletism de la Londra (2017). O excludere de la PyeongChang ar constitui o „umilință” și ar face „foarte mult rău mișcării olimpice”, a avertizat președintele Rusiei, Vladimir Putin.