„Palatul Arhiepiscopal nu este funcțional acum. A ars podul Palatului Arhiepiscopal construit în anul 1932. Nu este vorba despre o mansardă. Confirmăm și noi că a fost o sursă de foc uitată într-o chilie în care stăteau călugării. Mâine ne vom întâlni cu asigurătorul. Sunt pagube însemnate. Ne bucurăm că nu am avut victiume umane. Incendiul a rămas doar la nivelul podului. Chiliile sunt afectate de apa folosită pentru stingerea focului”, a declarat azi Eugen Tănescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.
Acesta a mai spus că până acum au fost audiați călugării care locuiau în chilii și a negat informația potrivit căreia ÎPS Teodosie va fi audiat în acest caz. Totodată, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei a mai spus că Palatul Arhiepiscopal este asigurat.
Intervenția în cazul incendiului care a izbucnit sâmbătă seară la Palatul Arhiepiscopal a durat 4 ore.
Din cercetările efectuate la locul intervenției, pompierii au stabilit drept cauza probabilă a izbucnirii focului o lumânare lăsată nesupravegheată.
Între timp, a fost deschis și un dosar penal de polițiști. „În cauză a fost întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă. Cercetările continuă, în vederea stabilirii împrejurărilor în care s-a produs evenimentul”, a transmis IPJ Constanța.
Reprezentanții ISU au transmis că nu era nevoie de aviz, întrucât este vorba de o clădire veche, istorică, Palatul Arhiepiscopal din Constanța fiind construit între anii 1928 și 1932. Palatul Arhiepiscopiei Tomisului a fost ridicat după planurile arhitectului Ion D. Enescu.
În clădirea Palatului Arhiepiscopal a funcționat, între anii 1957 și 1977, Muzeul de Arheologie, apoi Biblioteca Județeană, până în anul 1998. Ulterior, Palatul Episcopal și-a reluat destinația inițială, de reședință a Arhiepiscopiei Tomisului.
Foto: Facebook Claboo Media
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro