Ministrul a făcut declarațiile într-o conferință de presă la Vălenii de Munte, în care a spus că sistemul medical românesc şi-ar putea atinge capacitatea maximă de internare la ATI la începutul lunii februarie, în acest scenariu.
Datele INSP arată că în a doua jumătate a lunii ianuarie se poate ajunge la o medie a infectărilor zilnice cuprinsă între 7.300 şi 35.000 de cazuri, iar pentru primele două săptămâni ale lunii februarie estimările indică o medie cuprinsă între 19.000 şi 76.000 de cazuri, a precizat oficialul guvernamental.
Scenariul cel mai rău posibil estimat în acest interval (până pe 14 februarie, n.r.) este să avem peste 70.000 de cazuri pe zi. Eu ştiu că asta este ştirea de presă, nu înseamnă că se întâmplă aşa. Dar şi dacă se întâmplă aşa, remarcaţi că la aceste valori maxime am putea să avem între 7.800 şi 43.000 de persoane internate, iar la decese între 60 şi 360.
Alexandru Rafila:
În privința spitalizării, datele INSP arată că există încă pericolul atingerii capacităţilor maxime din planurile de rezilienţă în prima jumătate a lunii februarie.
„Când se atinge, dacă vreţi, capacitatea de spitalizare din România, e undeva în jur de 8 februarie, 8-10 februarie, iar la ATI, mai repede, la începutul lunii februarie. Astea sunt ipoteze de lucru. Ce s-a întâmplat în ultimele două-trei săptămâni ne-a arătat că proporţia persoanelor internate este de 2-3%, iar cazurile la ATI sunt relativ puţine, iar situaţia este sub control în momentul de faţă”, a menţionat Rafila.
Demnitarul a explicat că, în acest context, autorităţile au un plan de creștere a capacităţii de asistenţă medicală din spitale.
„În momentul de faţă sunt alocate 25.000 de paturi din (…) peste 120.000 disponibile, deci 20% din capacitatea de asistenţă medicală spitalicească, şi avem un plan de mărire a acestei capacităţi cu încă 10%, până la 30%, cu păstrarea însă a funcţionării spitalelor şi pentru celelalte categorii de pacienţi care sunt cel puţin la fel de importante ca şi controlul acestei pandemii”, a arătat Alexandru Rafila.
Potrivit demnitarului, începând de săptămâna viitoare se va ajunge, cel mai probabil, la 700.000 de teste realizate săptămânal, creşterea gradului de testare urmând a duce la creşterea numărului de cazuri noi de infectare.
(Notă: Declarațiile ministrului Rafila despre scenariile INSP referitoare la evoluția pandemiei de COVID-19 în România, în următoarele săptămâni, pot fi urmărite de la minutul 49:16)
Statisticile referitoare la evoluţia pandemiei mai indică faptul în România au fost înregistrate 1.964.021 cazuri de îmbolnăvire şi 59.428 de decese asociate infectării cu virusul SARS-CoV-2. Din totalul deceselor, 8,8% s-au înregistrat în Bucureşti, iar pe locul al doilea s-a situat judeţul Prahova cu 4,5%.
Autoritățile au raportat, vineri, cel mai mare bilanț de la apariția virusului în România. În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 19.649 de cazuri noi de COVID-19, după efectuarea a peste 82.000 de teste. Autoritățile au mai raportat și 49 de decese. În prezent, 564 de pacienți infectați cu SARS-CoV-2 sunt internați în secțiile de Terapie Intensivă din spitalele românești.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro