Academicianul Sabina Ispas, directorul Institutului de Etnografie şi Folclor din Bucureşti, ne-a spus că termenul de Crăciun este autentic românesc şi că în afara ţării noastre acest nume nu se mai găseşte decât sporadic la o parte din popoarele din jurul nostru.
“Originea sărbătorii este creştină şi are o vechime de 2.000 de ani. Moş Crăciun sau Crăciunul cel Bătrân este Iisus transfigurat pe imaginea unui moşstrămoş, denumit şi Creştinul cel Bătrân, Creatorul Lumii. Acesta este sensul original, alterat în special în ultimii 100 de ani de societatea de consum”, ne-a explicat Sabina Ispas.
«Colindul de ceată bărbătească» e patrimoniu UNESCO
Numele de Crăciun provine de la tradiţia crăcilor arse ritualic în această perioadă a anului.
“Imaginea Bătrânului Crăciun era asemănătoare cu a unui bătrân cu mantie lungă, de culoare cărămizie, nu roşie. Bradul şi darurile sunt tradiţie recentă şi sunt semnul golirii de sens, de sacralitate a festivităţii. Reprezentarea de astăzi nu mai este românească, ci un produs de larg consum împrumutat din Occident. Foarte grav este şi faptul că se confundă colindatul cu cântecele de Crăciun”, a spus academicianul Sabina Ispas.
În anul 2013, “Colindul de ceată bărbătească” din 14 zone ale României şi Republicii Moldova a devenit patrimoniu UNESCO, ca recunoaştere a Crăciunului românesc unic în lume. Din păcate, cetele se adună din ce în ce mai greu, de la an la an, pentru că mulţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro