mai putin de 330.000 metri patrati si adaposteste sculpturi din lemn de stejar, mahon, fag, covoare tesute manual, tablouri si alte opere de arta, ca sa nu mai vorbim de mobilierul din „dotare” sau de aparatura electronica de mii de miliarde din incinta. Ar fi o tragedie, in aceste conditii, ca soareci sau sobolani, molii ori gandaci sa-si faca de cap prin institutie, stricand tot ce le iese in cale.
Pentru a tine in frau o posibila invazie, administratorii Camerei se ingrijesc ca deratizarea si dezinsectia sa fie facute cu cele mai bune produse. Deratizarea se face, potrivit unor surse din Parlament, o data pe an. Dupa ce isi termina treaba, firma care s-a ocupat cu deratizarea lasa directiei de administratie o cantitate de graunte contra soarecilor, pentru a se putea interveni ori de cate ori apare o sesizare ca a fost vazuta o rozatoare. „Se intampla foarte rar sa primim asemenea sesizari. Este totusi posibil sa mai fie soareci la jonctiunea dintre spatiile in constructie si cele terminate”, spun sursele, care-si exprima increderea ca, o data definitivate toate spatiile din Parlament, rozatoarele vor fi doar o amintire.
Cladirea este pazita si impotriva moliilor, gandacilor si chiar impotriva mustelor si tantarilor. Pentru ca institutia nu poate fi inchisa pentru a se face dezinsectie specifica fiecarui tip de insecta in parte, solutia care se aplica pentru uciderea ganganiilor trebuie sa acopere un spectru larg de specii. „Solutia aleasa trebuie sa nu pateze, sa nu aiba miros intepator si sa omoare gandaci, molii, tantari, muste si paianjeni, adica tot ce ar putea produce stricaciuni in Parlament”, spun sursele. „Operatiunea” se desfasoara de regula in vacantele parlamentare, pentru ca nu cumva mirosul, cat de slab ar fi, sa-i deranjeze pe alesi din treaba.
Sursele citate spun ca cele doua operatiuni nu costa mai mult de 500 milioane lei anual.
Dovada ca treaba chiar se face este un biet soricel care a iesit, pe la sfarsitul sesiunii parlamentare, din cuibul sau doar pentru a-si da obstescul sfarsit (provocat de grauntele toxice plasate in locuri strategice) in vazul ziaristilor.
intretinerea Palatului Parlamentului costa sute de miliarde de lei anual. Din acesti bani, cea mai mare parte sunt cheltuiti pentru incalzit, iluminat, apa, canal, salubritate. Nici cheltuielile pentru curatenie nu sunt de neglijat, avand in vedere ca e vorba de sute de metri care sunt „smotruiti” sistematic. Numai in primele luni ale anului s-a cheltuit aproape un miliard pe materialele de curatat, care contribuie si ele in mare masura la asigurarea celor mai bune conditii pentru desfasurarea activitatilor parlamantare.