Un spalat la 3 luni, nu mai des!
FALS. Toate sampoanele de uz veterinar au formule care nu modifica pH-ul pielii animalelor si nu degreseaza pielea decat atat cat este nevoie, deci nu au nici un fel de contraindicatii. Animalele sanatoase, fara probleme dermatologice, se spala cu sampon obisnuit (de uz general), o data pe saptamana sau mai rar, in functie de necesitati: cand ploua si e noroi, cainele se murdareste mai mult; un mascul ‘pasionat’ de roti se freaca de ele ca sa le marcheze; un pui zapacit sau un adult de talie mica se murdareste oricand mai usor. Putin probabil sa fie nevoie sa ii speli zilnic, dar daca e cazul, fa-o fara grija!
Vara pui furtunul pe el si gata baia!
FALS. Nu pune furtunul pe bietul caine! Chiar daca este de talie mare, nu ii va face deloc o impresie placuta. Din contra, forta jetului de apa il poate speria si il va face recalcitrant la viitoarele experiente de acelasi gen. Si, oricum, daca nu folosesti sampon, aia nu este baie! In plus, nu il spala cu apa rece, mai ales in aer liber, pe temperaturi inalte, pentru ca exista un risc ridicat de soc termic si moarte subita! In acelasi timp, apa fierbinte ii poate provoca arsuri, plus o spaima pe care n-o va uita toata viata.
Sampoanele ii pot afecta pielea
FALS. Sampoanele de uz general sunt foarte diversificate azi, la fel ca si cele de uz uman: exista sampoane pentru anumite tipuri de blana si pentru anumite culori de blana, sampoane cu parfumuri diferite sau fara parfum, sampoane cu balsam (2 in 1) si balsam separat de sampon (se aplica prin masaj usor, dupa samponare si clatire; are rol emolient, hraneste si fortifica pielea si firul de par).
Samponul pentru copii e foarte bun
FALS. Cum am mai spus, sampoanele de uz veterinar au formule perfect adaptate tipului de piele al animalelor, pH-ului lor. Sampoanele pentru copii, oricat de ‘blande’ ar fi, tot nu sunt adecvate pentru animalele de companie.
„Baia uscata” se poate face mai des
FALS. Singura deosebire dintre ‘baia uscata’ si baia… uda consta in nefolosirea apei. Sampoanele uscate (sub forma de spuma sau pudra) au aceleasi formule ca si sampoanele lichide, deci nu reprezinta o alternativa la baia clasica decat pentru animalele care risca sa raceasca dupa ‘scalda’ (puii care nu si-au terminat vaccinarile, adultii in convalescenta) si pentru cele care au suferit de curand o operatie. Cum se face baia uscata: samponul uscat se aplica prin masaj, pe pielea uscata, apoi aceasta se sterge bine cu un prosop, pentru a inlatura excesul de sampon, se perie energic si… gata!
Pudra de talc poate inlocui samponul
FALS. Pudra de talc nu curata mizeria din blana, asa cum face un sampon. Ea doar ajuta firele de par sa stea rasfirate, mai ales la rasele care au fir moale si subtire sau subpar si, prin urmare, blana se impasleste (vorbim despre Husky, Malamut, Bichon, Chow-chow, Ogar afgan etc.). Dupa baie si dupa ce l-ai uscat foarte bine, se aplica pudra de talc, apoi se piaptana blana in sens invers cresterii firului de par. Atentie: pudra de talc trebuie sa ajunga la baza firului de par; daca ramane doar pe varfuri, firele se incurca.
Samponul antiparazitar il apara de purici si capuse
ADEVARAT & FALS. Cainele cu piele sanatoasa se spala cu sampon antiparazitar doar atunci cand are purici si/sau capuse. Ce rol are acest tip de sampon? Calmeaza pielea iritata de paraziti si omoara parazitii adulti. Efectul lui dureaza doua-trei zile, dupa care animalutul e din nou ‘luat cu asalt’ de purici si capuse, ca sa nu mai vorbim despre ouale lor ramase in blana… Asadar, o infestare serioasa cu paraziti externi se rezolva prin deparazitare externa (cu produse gen Frontline, Advantix, Fiprex etc.). Li se poate face baie pe termen lung cu acest tip de sampon si animalelor cu alte probleme de piele. De exemplu, pielea cu micoza poate fi spalata saptamanal, pentru ca substantele din sampon trateaza afectiunile produse de ciuperci, reduc dezvoltarea ciupercilor si stopeaza pruritul (senzatia de mancarime).
4 sfaturi menite sa-ti usureze munca
1 Invata-l cu baia de mic, altfel vei avea probleme tot mai mari, pe masura ce i se dezvolta personalitatea si prinde tot mai multa ura fata de acest ritual.
2 Foloseste servetele umede pentru pui si pentru adultii care au suferit recent o interventie chirurgicala si nu au voie sa faca baie. Servetelele umede se gasesc si in varianta antialergica.
3 Spala-l numai seara: indiferent de anotimp si de temperatura de afara, cainele de apartament face baie doar inainte de culcare.
4 Nu il tine in curent dupa baie, nici direct pe suprafete reci (gresie, piatra etc.), indiferent ca este vorba despre un caine de apartament sau de unul care sta afara.
Articol preluat din revista ‘Lumea femeilor’