Potrivit acestui sondaj, 46% dintre alegătorii intervievaţi au declarat că îl susţin pe Donald Trump, iar 45% pe Hillary Clinton, relatează AFP. Este pentru prima dată în ultimele şase luni în care republicanul o devansează pe rivala sa democrată.
Sondajul Washington Post-ABC News a fost realizat telefonic, în perioada 27-30 octombrie, pe un eşantion de 1.773 de adulţi. Avansul lui Donald Trump rămâne însă în marja de eroare de 3 puncte.
Entuziasmul pentru candidata democrată la alegerile prezidențiale a început să scadă după ce FBI a anunțat, vineri, că redeschide ancheta în cazul corespondenței sale electronice ca a trecut printr-un server privat când ea era secretar de stat (2009-2013).
Numărul susținătorilor ei s-a redus de la 52% pe 22 octombrie la 45% duminică. Mai mult de jumătate dintre susținătorii lui Donald Trump (53%) se declară acum „foarte entuziaști”, o creștere de 4 procente de la 22 octombrie.
Cu toate acestea, Hillary Clinton păstrează totuși un avans de 2,5 puncte procentuale în fața lui Donald Trump în media celor mai importante sondaje între 22 și 31 octombrie, stabilită de site-ul Real Clear Politics.
Citește și: Alegeri SUA| Donald Trump, declarație scandaloasă: „Ar trebui să anulăm alegerile și să i le dăm lui Trump”
Campania democrată îl acuză pe directorul FBI că aplică standarde duble
După anunțul făcut de FBI, campania democrată l-a acuzat pe directorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI), James Comey, a aplicat standarde duble flagrante în ceea ce priveşte redeschiderea anchetei serverului privat de e-mail utilizat de Hillary Clinton. Democrații susțin că un asemenea anunţ în săptămâna anterioară alegerilor are potenţialul de a influenţa numele viitorului ocupant de la Casa Albă, relatează BBC News.
Reacţia campaniei democrate vine după ce presa americană a relatat că James Comey a făcut un apel împotriva acuzării publice a ruşilor de amestecare în alegerile americane, în special prin susţinerea campaniei WikiLeaks.
Scandalul e-mailurilor, explicat pe scurt
Dosarul e-mailurilor datează din perioada în care Hillary Clinton a fost secretar de stat. În loc să folosească o adresă guvernamentală, ea a folosit un server privat, folosind adresa hdr22@clintonemail.com.
În timpul mandatului ei în fruntea diplomației americane, Hillary Clinton susține că a primit peste 62.000 de emailuri, afirmând că jumătate dintre ele erau oficiale. Celelalte emailuri nu aveau legătură cu serviciul și erau chiar despre planurile de nuntă ale fiicei sale.
Hillary Clinton le cere americanilor să aibă încredere în ea că nu a ascuns nicio informație prețioasă. Cu toate acestea, criticii afirmă că folosirea unui server privat a însemnat că Hillary Clinton a avut controlul complet asupra mesajelor și că ar fi putut să decidă ce informație ar fi trebuit să ajungă sau nu la alți oficiali. Totodată, criticii arată că folosirea unui server privat ar fi putut să fie mai ușor pentru hackeri să îi acceseze e-mailurile și să obțină informații sensibile, relatează BBC News.
Cu toate acestea, nici serverele oficiale nu sunt mereu sigure. Departamentul de Stat american a fost ținta unui atac informatic în 2014, amintește sursa citată.