Apelul numit „Declarația de la Kiev” a fost creat prin intermediul aplicațiilor criptate și față în față în adăposturile subterane.
Printre semnatari se numără Grupul Ucrainean Helsinki pentru Drepturile Omului, Come Back Alive, Ukraine Crisis Media Center și Womens Perspectives, care spun că lumea trebuie să acționeze acum înainte ca rușii să preia puterea.
Declarația aceasta arată că societatea civilă ucraineană încă funcționează, sprijinindu-și în mare măsură guvernul și încercând să îndemne Occidentul să mențină sprijinul.
Cele șase cereri umanitare includ:
- zone sigure pentru refugiați în interiorul țării;
- furnizarea de rachete antitanc;
- sancțiuni care includ interzicerea comerțului cu energie cu Rusia;
- o reprimare mai rapidă a bogăției oligarhilor ruși din străinătate, inclusiv retragerea vizelor de familie;
- combustibil, suport logistic și echipamente medicale de urgență, cum ar fi spitale de campanie, clinici mobile și provizii pentru traumatologie.
- furnizarea de tehnologie și sprijin grupurilor pentru drepturile omului, care înregistrează crimele de război ale lui Putin.
Astfel de „zone sigure” sau „tampon” au mai fost înființate în trecut, în contextul unor conflicte armate, în nord-estul Siriei, în 2019, în urma unui acord între Turcia și Rusia. O altă astfel de zonă, a fost declarată de Marea Britanie, Franța și SUA, în Irak, pentru a proteja minoritatea kurdă după Războiul din Golf, din 1991, în două zone interzise raidurilor aeriene, în nord și sud.
O zonă de siguranță impusă în Ucraina ar necesita putere aeriană, lucru care până acum a fost exclus de liderii NATO, deoarece ar atrage Alianța în conflict direct cu rușii.
Societatea civilă ucraineană, apel disperat pentru Occident
„Emitem această declarație în numele femeilor și bărbaților ucraineni care se unesc pentru a lupta pentru libertatea și libertățile lor. În acest moment, nu este prea târziu să tragem o linie în nisip, aici, în Ucraina, mai degrabă decât prin centrul Europei, ceea ce se va întâmpla dacă eșuăm”, a declarat Lyubov Maksymovych, președinta Women`s Perspective.
Lyubov Maksymovych a mai adăugat că declarația de la Kiev „este ce mai importantă declarație semnată vreodată” de către ea și că dacă nu i se răspunde, „ar putea fi și ultima”.
Oleksandr Pavlichenko, directorul executiv al Grupului Ucrainean Helsinki pentru Drepturile Omului, a declarat:
„Vladimir Putin și oamenii săi cred că sunt mai presus de lege, că pot scăpa cu această vărsare de sânge pentru că lumea are nevoie de gazul și petrolul lor. Trebuie să le demonstrăm contrariul. Trebuie să arătăm adevărul. Trebuie să-i tragem la răspundere, în instanță”
Invazia Ucrainei de către Rusia continuă pentru a cincea zi la rând, cu explozii în Harkov și Kiev.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia