”Salutul pe care îl acordă Biserica femeii este «Bucură-te!»”
”Trăim într-o lume care acuză Biserica deseori de misoginism, de neatenție la femei și, totuși, Biserica a repictat, în repetate rânduri, pe tot ceea ce înseamnă cupolă de altar și pe iconostas o femeie ce ține în brațe un copil.
Salutul Bisericii pentru femei, în ziua de Buna Vestire și nu numai, este «Bucură-te!».
Chiar dacă uităm câteodată să vă spunem că vă sărutăm mâna, ca mamă, ca soție, ca soră, ca fiică, uităm să vă îmbrățișăm de fiecare dată când vă este greu, Biserica vă poartă în rugăciuni și vă spune tot timpul: «Bucură-te!» Acesta este, de fapt, salutul pe care astăzi îndrăznesc să-l dau către toți cei care cred în Hristos și către cei care nu cred în Hristos.
Să ne bucurăm toți că astăzi, de Buna Vestire, în pântecele Fecioarei Maria se așază Dumnezeu, se întrupează Hristos spre mântuirea tuturor, cu bunele și relele noastre, dar, mai cu seamă, cu această nădejde nesfruntată că Hrisos este în mijlocul nostru, născându-se prin cuvânt în pântecele Fecioarei.
Cu alte cuvinte, este ziua lui «Bucură-te!», și nimic nu ne oprește să ne bucurăm”, spune părintele Constantin Necula.
Expoziţia de icoane româneşti şi de fotografie „Lumină din lumină”
Evenimentele din Toscana debutează sâmbătă, cu vernisarea expoziţiei de icoane româneşti şi de fotografie intitulată ”Lumină din lumină”, cu lansarea volumului ”Chipul slavei tale celei negrăite” şi cu conferinţa ”Icoana: darul unităţii”, susţinută de preotul conferențiar universitar doctor Constantin Necula.
Părintele Constantin Necula spune, pentru Libertatea, că evenimentul va avea loc în bazilica franciscană „Santa Croce” din Florenţa şi este organizat în comun de preoţii români romano-catolici şi ortodocşi care slujesc în această regiune.
”Lumină din lumină”, prima expoziţie de icoane bizantine din România găzduită de bazilica „Santa Croce”, aduce laolaltă atât icoanele puse la dispoziţie de Roman Art Gallery din oraşul Roman, județul Neamţ, şi fotografii realizate de Daniel Olariu în timpul Sfintelor Liturghii oficiate în comunităţile ortodoxe româneşti din Toscana.
Expoziţia care se deschide sâmbătă durează până în 15 aprilie. Tot cu acest prilej va fi lansat și volumul „Chipul slavei tale celei negrăite”, apărut în 2018, la Editura Citta di Vita, care este semnat de preotul Constantin Necula, profesor la Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, şi preotul romano-catolic Eugen Răchiteanu, director al Editurii Citta di Vita. Cartea va fi prezentată de ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, Liviu-Petru Zăpîrţan, preotul Paolo Bocci – rectorul bazilicii „Santa Croce”, Irene Sanesi – preşedintele „Opera di Santa Croce”, Eugenio Giani – preşedintele Consiliului Regional al Toscanei, preotul Constantin Necula şi fotograful Daniel Olariu.
Evenimentele cultural-religioase se desfăşoară sub patronajul Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun, al Ambasadei României în Italia, al Consiliului Regional din Toscana și al Primăriei din Florenţa (Comune di Firenze – Q1 Centro Storico).
Buna Vestire, una din cele mai vechi sărbători dedicate Maicii Domnului
Buna Vestire, una din cele mai vechi sărbători dedicate Maicii Domnului, este serbată întotdeauna în 25 martie, cu nouă luni înainte de Nașterea Mântuitorului.
Potrivit Evanghelistului Luca, Arhanghelul Gavriil a fost trimis la Fecioara Maria, care era logodită cu dreptul Iosif, din seminţia lui Iuda, în Nazaretul Galileii, pentru a-i vesti Întruparea Fiului lui Dumnezeu. Felul în care arhanghelul îi vesteşte acest lucru este inedit. Mai întâi, o întâmpină pe Fecioara Maria prin cuvintele: „Bucură-te ceea ce eşti plină de har! Domnul este cu tine, binecuvântată eşti tu între femei!” Deşi fericită de arhanghel, Maica Domnului se miră și cere explicaţii: „Cum va fi aceasta de vreme ce eu nu ştiu de bărbat?”. Atunci i se descoperă faptul că zămislirea va fi prin pogorârea Duhului Sfânt. În urma acestui dialog, Maica Domnului se supune alegerii divine, rostind: „Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!”
Atât la catolici, cât și la ortodocși se spune că Buna Vestire a avut loc în Nazaret, dar locurile exacte sunt diferite. La catolici, locul este marcat de Bazilica Bunei Vestiri, iar la ortocși, de Biserica ortodoxă-greacă a Bunei Vestiri.
Citește și:
Când începe Postul Paștelui 2018. Ce nu ai voie să faci în cel mai aspru post
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!