Vehicule de transport noi în Timișoara

Conducerea societății de transport din capitala Banatului afirmă că toate accidentele s-au produs din vina vatmanilor, cărora li se vor imputa pagube de zeci de mii de euro. 

Flota de tramvaie a Timișoarei a fost înnoită semnificativ în ultimii ani. Printr-un proiect cu finanțare europeană, în orașul de pe Bega au ajuns 23 de vehicule electrice noi produse de firma turcă Bozankaya, la prețul de aproximativ 2 milioane de euro bucata. Proiectul a fost extins cu achiziția altor 17 tramvaie, produse de aceeași firmă din Turcia. 

În perioada 1 noiembrie 2024 – 18 noiembrie 2024, la Timișoara au avut loc trei incidente în care au fost implicate trei tramvaie Bozankaya și unul Armonia (model vechi reabilitat în timpul administrației Robu). 

Deraiere în timpul unei împingeri 

Primul dintre cele trei accidente s-a produs în data de 1 noiembrie 2024. Potrivit Societății de Transport Public Timișoara, tramvaiul cu numărul de înmatriculare 1024, aflat pe linia 6, a anunțat în Dispeceratul STPT că „are o problemă la automatul vagonului”. Superiorii vatmanului au decis ca tramvaiul 1024 să fie împins de tramvaiul 1012 care circula pe aceeași linie. 

„Tramvaiele astfel cuplate au fost escortate de către mașina de intervenție a Atelierului de Întreținere și Reparații Tramvaie, iar când au ajuns în Piața Sfânta Maria, în jurul orelor 9 și 10, boghiul 1 al vagonului trece de mecanismul de comandă de la bifurcarea liniei de tramvai pe direcția înainte, însă boghiul 2 purtător merge pe linia de tramvai în direcția Piața Bălcescu și deraiază”, arată concluziile anchetei declanșate după incident.

Culise și scenarii privind un candidat comun al partidelor proeuropene pentru prezidențiale
Recomandări
Culise și scenarii privind un candidat comun al partidelor proeuropene pentru prezidențiale

Potrivit aceleiași surse, „din cercetările efectuate la fața locului reiese faptul că poziția mecanismului de comandă de la bifurcarea liniei de tramvai după trecerea boghiului 1 a fost modificată înspre Piața Bălcescu din neatenția vatmanului de pe  1012, cel care împingea, când a ajuns cu pantograful pe sania de comandă”. „Vagonul a fost repus pe șine de către echipele de intervenție ale STPT fără pagube”, este concluzia anchetei interne a STPT. 

Vatmanul a dat cu spatele peste macaz după ce a greșit drumul

Dacă incidentul din Piața Maria a fost unul relativ minor, un eveniment mult mai grav a avut loc în 15 noiembrie 2024, în Piața Traian. Un tramvai Bozankaya a deraiat. Potrivit directorului STPT, Constantin Cocheci, primele concluzii ale anchetei arată că responsabilitatea pentru producerea incidentului o poartă vatmanul, care „a greșit direcția de mers”. 

A constatat acest lucru (n.r. – că a greșit direcția) după ce a parcurs aproximativ 200 de metri și, fără să anunțe dispeceratul, pentru că, indiferent ce se întâmplă în trafic, primul lucru pe care trebuie să îl facă este să anunțe dispeceratul, a luat decizia de capul lui să dea cu spatele. Mai mult, a efectuat o acțiune interzisă: a dat cu spatele peste macaz. Asta a dus la deraiere, iar după aceea a vrut să pună tramvaiul înapoi pe șină mergând cu fața. Efectul l-ați văzut: atât pagube materiale consistente, cât și deteriorarea imaginii STPT și multe altele, a declarat directorul STPT pentru Libertatea. 

România a intrat în Schengen terestru, anunță președinția ungară a Consiliului UE
Recomandări
România a intrat în Schengen terestru, anunță președinția ungară a Consiliului UE

Ciocnire violentă, vatman încarcerat

Al treilea incident recent, care a și fost cel mai grav, a avut loc în 18 noiembrie, în zona Pieței Badea Cârțan. Un tramvai Bozankaya a intrat în plin într-un tramvai Armonia. În urma incidentului, vatmanul din tramvaiul Bozankaya a fost rănit grav, rămânând încarcerat, iar o călătoare a fost rănită ușor. Potrivit directorului STPT, și în acest caz, rezultatele preliminare ale anchetei arată că vinovat de producerea accidentului a fost vatmanul. 

„Urmărind camerele de luat vederi din interiorul cabinei vatmanului și din exteriorul tramvaiului Armonia tamponat s-a constatat că vatmanul avea altă activitate în momentul respectiv, în sensul că atenția lui era îndreptată în partea stângă față de direcția de mers. Neatenția și o inconștiență crasă, din punctul meu de vedere, au dus la acest eveniment care, din păcate, s-a soldat, pe lângă pagubele materiale foarte însemnate, și cu două persoane rănite”, a mai declarat directorul STPT pentru Libertatea. 

Vatmanilor li se va cere să suporte pagubele

Gabriel Resources a anunțat că este într-o „situație financiară critică” și a cerut sprijinul acționarilor. Istoria proiectului minier inițiat de Frank Timiș în 2001
Recomandări
Gabriel Resources a anunțat că este într-o „situație financiară critică” și a cerut sprijinul acționarilor. Istoria proiectului minier inițiat de Frank Timiș în 2001

Constantin Cocheci susține că în urma ultimelor două accidente pagubele sunt estimate la aproximativ 20.000 de euro/incident. Sumele, spune Cocheci, le vor fi imputate vatmanilor considerați responsabili de incidente. „În cazul în care sunt prejudicii cauzate de personalul de bord, acestea trebuie, conform legislației și a solicitărilor de la Curtea de Conturi, recuperate de la cel care se face vinovat de un astfel de incident”, a mai spus directorul companiei de transport public din Timișoara. 

Potrivit șefului STPT, noile tramvaie din Timișoara nu au asigurare CASCO pentru că nicio firmă de asigurări nu vrea să încheie astfel de polițe. „Am încercat să facem asigurări CASCO și la noile tramvaie Bozankaya și la autobuzele electrice Karsan, dar din cauza valorilor mari nicio firmă de asigurări din țara asta nu vrea să facă CASCO pentru ele. Un Bozankaya costă peste 2 milioane de euro”, a mai spus Cocheci. 

Cum se ajunge la cârma unui tramvai

Directorul STPT susține că toți vatmanii și șoferii companiei de transport public din Timișoara au parte de instruire riguroasă. În plus, sunt cursuri obligatorii periodice cu psihologi și polițiști de la Rutieră. „Lucrurile astea se fac, cel puțin de când sunt eu aici, periodic, dar înțeleg că s-au făcut și anterior. Din păcate, factorul uman este cel care își lasă amprenta la astfel de evenimente în marea majoritate a lor”, spune Cocheci.

În privința modului în care e recrutat personalul care conduce autobuze și tramvaie, Constantin Cocheci spune că un om nu ajunge peste noapte să conducă un mijloc de transport în comun. 

„Este un curs de aproximativ șase luni. Dacă trece examenul, care nu e doar cu noi, e și cu Poliția, ca în cazul fiecărui om care dă pentru un permis de conducere, urmează o perioadă care se numește în termenii noștri aspiratură. Este perioadă de două-trei săptămâni sau mai mult în care acea persoană va conduce un tramvai însoțită de un vatman cu experiență”, explică directorul STPT, potrivit căruia, după perioada de aspiratură, vatmanul poate fi lăsat să conducă singur un tramvai. 

Accidente de tramvai în serie la Timișoara, pe fondul crizei acute de personal. Salariul unui vatman căruia îi sunt imputate pagube de zeci de mii de euro
Tramvai implicat într-un accident. Foto: ISU

Criză acută de vatmani și șoferi la STPT

Societatea de Transport Public din Timișoara se confruntă cu o lipsă acută de șoferi și vatmani, pentru care salariile încep de la 5.000 de lei net și pot ajunge la 8.000 de lei „în mână”, în funcție de numărul de ore lucrate. 

Situația de la STPT a ajuns atât de disperată încât, în octombrie 2023, în încercarea de a convinge oameni din alte zone ale țării să se angajeze la Societatea de Transport Public Timișoara, Dominic Fritz s-a fotografiat cu „domnul Petrică”, un șofer de autobuz care a semnat o mărire de salariu de 20%. 

Salariul s-a mărit cu 20%. De ce această mărire? Pentru că ne lipsesc momentan 150 de șoferi! 150! Asta înseamnă, din păcate, curse mai scurte și mai rare. Iar timișorenii așteaptă prea mult în stație. Noul salariu mediu brut e 6.500 lei. (…) Ajută-ne să dăm sfară în țară. Interesații pot scrie la adresa angajari@stpt.ro, a fost apelul lui Fritz.

În cursul anului 2024, STPT a lansat un clip prin care anunța periodic că este în căutare de oameni pentru „slujba care-i duce pe ceilalți la slujbă”. „Nu ai experiență? Nu este nicio problemă! Înscrie-te la cursurile Școlii de Formare Profesională din cadrul S.T.P.T. și începe-ți cariera cu noi!”, a fost mesajul Societății de Transport Public Timișoara din iulie 2024. 

În septembrie, compania a revenit cu un anunț de recrutare a personalului de bord: „Suntem în căutare de oameni dedicați și responsabili pentru a se alătura echipei noastre. Dacă ești interesat să lucrezi într-un mediu dinamic, să interacționezi zilnic cu oameni și să contribui la buna funcționare a transportului public, te așteptăm în echipa noastră!”.

Foto: opiniatimisoarei.ro

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (1)

Mita2023   •   24.11.2024, 09:36

Normal este ca o societate sa fie asigurata ptr diferite cazuri extreme! Asa ar fi civilizat! Cum sa plateasca vatmanul?

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă / FOTO
Unica.ro
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă / FOTO
Erau de nedespărțit, dar acum s-a aflat de ce Denisa Tănase s-a distanțat de sora ei, Raluca. Totul a pornit de la un fost iubit și mulți au rămas fără cuvinte când au auzit ce s-a întâmplat între ele: „N-am acuzat-o nicio secundă..."
Viva.ro
Erau de nedespărțit, dar acum s-a aflat de ce Denisa Tănase s-a distanțat de sora ei, Raluca. Totul a pornit de la un fost iubit și mulți au rămas fără cuvinte când au auzit ce s-a întâmplat între ele: „N-am acuzat-o nicio secundă..."
Surpriză! Cristina Cioran a anunțat sexul bebelușului! Doamne, ce nume superb a ales! Când naște
Libertateapentrufemei.ro
Surpriză! Cristina Cioran a anunțat sexul bebelușului! Doamne, ce nume superb a ales! Când naște
De ce latră câinii în somn. Specialiștii explică fenomenul și oferă sfaturi importante
FANATIK.RO
De ce latră câinii în somn. Specialiștii explică fenomenul și oferă sfaturi importante
Romanița Iovan și fiul ei, Albert, apariție cool la ELLE STYLE AWARDS 2024! Cum arată ținutele asortate cu care cei doi au atras atenția. FOTO
Elle.ro
Romanița Iovan și fiul ei, Albert, apariție cool la ELLE STYLE AWARDS 2024! Cum arată ținutele asortate cu care cei doi au atras atenția. FOTO
Ce a făcut Alexia Eram, după ce Mario Fresh a lansat o piesă în care îi cere iertare: 'Îmi pare rău, tare rău'
Unica.ro
Ce a făcut Alexia Eram, după ce Mario Fresh a lansat o piesă în care îi cere iertare: 'Îmi pare rău, tare rău'
Un român a câştigat despăgubiri de 15 milioane de euro în instanţă, după ce a fost expropriat în 2020 de primărie
Observatornews.ro
Un român a câştigat despăgubiri de 15 milioane de euro în instanţă, după ce a fost expropriat în 2020 de primărie
Horoscop 12 decembrie 2024. Fecioarele trebuie să țină cont de ceea ce le șoptește propria intuiție, chiar dacă le contrazice anumite obiceiuri
HOROSCOP
Horoscop 12 decembrie 2024. Fecioarele trebuie să țină cont de ceea ce le șoptește propria intuiție, chiar dacă le contrazice anumite obiceiuri

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI