Povestea celor nouă meșteri mari care, luni de-a rândul, au bântuit prin satele dobrogene în căutare de victime începe undeva în luna martie a acestui an. Atunci, indivizii care se recomandau a fi constructori pricepuți în toate, au încheiat primele contracte cu localnicii cărora s-au și apucat să le scoată acoperișul de pe casă. Firește, contra unor sume plătite în avans, cuantum stabilit din ochi, în funcție de cât de arătoasă era casa.
Când părea că totul merge bine, meseriașii – care deja lăsaseră casa fără acoperiș într-un hei-rup care dedea mari speranțe proprietarului că lucrarea va fi gata cât ai clipi -, lucrurile luau brusc altă turnură. Constructorii măreau prețul după bunul plac. Ba că suprafața acoperișului e mai mare față de cât au calculat ei inițial, ba că materialele sunt mult mai scumpe…
De teamă să nu fie bătuți, oamenii făceau împrumuturi bancare și îi plăteau pe șantajiști
În fața refuzului firesc de a fi plătiți cu sume mult mai mari, constructorii – două familii de romi de prin Târgu Mureș despre care există informații că se tot plimbau prin țară în căutare de victime -, treceau la faza amenințărilor voalate sau chiar directe, dar și a șantajelor. De teamă să nu rămână cu casa fără acoperiș sau chiar de frică să nu fie bătuți de cei care se mutaseră în curțile lor, victimele se împrumutau rapid la rude, la prieteni sau chiar la bănci pentru a plăti sumele cerute de membrii grupării constructorilor. Au existat situații când bieții oameni au fost nevoiți să scoată din buzunar chiar și 23.000 de euro pentru a scăpa de șantajiștii care, oricum, le demolaseră casa.
Gruparea nomadă ar fi acționat în mai multe județe din țară
Cazul a fost mai întâi preluat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, dar pentru că în schemă au apărut doi indivizi care au calitatea de patroni de firmă, investigațiile au fost preluate de DNA. La demascarea infractorilor care jecmăneau în special bătrâni pe care îi amenințau că îi lasă cu gospodăriile fără acoperișuri au participat și ofițeri de la Direcția de Operațiuni Speciale (DOS) din IGP care i-au monitorizat permanent pe cei nouă indivizi.
”În acest moment, cei nouă bărbați, care au fost reținuți pentru 24 de ore, sunt în fața unei instanțe a Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru săvârșirea infracțiunilor de șantaj, înșelăciune și evaziune fiscală. A fost audiată doar mică parte a victimelor așa că în această fază a cercetărilor nu a putut fi estimat un prejudiciu. Există informații că gruparea a mai acționat și în alte județe, nu numai în județul Constanța”, ne-au declarat surse judiciare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro