1. Taie din meniu grasimile si carbohidratii
Un meniu zilnic sarac in grasimi va tine la distanta bolile de inima, cancerul de colon si cancerul mamar. Trebuie sa renunti la paste fainoase, paine, produse de patiserie si cofetarie, ciocolata si bomboane, cartofi prajiti si snack-uri, toate bogate in grasimi si carbohidrati. Opteaza in schimb pentru o dieta naturala, cu carne (nu in exces insa si mai mult de pui, vita, peste, nu porc), legume si fructe.
2. Evita drogurile,
tigarile & alcoolul
Chimicalele din fumul de tigara pot duce la cancer, la boli de inima instalate prematur si la afectiuni ale plamanilor. Cea mai buna modalitate de a evita fumatul este sa nu te apuci niciodata, dar daca ai facut-o, incearca sa te lasi cat mai repede. Desi sunt folosite ca modalitati de reducere a stresului, tigarile, alcoolul si drogurile nu ne rezolva problemele, ci doar ni le amana sau ne ajuta sa ne detasam de ele. In plus, ne ataca organismul, duc la dependenta si ne afecteaza sistemul imunitar.
3. Bea lapte sau ia calciu
Daca nu bei trei pahare cu lapte pe zi e foarte posibil sa ai deficit de calciu in organism, adica sa-ti lipseasca exact substanta de care ai nevoie pentru niste oase sanatoase. Daca nu-ti place laptele, trebuie sa iei suplimente de calciu sau sa bei sucuri ce au calciu in compozitie. Doza de calciu indicata este de 1.000 mg/zi (1.200 mg/zi in cazul femeilor gravide, care alapteaza sau se afla la menopauza). Evita bauturile carbogazoase, caci se numara printre factorii ce favorizeaza subtierea oaselor si instalarea osteoporozei.
4. Fii activ(a)
Miscarea zilnica – alergarea usoara, fitness-ul, gimnastica aerobica, inotul etc. – ne mentine oasele sanatoase, masa musculara in perfecta forma si o greutate constanta, ferindu-ne de obezitate (despre care se stie ca genereaza o multime de afectiuni, unele chiar mortale). Prin miscare se elibereaza si endorfinele (substante chimice secretate de creier), care reduc stresul si induc o stare de bine.
5. Poarta
centura cand esti la volan
Chiar daca esti un sofer prudent, gandeste-te ca nu poti controla felul in care se comporta partenerii tai de trafic si nici nu poti sa prevezi impactul cu un alt automobil. Centura iti poate salva viata cand te afli la volan.
6. Distreaza-te
Stresul iti poate afecta sanatatea, asa ca trebuie, din cand in cand, sa lasi grijile deoparte si sa te bucuri de viata, sa te distrezi asa cum vrei: o intalnire cu prietenii, vizionarea unui film, o excursie la munte sau o seara la discoteca. Sistemul imunitar functioneaza mai bine si esti mai putin predispus bolilor cardiace daca reduci stresul zilnic prin activitati recreative.
7. Foloseste creme cu protectie UV
Expunerea la soare, mai ales in orele critice (la pranz) si in perioade cand au loc explozii solare, poate duce la imbatranirea pielii, la patarea ei si, ce e mai grav, la cancerul de piele. Limiteaza-ti iesirile – mai ales vara – intre 12.00 – 14.00 si foloseste creme cu protectie UV daca munca pe care o depui se desfasoara in aer liber intre aceste ore.
8. Fa-ti un control
medical o data pe an
Mai bine previi, decat tratezi. Asta iti va spune orice doctor. Asa ca nu trebuie sa te consideri nici deplasat, nici ipohondru daca ii ceri medicului de familie sa te examineze si sa-ti faca analize amanuntite o data pe an.
9. Fa sex protejat
Bolile cu transmitere sexuala (herpesul genital, gonoreea, sifilisul, hepatita B, HIV etc.) pot fi prevenite. Trebuie sa folosesti intotdeauna prezervativul si sa incerci sa reduci numarul partenerilor sexuali.
10. Examineaza-ti
sanii o data pe luna
Cancerul de san descoperit in fa-
za incipienta poate fi tratat, asa ca femeile trebuie sa-si examineze sa-
nii o data pe luna pentru a detecta
eventualii noduli. Pentru orice
“denivelare” a tesutului mamar
trebuie facuta o consultatie la
medic, nodulii urmand sa fie
analizati pentru a determina na-
tura lor: benigna sau maligna.
Consiliere gratuita impotriva caderii parului
In toata lumea, peste 30% din femei si barbati sufera de o forma de cadere a parului, problema care o data cu varsta se agraveaza. Dincolo de aspectul inestetic, caderea masiva a parului trebuie privita ca o problema de sanatate si tratata ca atare. Inainte de a intra in panica, trebuie sa nu uitam ca de cele mai multe ori caderea parului are cauze ce au partial sau total rezolvare. Pentru cei care doresc un raspuns la aceasta problema exista o posibilitate in aceasta luna. O echipa de medici dermatologi va sta la dispozitia publicului larg intr-un program de consiliere medicala initiata de farmaciile Help-Net. In toate aceste farmacii, timp de 3 ore pe zi, intre orele 17.00-20.00 in timpul saptamanii si 11.00-14.00 sambata, cei care doresc au avea acces gratuit la sfaturile unui dermatolog. Mai multe detalii pot fi obtinute la linia verde 0800.833.003 (telefon gratuit) sau pe www.helpnet.ro.