Cum să dea banii, în plic sau în ziar? Aceasta pare a fi dilema elevilor clasei a XII-a, care nu s-au omorât prea tare cu învăţatul, dar vor să aibă o diplomă de absolvire. Reporterii Libertăţii s-au infiltrat, zilele trecute, în grupurile de liceeni de la câteva instituţii de învăţământ din Capitală, încercând să afle cât mai costă anul acesta promovarea examenului de bacalaureat. Faţă de alţi ani, când puştii nu se sfiau să declare în gura mare câţi bani dau pentru “protocol”, cum este denumită această şpagă mascată, ba chiar se făleau cu asta, acum liceenii sunt reticenţi, mai ales când au în faţă nişte necunoscuţi. Şi totuşi, au vorbit.
Fie că au recunoscut făţiş că ei înşişi vor scoate sume importante din buzunar, fie că ştiu ce vor alţi colegi de-ai lor să facă, nimeni nu a fost luat prin surprindere de întrebările noastre. Totuşi, pentru a nu le crea probleme la examen, am ales să le protejăm identitatea. Planul a fost pe cât de simplu, pe atât de eficient. Ne-am dat drept nişte persoane care dau pentru a treia oară Bac-ul şi, ca să fim siguri de reuşită, vrem să ştim cu ce sume de bani trebuie să venim la noi. “Dacă nu bagă camere de luat vederi, mai aveţi o şansă, altfel nici noi nu suntem siguri”, ne-a spus Mircea, un elev de la Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau” din Bucureşti.
Banii se dau în plic sau înfăşuraţi într-un ziar
“La mine e mai complicat, eu trebuie să fiu sigur că iau anul ăsta şi mă costă 400 de euro. Vorbesc cu un profesor care ştie cu cine trebuie să mă pună în legătură şi se rezolvă. Aşa a fost an de an aici”, ne-a explicat băiatul. Pentru un alt liceean, care se pregăteşte să dea Bac-ul, lucrurile par şi mai simple. “Nu ştiu dacă o să dau bani pentru toate materiile pentru că am mai şi învăţat. Dar am auzit că este 100 de lei de probă, iar banii se dau în plic sau în ziar”, ne spune băiatul. “Cum adică în ziar?”, întrebăm noi curioşi. “«Domn profesor, vreţi să citiţi ziarul?», îl întrebi după ce ai băgat suma necesară acolo. Dacă îl ia, e clar că ia şi banii”, spune sigur pe el Radu. După ce am făcut turul câtorva licee din Capitală, am întocmit o listă a sumelor ce se plătesc în diverse instituţii pentru Bac.
Şi în alte oraşe se dau bani pentru examenul final
Brăila – 500 de lei
Fiul Mariei învaţă la Liceul “Constantin Brâncoveanu”, de la marginea oraşului Brăila. Femeia spune că băiatul ei a fost printre codaşii clasei, iar acum, înainte de Bac, a decis să facă ceva pentru copilul ei. “Am dat la şcoală 500 de lei pentru ca băiatul să primească diploma de bacalaureat fără mari probleme”, ne spune Maria, care nu regretă banii. Ea adaugă că la ora actuală alţii fac nereguli şi mai mari şi nu li se întâmplă nimic.
Suceava – 200 de lei
Elevii suceveni au vorbit pe internet despre sumele care vor ajunge în buzunarele profesorilor supraveghetori. Astfel, banii cu care vor contribui la protocolul pentru Bac variază între 100 şi 200 de lei de persoană. “Li se asigură «o măslină» şi o apă plată profesorilor. Nu-i mituieşte nimeni, este vorba despre o bună creştere”, a comentat o mamă, membră a comitetului de părinţi de la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” din Suceava.
Ploieşti – 100 de lei
“Dacă eşti repartizat într-o clasă aproape de cancelarie, nu prea poţi să te mişti. Pot veni controale şi nu ştii când se deschide uşa. Trebuie să ai pe cineva să ţină «de şase» şi aceluia îi dai ceva. Măcar 100 de lei…”, spune unul dintre elevii Liceului “Nichita Stănescu” din Ploieşti. “La început ni s-a spus că trebuie să dăm 50 de lei pentru protocol, apoi s-a majorat suma la 100 de lei”, ne-a povestit şi părintele acestuia.
Botoşani – 250 de lei
“Am băiatul la Liceul «A.T. Laurian ». În comitetul de părinţi s-a decis să se strângă câte 400 de lei de copil, dar unii nu au avut bani. Până la urmă, au rămas 250 de lei, bani pe care îi dăm pentru protocol, deşi nu ştiu exact ce înseamnă asta. Toţi părinţii cotizează, aşa că dăm şi noi. Eu oricum îi plătesc meditaţii copilului din clasa a zecea şi sunt sigur că va fi mai mult meritul lui la bacalaureat”, a spus M.M., de 48 de ani, din Botoşani.
Cluj – 550 de euro
Alin C. este în ultimul an la un liceu din Cluj Napoca cu profil vocaţional. El împreună cu alţi 3 colegi au dat bani pentru bacalaureat. “Am dat 550 de euro pentru note mai mari de 8,50. A fost o procedură destul de uşoară. Se ştia în liceu că doamna profesoară ne va ajuta. Am căzut de acord cu ea ca banii să îi dăm în două tranşe: 300 de euro în primul semestru şi 250 de euro în al doilea”, povesteşte el.
Ministrul Andronescu interzice strângerea protocoalelor
Ecaterina Andronescu (foto), ministrul educaţiei, a anunţat în urmă cu câteva zile că toţi profesorii care vor fi depistaţi că strâng bani de la elevi pentru protocol la examenul de bacalaureat vor fi sancţionaţi. “O să trimitem un control în şcoli şi o să-i sancţionăm fără nic un fel de rezerve pe profesorii care se implică în astfel de demersuri, pentru că fac o imagine teribil de negativă sistemului de învăţământ . Există un ordin de ministru care le interzice să facă acest lucru”, a afirmat Andronescu. Ministrul a mai declarat că a cerut inspectoratelor şcolare şi reprezentanţilor ministeriali să verifice în toate şcolile din România dacă pentru examenul de bacalaureat s-au strâns bani pentru protocol. De asemenea, în încercarea de a preîntâmpina copiatul, Andronescu a cerut ca în fiecare centru de examen să fie montate camere video.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!