Mergi direct la conținut »
ALDE, reacţie dură la referendumul pe Justiţie: "Suntem împotrivă ca domnul Iohannis să ne ia pe toţi de fraieri. Referendumul va afecta grav alegerile pentru PE"
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > ALDE, reacţie dură la referendumul pe Justiţie: "Suntem împotrivă ca domnul Iohannis să ne ia pe toţi de fraieri. Referendumul va afecta grav alegerile pentru PE"

ALDE, reacţie dură la referendumul pe Justiţie: „Suntem împotrivă ca domnul Iohannis să ne ia pe toţi de fraieri. Referendumul va afecta grav alegerile pentru PE”

ALDE a reacţionat dur, joi, după anunţul privind întrebările care vor fi puse la referendumul din 26 mai, pe tema justiţiei. Partidul lui Călin Popescu Tăriceanu consideră că referendumul din 26 mai va afecta grav alegerile pentru Parlamentul European, iar întrebările referendumului vizează trei problematici distincte, dintre care două sunt "înghesuite, şmechereşte, într-o singură întrebare".

De Valentina Postelnicu,

„Nu avem nimic împotriva consultării românilor prin referendum. Suntem împotrivă ca domnul Iohannis să ne ia pe toţi de fraieri. Referendumul preşedintelui va afecta grav alegerile pentru Parlamentul European – cele mai importante din istoria UE – şi va produce dispute de nedescris la nivelul societăţii prin felul vag şi inabil – ca să nu spunem mai mult – în care sunt înfăţişate alegătorilor problemele abordate. (…) În primul rând, avem de-a face nu cu două, ci cu trei problematici distincte, două fiind înghesuite, şmechereşte, într-o singură întrebare. Cum ar trebui să procedeze cetăţenii care sunt de acord, să zicem, cu interzicerea OUG pe Justiţie, dar nu şi cu extinderea dreptului de a ataca OUG-urile?”, se arată într-un mesaj postat, joi, pe pagina de Facebook a ALDE.

Potrivit ALDE, „distincţia e imposibilă, pentru că Iohannis recurge la o practică interzisă de Comisia de la Veneţia în ce priveşte bunele practici în materie de referendumuri”.

„Comisia avertizează, astfel, asupra necesarei unităţi de formă a întrebării: aceeaşi întrebare nu trebuie să combine o propunere de amendament redactată în termeni specifici cu o propunere formulată general sau cu o chestiune de principiu. Or, a doua întrebare exact asta face, sărind de la o primă parte extrem de concretă la o a doua difuză, nefiind clar care ar trebui să fie instituţiile ce ar căpăta drept de contestare a OUG-urilor şi nici dacă e vorba doar de contestarea OUG-urilor pe teme de justiţie ori a oricărei OUG? De asemenea, Comisia mai recomandă unitate de conţinut, astfel încât să se garanteze libertatea de vot a alegătorului, care nu trebuie chemat să accepte sau să respingă în bloc dispoziţii fără legătură între ele. Din nou, o recomandare pe care a doua întrebare prezidenţială o încalcă grosolan”, se menţionează în mesajul ALDE.

Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”
Recomandări

Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”

 

Referindu-se la interzicerea graţierilor şi a amnistierii persoanelor condamnate pentru corupţie, ALDE arată că prin acest aspect „s-ar putea crea o problemă delicată în cazul în care o asemenea persoană s-ar confrunta cu situaţii excepţionale, cum ar fi o boală gravă în stadiu terminal, copii rămaşi fără sprijin etc, ceea ce contrazice însăşi raţiunea de a exista a procedurii de iertare, aşa cum a fost ea reglementată din cele mai vechi timpuri”.

„Ar însemna, de asemenea, o ierarhizare stranie a infracţiunilor, punând actele de corupţie deasupra crimei, spre exemplu, care ar putea face, pe mai departe, obiectul graţierii”, se mai arată în mesaj.

ALDE aminteşte că Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că fiind două întrebări, vor fi două buletine de vot la referendum.

„Ce se întâmplă dacă una dintre întrebări este aprobată de români, iar alta nu? Ce se întâmplă dacă la una dintre întrebări prezenţa o validează, iar pe a doua nu? Este validat referendumul? Câte referendumuri sunt de fapt? Unul? Două? În fine, o ultimă observaţie ar fi că parazitarea temei alegerilor pentru Parlamentul European cu altele, multiple şi total diferite, nu va fi deloc în măsură să stimuleze procesul electoral, ci dimpotrivă. Campaniile electorale se vor suprapune, derutând cetăţeanul, fără a mai vorbi de procedurile tehnice, care vor impune trei buletine distincte de vot. Pentru noi e clar că această improvizaţie de referendum nu este decât o nouă dovadă că dl Iohannis nu a înţeles nici în al doisprezecelea ceas care este rolul unui preşedinte. Îi mai spunem o dată, poate înţelege pentru ultimele 6 luni de mandat: rolul unui preşedinte este de a uni, şi nu de a dezbina! De a clădi, şi nu de a dărâma!”, mai spun cei de la ALDE.

Citeşte şi: VIDEO | Interviu cu „Domnul Alocație”, Robert Sighiartău, secretarul general al PNL: „Tăriceanu n-a făcut decât să fie la butoniera lui Liviu Dragnea și să aplice tot ce a vrut el”

Close
Închide
  Close