Alina Mungiu Pippidi scrie că, potrivit Eurostat, în Uniunea Europeană mor anual 86 de bărbați și 77 de femei dintr-o sută de mii din cauza unei hemoragii cerebrale, iar „trombozele venelor profunde se întâlnesc la o sută din 100.000 de persoane anual, deși nu rezultă neapărat un deces”.
Politologul prezintă statistic riscul ca un om vaccinat cu AstraZeneca să dezvolte una dintre aceste afecțiuni, fără să fie vreo legătură cu imunizarea: „17 milioane de europeni s-au vaccinat cu așa-numitul vaccin Oxford produs de firma AstraZeneca. Din aceștia, 17.000 pot avea la un moment dat tromboze, peste 37.000 e probabil că vor suferi un infarct, iar peste 27.000 o hemoragie cerebrală”.
Și continuă să prezinte statisticile: „Peste 37.000 vor avea un accident după ce s-au vaccinat cu AstraZeneca, adică vor da cu mașina peste ceva, vor ingera din greșeală praf de curățat sau îi va lovi trăsnetul. Un număr considerabil vor divorța. Sau se vor căsători. Sau își vor pierde slujba, se vor certa cu nevasta sau vor vorbi la telefon cu mama”.
Că dacă ești cioban, te-ai vaccinat cu Astra Zeneca și te prinde furtuna pe munte, e posibil să te lovească trăsnetul dacă nu ai unde te adăposti – oricât de ciudat ar părea, câteva sute de oameni mor anual în acest fel. Numai că atunci poate nu vor crede atâția oameni că de la vaccin te-a lovit trăsnetul, deși titluri de ziare nu exclud să nu facă unii, tot așa cum oameni mai slabi de înger vor face palpitații, vor leșina.
Alina Mungiu Pippidi:
Politologul punctează „că există categorii de risc la care vaccinarea poate produce probleme”, dar și că acestea „ar risca și mai mult dacă s-ar întâlni cu virusul, dar pot fi ferite dacă ne vaccinăm noi, ceilalți”.
„E treaba savanților să precizeze exact ce anume categorii necesită precauții speciale, dar din dovezile de la această oră, vaccinul AstraZeneca nu este mai riscant decât altele, poate doar un pic mai puțin eficient contra formelor ușoare, fiind un vaccin clasic, nu bazat pe inginerie genetică”, a mai scris Pippidi.
Editorialul complet, pe România Curată
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro