De la 1 ianuarie 2002, asociatiile de proprietari care tin contabilitatea in partida simpla aplica prevederile Ordinului Ministrului Finantelor Publice nr. 2.329/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea contabilitatii in partida simpla, de persoanele juridice fara scop lucrativ. Economistul Rodica Balasoiu ofera cateva amanunte despre acest sistem de contabilitate in partida simpla.
Asociatiile care folosesc acest tip de contabilitate nu intocmesc (si deci nu depun) bilant contabil. Sistemul de contabilitate in partida simpla consta in inregistrarea documentelor justificative in fise si jurnale contabile pe baza carora, pentru verificarea inregistrarii corecte in contabilitate a operatiunilor efectuate, se intocmeste lunar „Situatia soldurilor elementelor de activ si pasiv”.
Registrele de contabilitate (Registrul-jurnal si Registrul-inventar) trebuie inregistrate la organele fiscale. Nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice cu privire la utilizarea si tinerea registrelor de contabilitate constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000.000 la 40.000.000 lei (potrivit prevederilor art. I pct. 40 din OG nr. 61/2001 pentru modificarea si completarea Legii contabilitatii nr. 82/1991).
Federatia Asociatiilor de Proprietari din Romania, prin cursurile de specialitate organizate, asigura insusirea de cursanti a acestor prevederi legale.