ANPC s-a autosesizat în urma unei postări apărute pe o reţea de socializare privind calitatea hranei distribuite unor persoane aflate în carantină, în judeţul Teleorman.
Inspectorii ANPC au făcut verificări la SC Nutrelo Group SA din Turnu Măgurele, operatorul economic la care se aflau cazate persoanele carantinate și au descoperit mai multe nereguli:
- folosirea de materii prime pentru prepararea hranei, cu data durabilităţii minimale/data limită de consum depăşită sau care nu erau însoţite de eticheta de produs de unde să rezulte principalele elemente de identificare şi caracterizare;
- nerespectarea condiţiilor de păstrare impuse de producător pentru anumite materii prime, respectiv produse din carne care ar trebui păstrate la temperaturi de refrigerare, acestea fiind congelate.
Inspectorii ANPC au aplicat o amendă de 20.000 de lei deoarece angajații unității hoteliere ofereau persoanele carantinate hrană expirată.
Potrivit podul.ro, contractul prin care hotelul familiei Dragnea a devenit centru de carantină s-a semnat între Primăria Turnu Măgurele și o societate comercială cu sediul în comuna Lița, și anume S.C. Nutrelo Group SA. Compania în cauză este, de fapt, fosta Zooveg 2010 SA, care aparține fiului lui Dragnea, Ștefan Valentin. În hotelul din Turnu Măgurele au fost astfel cazați 130 de oameni
Sancțiuni aplicate și la unități din Dolj
Inspectorii ANPC din Dolj au realizat verificări și la alte societăți comerciale – SC Flormang Com SRL, SC Lorpal SRL (Casa Zamfirescu) şi SC MBI Travel SRL – unde s-au constatat abateri:
- nerespectarea condiţiilor de depozitare a alimentelor;
- folosirea de materii prime cu durata valabilităţii depăşită sau care nu erau însoţite de eticheta de produs de unde să rezulte principlalele elemente de identificare şi caracterizare;
- schimbarea stării termice a produselor;
- în spaţiile de pregătire a preparatelor culinare se utilizau ustensile depreciate, iar condiţiile igienice erau necorespunzătoare, respectiv paviment depreciat, pereţi cu urme de grăsime, hote murdare cu urme de grăsime arsă.
Condiții de igienă precare
De asemenea, în urma verificării spaţiilor de cazare aparţinând societăţii SC Flormang Com SRL s-a constatat nerespectarea condiţiilor de igienă (lenjerie, saltele şi perne pătate, neigienizate; lipsa curăţeniei în camere).
Potrivit ANPC, în urma controalelor efectuate agenţii economici au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare de 48.000 lei dispunându-se, totodată, şi aplicarea măsurii complementare de închiderea unităţilor respective pe o perioadă de până la şase luni.
Potrivit sursei citate, ANPC va continua campania de verificări şi în perioada următoare.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro