„Este un fenomen care a căpătat amploare în 2020 şi a ajuns la vârf în 2021. Aproape 75.000 de persoane care au vrut să treacă ilegal frontiera (cu Serbia, n.r.) au fost oprite anul trecut, faţă de mai puţin de jumătate înregistrate în anul 2020, respectiv 6.170 de persoane în 2019″, a afirmat Ovidiu Drăgănescu, în cadrul unei conferinţe de presă.
Reprezentanţii Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Timişoara au detaliat că apogeul fenomenului a fost atins în octombrie 2021, când au fost oprite 13.000 de persoane care au încercat să forţeze graniţa.
Totuşi, în ţară au reuşit să intre ilegal anul trecut peste 7.304 migranţi, care au fost duşi la sediile Poliţiei de Frontieră Timişoara, constatându-se că 5.295 au fost solicitanţi de azil, 2.009 au fost depistaţi fără documente, iar 708 persoane au fost predate autorităţilor sârbe în baza acordului de readmisie.
„Având în vedere presiunea care a existat în 2021 şi faptul că doar 10% dintre cei care au forţat frontiera de stat au pătruns pe teritoriul României, cred că este o situaţie foarte bună, iar Poliţia de Frontieră merită felicitări, uitându-ne la cifrele din anii trecuţi”, a apreciat subprefectul Ovidiu Drăgănescu.
Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, dr. Flavius Cioca, a explicat că instituţia a fost la rândul ei suprasolicitată în acest sens, întrucât a testat peste 5.000 de persoane carantinate în urma intrării în ţară din Serbia, fiind depistate 44 de cazuri de COVID-19.
Pe lângă acestea au fost şi cazuri medicale excepţionale, precum naşteri și alte probleme de sănătate.
Autorităţile locale spun că nu pot rezolva problema migranţilor care se plimbă nestingherit prin Timişoara, întrucât sunt solicitanţi de azil din diferite centre ale ţării, precum Galaţi, Giurgiu, Bucureşti sau Rădăuţi şi au libertate de circulaţie şi chiar dacă sunt duşi în respectivele centre, ei revin în Timişoara.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro